Πέμπτη 18 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Κυρίαρχος και πρωταθλητής ο Ολυμπιακός με «μάγο» τον Ριβάλντο

Κυρίαρχος και πρωταθλητής ο Ολυμπιακός με «μάγο» τον Ριβάλντο

Το πλέον συναρπαστικό πρωτάθλημα των τελευταίων ετών βάφτηκε κόκκινο. Ο Ολυμπιακός πήρε το πιο γλυκό -όπως διεμήνυσαν μέσω των εμφανίσεών τους και οι παίκτες του- πρωτάθλημα από τα 33, κερδίζοντας 1-0 τον Ηρακλή και κατακτώντας το 11ο νταμπλ της ιστορίας του. 2ος ο ΠΑΟ και 3η η ΑΕΚ. 
Αναλυτικά όλοι οι αγώνες της Α Εθνικής...

26

Το πλέον συναρπαστικό πρωτάθλημα των τελευταίων ετών βάφτηκε κόκκινο. Ο Ολυμπιακός πήρε το πιο γλυκό -όπως διεμήνυσαν μέσω των εμφανίσεών τους και οι παίκτες του- πρωτάθλημα από τα 33, κερδίζοντας 1-0 τον Ηρακλή και κατακτώντας το 11ο νταμπλ της ιστορίας του.

Ο Παναθηναϊκός έμεινε δεύτερος παρά το 2-1 επί του ΟΦΗ και τρίτη η ΑΕΚ με 3-0 επί του Απόλλωνα.

Ηρακλής-Ολυμπιακός 0-1hspace=10

Μετά το Κύπελλο ο Ολυμπιακός κατέκτησε και το Πρωτάθλημα Ελλάδας. Με ένα γκολ του Ριβάλντο στο 61ο λεπτό νίκησε στο Καυταντζόγλειο 1-0 τον Ηρακλή, στην τελευταία αγωνιστική της Α Εθνικής κατηγορίας, κατέκτησε το Πρωτάθλημα Ελλάδας, που είναι το 33ο της ιστορίας του και ταυτόχρονα έκανε το νταμπλ για 11η φορά.

Το παιχνίδι ήταν για πολύ γερά νεύρα και κράτησε αμείωτη την αγωνία μέχρι το τελευταίο λεπτό, ενώ ο βαρύς αγωνιστικός χώρος, λόγω της βροχής που είχε πέσει νωρίτερα, έκανε την κατάσταση ακόμη πιο εύθραυστη.

Ο Μπάγεβιτς επέλεξε μια επιθετική ενδεκάδα, ρίχνοντας από την αρχή στο παιχνίδι και τον Ζιοβάνι. Ο Ολυμπιακός διατήρησε την υπεροχή σε όλη τη διάρκεια του α ημιχρόνου, όμως τα πολλά νερά που υπήρχαν σε διάφορα σημεία του γηπέδου δυσκόλευαν τις προσπάθειες των ποδοσφαιριστών, που δεν μπορούσαν να αναπτυχθούν με τον τρόπο που ήθελαν. Ωστόσο υπήρχαν διαστήματα που οι «ερυθρόλευκοι» πίεσαν για το γκολ.

Αρχικά με τη συμπλήρωση του πρώτο 15λεπτου, όταν στο 14 ο Zιοβάνι «έβγαλε» μόνο του τον Τζόρτζεβιτς, αλλά αυτός σούταρε απελπιστικά άουτ και στο 15 όταν ο Ριβάλντο μέσα στην περιοχή έκανε περιστροφή γύρω από τον άξονά του και σούταρε, αλλά μπλόκαρε ο Αμπάρης.

Στο τελευταίο τέταρτο του πρώτου μέρους ήταν που ασκήθηκε η μεγαλύτερη πίεση και χάθηκαν οι πιο σημαντικές ευκαιρίες. Στο 29 ο Τζόρτζεβιτς σέντραρε και ο Οκκάς με κεφαλιά έστειλε την μπάλα στο δοκάρι, στο 31 από σέντρα του Γεωργάτου, ο Ριβάλντο με κεφαλιά υποχρέωσε τον Αμπάρη σε δύσκολη απόκρουση, στο 34 είχαμε νέα απόκρουση του Αμπάρη σε σουτ του Ριβάλντο και στο 43 η σέντρα-σουτ του Γεωργάτου κατέληξε στο δοκάρι και άουτ.

