Δευτέρα 08 Δεκεμβρίου 2025
weather-icon 21o
Τα συμπληρώματα αντιοξειδοτικών δεν μειώνουν τον κίνδυνο καρδιακής νόσου

Τα συμπληρώματα αντιοξειδοτικών δεν μειώνουν τον κίνδυνο καρδιακής νόσου

Νέα Υόρκη: Η Αμερικανική Καρδιολογική Εταιρία (AHA) μετά από πολυετή έρευνα καταλήγει στο συμπέρασμα ότι τα υπάρχοντα στοιχεία δεν αποδεικνύουν ότι η λήψη συμπληρωμάτων αντιοξειδωτικών ουσιών μειώνει τον κίνδυνο καρδιακής νόσου, σύμφωνα με άρθρο που δημοσιεύεται στο επιστημονικό έντυπο Circulation.

Νέα Υόρκη: Η Αμερικανική Καρδιολογική Εταιρία (AHA) μετά από πολυετή έρευνα καταλήγει στο συμπέρασμα ότι τα υπάρχοντα στοιχεία δεν αποδεικνύουν ότι η λήψη συμπληρωμάτων αντιοξειδωτικών ουσιών μειώνει τον κίνδυνο καρδιακής νόσου, σύμφωνα με άρθρο που δημοσιεύεται στο επιστημονικό έντυπο Circulation.

Συμβουλεύει λοιπόν το κοινό να καταναλώνει άφθονα αντιοξειδοτικά από τρόφιμα όπως φρούτα, λαχανικά, όσπρια και ξηρούς καρπούς. Πέντε ή περισσότερες μερίδες φρούτων και λαχανικών καθημερινά και τουλάχιστον έξι μερίδες τροφών ολικής αλέσεων είναι αρκετές.

Τα αντιοξειδοτικά συστατικά, περιλαμβανομένης της βιταμίνης C και Ε και της β-καροτίνης στοχεύουν τη οξείδωση κατά τη διάρκεια της οποίας συσσωρεύονται στον οργανισμό ελεύθερες ρίζες. Η οξείδωση ενοχοποιείται για αυξημένο κίνδυνο καρδιακών νοσημάτων. Επίσης υπάρχουν στοιχεία ότι η οξείδωση παίζει ρόλο στην ανάπτυξη πλάκας στις αρτηρίες.

Το 1999 η ΑΗΑ είχε εκδώσει συμβουλευτική οδηγία προς το κοινό για την κατανάλωση τροφών πλούσιων σε αντιοξειδοτικές ουσίες, αλλά κατέληγε στο συμπέρασμα ότι δεν υπήρχαν επαρκή στοιχεία για τα διατροφικά συμπληρώματα αντιοξειδοτικών.

Κατά τη διάρκεια της πενταετίας που ακολούθησε πολλές μελέτες που είδαν το φως της δημοσιότητας διερεύνησαν την αξία των συμπληρωμάτων αντιοξειδοτικών ουσιών στην καρδιακή νόσο. Επιτροπή ειδικών της ΑΗΑ επανεκτίμησε τα στοιχεία των μελετών αυτών και διαπίστωσε ότι οι περισσότερες από αυτές δεν αποδείκνυαν τα καρδιοπροστατευτικά οφέλη των συμπληρωμάτων αντιοξειδοτικών.

Μάλιστα η επιτροπή διαπίστωσε ότι μερικές μελέτες αποδείκνυαν το ακριβώς αντίθετο.

«Γνωρίζουμε ότι μια διατροφή πλούσια σε φρούτα και λαχανικά σχετίζεται με μειωμένο κίνδυνο καρδιαγγειακών νοσημάτων και αυτό ακριβώς πρέπει να ακολουθούν οι πολίτες ανεξαρτήτως ηλικίας», αναφέρει σε δηλώσεις της η Δρ Πέννι Κρις-Έθερτον του Πανεπιστημίου της Πενσυλβάνια που συμμετείχε στην επιτροπή.

health.in.gr

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ALTER EGO MEDIA A.E.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΚΕΦΟΔΕ ΑΤΤΙΚΗΣ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Δευτέρα 08 Δεκεμβρίου 2025
Απόρρητο