Νέα Υόρκη: Η κατανάλωση ψητού ή βραστού ψαριού μειώνει τον κίνδυνο εκδήλωσης κολπικής μαρμαρυγής, σύμφωνα με νεότερη αμερικανική μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο Circulation.
Νέα Υόρκη: Η κατανάλωση ψητού ή βραστού ψαριού μειώνει τον κίνδυνο εκδήλωσης κολπικής μαρμαρυγής, σύμφωνα με νεότερη αμερικανική μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο Circulation.
Οι ηλικιωμένοι πάσχοντες από κολπική μαρμαρυγή είναι γνωστό ότι αντιμετωπίζουν αυξημένο κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου λόγω θρομβώσεων.
Ερευνητές της Ιατρική Σχολής του Πανεπιστημίου του Χάρβαρντ με επικεφαλής τον Δρ Ντάριους Μοζαφαριάν μελέτησε τις απαντήσεις που έδωσαν σχετικά με τη διατροφή τους 4.815 ηλικιωμένοι το 1989 και το 1990 και κατόπιν τους έθεσαν υπό ιατρική παρακολούθηση για 12 χρόνια. Κατά τη διάρκεια της μελέτης εντοπίστηκαν 980 άτομα με κολπική μαρμαρυγή.
Η κατανάλωση βραστού ή ψητού ψαριού συσχετίστηκε με τις ευεργετικές ιδιότητες των ω-3 λιπαρών οξέων στα αιμοφόρα αγγεία, ενώ δεν ίσχυε κάτι ανάλογο για τα τηγανητά ή τα κονσερβοποιημένα ψάρια.
Πιο συγκεκριμένα, τα άτομα που έτρωγαν βραστά ή ψητά ψάρια τουλάχιστον μια φορά την εβδομάδα είχαν 30% λιγότερες πιθανότητες να εκδηλώσουν κολπική μαρμαρυγή εν συγκρίσει με όσους έτρωγαν ψάρια σπανιότερα από μια φορά το μήνα.
Το αποτέλεσμα της μελέτης δεν μεταβλήθηκε ακόμα και όταν ελήφθη το ιστορικό εμφράγματος ή καρδιακής ανεπάρκειας.