Η βιταμίνη Β6 μειώνει τον κίνδυνο ορθοκολικού καρκίνου στις γυναίκες
Νέα Υόρκη: Οι γυναίκες με αυξημένα επίπεδα βιταμίνης Β6 στη διατροφή τους φαίνεται ότι έχουν μειωμένο κίνδυνο εκδήλωσης ορθοκολικού καρκίνου, ειδικά εκείνες που καταναλώνουν αλκοόλ, σύμφωνα με σουηδική μελέτη που δημοσιεύεται στο επιστημονικό έντυπο Gastroenterology.
Νέα Υόρκη: Οι γυναίκες με αυξημένα επίπεδα βιταμίνης Β6 στη διατροφή τους φαίνεται ότι έχουν μειωμένο κίνδυνο εκδήλωσης ορθοκολικού καρκίνου, ειδικά εκείνες που καταναλώνουν αλκοόλ, σύμφωνα με σουηδική μελέτη που δημοσιεύεται στο επιστημονικό έντυπο Gastroenterology.
Ερευνητική ομάδα του Ινστιτούτου Καρολίνσκα της Στοκχόλμης με επικεφαλής την Δρ Σουζάνα Λάρσεν ανέλυσε στοιχεία που αφορούσαν 61.433 γυναίκες που συμμετείχαν σε πληθυσμιακή μελέτη της Σουηδικής Ομάδας Μαστογραφίας.
Κατά τη διάρκεια της επανεξέτασης, 805 γυναίκες διαγνώστηκαν με ορθοκολικό καρκίνο. Αφού ελήφθησαν υπόψη η ηλικία και άλλοι παράγοντες, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι όσο μεγαλύτερη ήταν η μακροχρόνια διατροφική πρόσληψη βιταμίνης Β6, τόσο χαμηλότερος ήταν ο κίνδυνος εκδήλωσης ορθοκολικού καρκίνου.
Γενικά, οι γυναίκες με τα υψηλότερα επίπεδα πρόσληψης βιταμίνης Β6 είχαν 34% λιγότερες πιθανότητες εκδήλωσης της συγκεκριμένης μορφής καρκίνου συγκριτικά με τις γυναίκες που είχαν τα χαμηλότερα επίπεδα πρόσληψης βιταμίνης Β6.
Η επίδραση ήταν περισσότερο εμφανής μεταξύ των γυναικών που κατανάλωναν δυο ή περισσότερα αλκοολούχα ποτά την εβδομάδα. Μεταξύ των γυναικών αυτών, η διαφορά στον κίνδυνο καρκίνου του ορθού μεταξύ της υψηλότερης και χαμηλότερης πρόσληψης ήταν 72%.