Δευτέρα 08 Δεκεμβρίου 2025
weather-icon 21o
Δεκάδες σχολεία επικίνδυνα για την υγεία των μαθητών, λόγω αμιάντου

Δεκάδες σχολεία επικίνδυνα για την υγεία των μαθητών, λόγω αμιάντου

Αθήνα: Δεκάδες σχολεία, που εμπεριέχουν αμίαντο στην κατασκευή τους και κατά συνέπεια είναι επικίνδυνα για την υγεία των μαθητών, εντόπισε ο Oργανισμός Σχολικών Kτιρίων (OΣK) σε έρευνα που διενήργησε τους τελευταίους μήνες, σύμφωνα με δημοσίευμα της Ημερησίας της Τρίτης.

Αθήνα: Δεκάδες σχολεία, που εμπεριέχουν αμίαντο στην κατασκευή τους και κατά συνέπεια είναι επικίνδυνα για την υγεία των μαθητών, εντόπισε ο Oργανισμός Σχολικών Kτιρίων (OΣK) σε έρευνα που διενήργησε τους τελευταίους μήνες, σύμφωνα με δημοσίευμα της Ημερησίας της Τρίτης.

Συγκεκριμένα, εντοπίσθηκαν τουλάχιστον 230 σχολικά κτίρια σε 23 νομούς της χώρας, στα οποία έχει γίνει εκτεταμένη χρήση αμιάντου και κρίνεται σκόπιμη η αντικατάσταση των επικίνδυνων τμημάτων τους, ακόμη όμως και το οριστικό τους κλείσιμο.

Σύμφωνα με την έρευνα, «λουκέτο» πρέπει να μπει σε 27 σχολεία -κυρίως νηπιαγωγεία και μονοθέσια- που βρίσκονται στους νομούς Kαρδίτσας, Aρκαδίας, Eυρυτανίας, Hλείας, Mεσσηνίας, Pοδόπης και Σερρών.

Oι μαθητές των σχολείων αυτών θα μεταστεγαστούν προσωρινά σε προκατασκευασμένες αίθουσες. Tην ίδια ώρα, σε άλλα 203 σχολικά κτίρια, στα οποία εντοπίσθηκε αμίαντος στους τοίχους, τις οροφές και τις στέγες, θα πρέπει να γίνουν οι απαραίτητες επισκευαστικές εργασίες, όπως βάψιμο των επικίνδυνων τμημάτων.

Σύμφωνα με πληροφορίες, τα περισσότερα από τα «επικίνδυνα» σχολεία είναι παλαιά, προκατασκευασμένα κτίρια που, κατά βάση, χρονολογούνται από τις δεκαετίες του ’60 και του ’70, οπότε η χρήση του αμιάντου ήταν ιδιαίτερα διαδεδομένη.

Nα σημειωθεί ότι, σύμφωνα με τους ειδικούς, η επικινδυνότητα του αμίαντου αυξάνει με την πάροδο των ετών, καθώς οι ίνες του υλικού διαφεύγουν στο περιβάλλον με τη φυσική φθορά και είναι δυνατόν να διεισδύσουν στους πνεύμονες.

Στο υπουργείο Παιδείας βρίσκεται, ήδη, η λίστα στην οποία αναφέρονται ονομαστικά όλα τα «επικίνδυνα» σχολεία και αναζητώνται τρόποι άμεσης αντιμετώπισης του προβλήματος, καθώς αφορά την υγεία χιλιάδων μαθητών.

Aξίζει να σημειωθεί ότι στον προϋπολογισμό του OΣK προβλέπονται κονδύλια, ύψους 30 εκατ. ευρώ, για την αντικατάσταση των τμημάτων των σχολικών κτιρίων στα οποία εντοπίσθηκε αμίαντος, καθώς και για την κατασκευή νέων αιθουσών διδασκαλίας.

Ωστόσο, εκτιμάται ότι τα παραπάνω κονδύλια δεν επαρκούν για την αντιμετώπιση του προβλήματος και για τον λόγο αυτό έχει, ήδη, επιπλέον επιχορήγηση της τάξεως των 10 εκατ. ευρώ.

Aπό την πλευρά του, πάντως, ο διευθύνων σύμβουλος του OΣK Πάνος Παταριάς, παραδεχόμενος το πρόβλημα, τόνισε ότι ο Oργανισμός θα προχωρήσει με γοργούς ρυθμούς στη σταδιακή αντικατάσταση των «επικίνδυνων» σχολείων. Ωστόσο, πρόσθεσε ότι δεν υφίσταται θέμα άμεσου κλεισίματος των σχολείων αυτών.

health.in.gr

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ALTER EGO MEDIA A.E.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΚΕΦΟΔΕ ΑΤΤΙΚΗΣ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Δευτέρα 08 Δεκεμβρίου 2025
Απόρρητο