Ολο αυτό το διάστημα ο Ηρακλής ενδιαφέρθηκε κυρίως για την άμυνά του και προσπάθησε να απαντήσει με αντεπιθέσεις από το δεξί άκρο (χώρος κίνησης του Επαλέ), χωρίς όμως αποτέλεσμα.

Με το ξεκίνημα του β ημιχρόνου ο Ολυμπιακός βρέθηκε πάλι κοντά στο γκολ, όμως πάλι ο Αμπάρης έδειξε ετοιμότητα και απέκρουσε το σουτ του Οκκά μέσα από την περιοχή. Στο 57 ήταν η σειρά του Ηρακλή να πλησιάσει στο γκολ, αλλά ο Παπαποστόλου μόνος με τον Νικοπολίδη κλότσησε αέρα και στην αντεπίθεση ο Οκκάς βρέθηκε στη μικρή περιοχή, αλλά καθυστέρησε και στο τέλος σούταρε στην κλειστή γωνία, για να αποκρούσει ο Αμπάρης.

Πέντε λεπτά αργότερα, στο 61, ο Ριβάλντο έδωσε τη λύση, που ζητούσαν οι «ερυθρόλευκοι». Πήρε την μπάλα από τον Τζόρτζεβιτς, έκανε κίνηση μέσα στην περιοχή και με διαγώνιο σουτ την έστειλε στα δίχτυα.

Στη συνέχεια ο ρυθμός έπεσε κατακόρυφα, καθώς οι παίκτες του Ολυμπιακού έγιναν επιφυλακτικοί και ο κόσμος ξεσηκώθηκε μόνο στο 77, όταν από σέντρα του Λαγού, ο Κεϊτά πετάχθηκε και από κοντά έστειλε την μπάλα άουτ. Αυτή ήταν και η τελευταία σημαντική στιγμή του αγώνα. Κάθε λεπτό που περνούσε, έφερνε την ομάδα του Μπάγεβιτς πιο κοντά στον τίτλο, οι «ερυθρόλευκοι» έδειξαν ψυχραιμία μέχρι το τέλος και με τη λήξη του αγώνα έγιναν ένα κουβάρι, για να πανηγυρίσουν την κατάκτηση του όγδοου πρωταθλήματος, στα τελευταία εννέα χρόνια.

ΗΡΑΚΛΗΣ: Αμπάρης, Στεφανής, Σεγκιρί, Κατσαμπής (69 Παπαζαχαρίας), Σνάουτσερ, Ιωάννου (65 Π.Καπετάνος), Κεϊτά, Επαλέ, Λαγός, Φορτούζι (76 Μπακιρτζίογλου), Παπαποστόλου.
ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ: Νικοπολίδης, Πάντος, Γεωργάτος (80 Μαυρογενίδης), Κωστούλας, Ανατολάκης, Στολτίδης, Ταραλίδης, Ριβάλντο (93 Καφές), Οκκάς (80 Καστίγιο), Ζιοβάνι, Τζόρτζεβιτς.

ΟΦΗ-Παναθηναϊκός 1-2

hspace=10Νίκη για Champions League, όχι όμως και για τίτλο, πέτυχε ο Παναθηναϊκός στο «Θόδωρος Βαρδινογιάννης», στην «αυλαία» της Α΄ εθνικής. Οι απερχόμενοι πρωταθλητές επικράτησαν 2-1 του ΟΦΗ, σε αναμέτρηση για την 30η αγωνιστική, και εξασφάλισαν τη δεύτερη θέση και τη συμμετοχή στα προκριματικά του Champions League, έχασαν όμως το τρόπαιο, αφού ο Ολυμπιακός πέρασε νικηφορά από τη Θεσσαλονίκη απέναντι στον Ηρακλή.

Οι γηπεδούχοι ήταν αδιάφοροι βαθμολογικά και παρατάχθηκαν με πολλές απουσίες, παρ΄όλα αυτά στο πρώτο δεκάλεπτο είχαν την υπεροχή και έχασαν καλή ευκαιρία στο 4΄, με την κεφαλιά του Μαχλά να περνά πάνω από τα δοκάρια του Γκαλίνοβιτς. Οι «πράσινοι» απείλησαν για πρώτη φορά στο 10΄, όταν ο Κωνσταντίνου έκλεψε τη μπάλα και σούταρε από καλή θέση, όμως η μπάλα έφυγε άουτ.

Στη συνέχεια, οι παίκτες του Αλμπέρτο Μαλεζάνι πήραν τα «ηνία» της αναμέτρησης και στο 15΄ ο Σηφάκης εξουδετέρωσε δύσκολα την κεφαλιά του Παπαδόπουλου, ενώ τρία λεπτά αργότερα, σε νέα κεφαλιά του ίδιου παίκτη, ο Αρβανίτης απομάκρυνε λίγο πριν η μπάλα περάσει τη γραμμή.

Η πίεση του Παναθηναϊκού καρποφόρησε στο 25΄ με σκόρερ τον Γκέκα. Ο επιθετικός του «τριφυλλιού» εκμεταλλεύτηκε την κούρσα και το γύρισμα του Κωνσταντίνου και πλάσαρε εύστοχα, ανοίγοντας το σκορ για τους φιλοξενούμενους.

Οι «πράσινοι» πέτυχαν αυτό που ήθελαν και ακολούθως κατέβασαν ρυθμούς, δίνοντας την ευκαιρία στον ΟΦΗ να ισορροπήσει το ματς. Μάλιστα, οι Κρητικοί έφτασαν κοντά στην ισοφάριση στο 37΄, όταν το απευθείας φάουλ του Μαχλά σταμάτησε στο οριζόντιο δοκάρι του Γκαλίνοβιτς.

Τα δεδομένα άλλαξαν με το ξεκίνημα του δευτέρου ημιχρόνου, καθώς οι γηεπεδούχοι έφεραν το ματς «στα ίσα». Ο Σταυρακάκης έκανε τη σέντρα από τα δεξιά και ο πολύ δραστήριος σήμερα Μαχλάς με δύσκολη γυριστή κεφαλιά έστειλε τη μπάλα στα δίχτυα του Γκαλίνοβιτς.

Ο Παναθηναϊκός αντέδρασε άμεσα, είχε δοκάρι στο 51΄ σε δυνατό σουτ του Αντριτς έξω από την περιοχή και τελικά ξαναπήρε το προβάδισμα στο 61΄. «Δράστης» ο Μιχάλης Κωνσταντίνου, που πήρε την μπάλα έξω από την μεγάλη περιοχή, ξεπέρασε δύο αμυντικούς και με σουτ «νίκησε» τον Σηφάκη. Οι πανηγυρισμοί των «πρασίνων» όμως κράτησαν ελάχιστα, αφού δευτερόλεπτα αργότερα ο Ολυμπιακός «άνοιγε» το σκορ στο Καυτατζόγλειο απέναντι στον Ηρακλή.

Οι φιλοξενούμενοι ήλεγξαν ως το τέλος το παιχνίδι χωρίς να ρισκάρουν, όμως η νίκη τους στο Ηράκλειο ήταν αρκετή μόνο για να τους δώσει τη δεύτερη θέση του πρωταθλήματος και να τους στείλει στον τρίτο προκριματικό γύρο του Champions League.

Στα τελευταία λεπτά του αγώνα ο Αλμπέρτο Μαλεζάνι πέρασε στον αγώνα ως αλλαγή τον Ρενέ Χένρικσεν, ο οποίος έτσι είπε με ψηλά το κεφάλι «αντίο» στον Παναθηναϊκό.

ΟΦΗ: Σηφάκης, Σταυρακάκης, Αρβανίτης (89΄ Τζανής), Τομάς, Δέντσας, Κουνενάκης, Πίτσος (84΄ Πλουσής), Ντάβιντσον, Κουτσουρές, Μαχλάς, Καζαντζής (69΄ Ντεγιάνοφ).
ΠΑΝΑΘΗΝΑΙΚΟΣ: Γκαλίνοβιτς, Μόρις, Γκούμας (85΄ Χένρικσεν), Κώτσιος, Μινχ, Χαραλαμπίδης (85΄ Βύντρα), Μάριτς, Αντριτς, Παπαδόπουλος (74΄ Κωνσταντινίδης), Κωνσταντίνου, Γκέκας.

AEK-Aπόλλωνας 3-0hspace=10

Την τρίτη θέση στο φετινό πρωτάθλημα της Α΄ εθνικής κατέλαβε η ΑΕΚ μετά τη νίκη της 3-0 επί του Απόλλωνα Καλαμαριάς στο ΟΑΚΑ. Τα… δώρα που περίμεναν οι οπαδοί της Ενωσης από το Ηράκλειο και τη Θεσσαλονίκη δεν ήλθαν ποτέ κι έτσι οι «κιτρινόμαυροι» του Φερνάντο Σάντος θα συμμετάσχουν στη νέα περίοδο στον Α΄ γύρο του κυπέλλου UEFA.

Από τα πρώτα λεπτά του αγώνα ήταν εμφανές ότι το μυαλό των γηπεδούχων ήταν περισσότερο στην Κρήτη και το Καυταντζόγλειο και ελάχιστα στους 11 αντιπάλους με τα κοκκινόμαυρα. Παρότι είχε την καθολική υπεροχή, η ΑΕΚ κατάφερε να δημιουργήσει, όλες κι όλες, δύο φάσεις στο πρώτο ημίχρονο, όμως ο Βλάνταν Ιβιτς στο 3΄ και ο Ζούλιο Σέζαρ στο 43΄ αστόχησαν από πολύ πλεονεκτική θέση.

Ο χρόνος κυλούσε και το γεγονός ότι ο τίτλος (και η δεύτερη θέση) παρέμεναν ανοιχτές υποθέσεις, μάλλον φόρτωνε με άγχος τους γηπεδούχους, τη στιγμή μάλιστα που η Καλαμαριά υποχρεώθηκε να κάνει δύο αναγκαστικές αλλαγές (τραυματίστηκαν Παρμαξίδης και Ουέλινγκτον) πριν συμπληρωθεί το ημίωρο.

Το ίδιο μέτρια ήταν η εικόνα της Ενωσης στο ξεκίνημα δεύτερο ημίχρονο. Ομως, ένα «ξέσπασμα» έφερε το ποθητό αποτέλεσμα. Οι Ζούλιο Σέζαρ (60΄) και Σοάρες (63΄) έχασαν πολύ καλές ευκαιρίες (άουτ), μέχρι που στο 71΄ (πάλι) ο Σέζαρ με διπλή προσπάθεια κατάφερε να παραβιάσει την εστία του Ζαφειρόπουλου.

Ενα γκολ που σημειώθηκε περίπου δέκα λεπτά αργότερα από τα αντίστοιχα του Ολυμπιακού και του Παναθηναϊκού κι όταν το όνειρο της ΑΕΚ είχε αρχίσει να σβήνει. Λίγο αργότερα (81΄) οι γηπεδούχοι σφράγισαν τη νίκη τους με τον Σίμο Κρασσά να στέλνει από κοντά την μπάλα στα δίχτυα. Το τελικό 3-0 διαμόρφωσε ο Νίκος Λυμπερόπουλος με ένα εκπληκτικό γκολ στο 84΄.

Παρά την πίκρα της απώλειας του πρωταθλήματος αλλά και της δεύτερης θέσης που οδηγεί στους προκριματικούς του Champions League, οι οπαδοί της ΑΕΚ απωθέωσαν μετά το τέλος του αγώνα τους παίκτες για μια χρονιά που κύλησε και ολοκληρώθηκε με πολύ καλύτερο τρόπο, απ΄ό,τι αναμενόταν πέρσι το καλοκαίρι.

ΑΕΚ: Χιώτης, Μάλμπασα, Μόρας, Μπρούνο Αλβες (87΄ Κωστένογλου), Πέτκοφ (77΄ Κρασσάς), Κόντης (46΄ Μπούρμπος), Ιβιτς, Ασουνσάο, Λυμπερόπουλος, Σοάρες, Ζούλιο Σέζαρ
ΚΑΛΑΜΑΡΙΑ: Ζαφειρόπουλος, Νικος Χρ. Παπαδόπουλος. Νικ. Αβ. Παπαδόπουλος, Φυτανίδης, Πετκάκης (63΄ Μπρίτο), Παρμαξίδης (10΄ Κούσας), Καραμανλής, Χατζί, Σπυρόπουλος, Κλέιτον, Ουέλινγκτον (27΄ Καραλιόπουλος).

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ

Sports in

Μπάγερν Μονάχου – Άρσεναλ 1-0: Ο Κίμιχ έστειλε τους Βαυαρούς στα ημιτελικά

Η γκολάρα του Κίμιχ ήταν αρκετή για την Μπάγερν που νίκησε με 1-0 την Άρσεναλ και προκρίθηκε στα ημιτελικά του Champions League.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 18 Απριλίου 2024