Δευτέρα 08 Δεκεμβρίου 2025
weather-icon 21o
Το «γρήγορο φαγητό» αιτία συχνού κοιλιακού άλγους στα παιδιά

Το «γρήγορο φαγητό» αιτία συχνού κοιλιακού άλγους στα παιδιά

Νέα Ορλεάνη: Τα παιδιά που καταναλώνουν μεγάλες ποσότητες πρόχειρου φαγητού διαθέτουν αυξημένες πιθανότητες εκδήλωσης κοιλιακού άλγους κατ'επανάληψη, αρκετά ισχυρό ώστε να επηρεάζει τις σχολικές τους δραστηριότητες, σύμφωνα με ανακοίνωση που έγινε στο πλαίσιο της Εβδομάδας Νοσημάτων του Πεπτικού Συστήματος.

Νέα Ορλεάνη: Τα παιδιά που καταναλώνουν μεγάλες ποσότητες πρόχειρου φαγητού διαθέτουν αυξημένες πιθανότητες εκδήλωσης κοιλιακού άλγους κατ’επανάληψη, αρκετά ισχυρό ώστε να επηρεάζει τις σχολικές τους δραστηριότητες, σύμφωνα με ανακοίνωση που έγινε στο πλαίσιο της Εβδομάδας Νοσημάτων του Πεπτικού Συστήματος.

Ερευνητές από το Κολέγιο Ιατρικής Baylor με επικεφαλής τη Δρ Χοντα Μαλάτι υποστηρίζουν ότι ο συγκεκριμένος τύπος φαγητού είναι ιδιαίτερα επιβαρυντικός για το στομάχι και πως η υιοθέτηση δίαιτας πλούσιας σε φρούτα και λαχανικά μπορεί να αποτρέψει τα κρούσματα κοιλιακού άλγους.

Στο πλαίσιο της μελέτης, οι επιστήμονες έθεσαν υπό ιατρική παρακολούθηση 900 παιδιά, ηλικίας από 5 έως 15 ετών, ζητώντας από τα ίδια αλλά και από τους γονείς τους να συμπληρώσουν ερωτηματολόγια που αφορούσαν τις διατροφικές τους συνήθειες.

Όπως διαπιστώθηκε, ανεξαρτήτως φύλου ή εθνικότητας, το κοιλιακό άλγος αποτελούσε πραγματικότητα για το 24% των παιδιών, ενώ ποσοστό 60% εξ αυτών ανέφερε πως ο πόνος ήταν από μέτριος έως ισχυρός και το 50% πως κάθε κρίση είχε διάρκεια έως και 39 λεπτά.

Οι ερευνητές ανακάλυψαν επίσης πως η συχνή κατανάλωση φρούτων και λαχανικών παρείχε σημαντικό βαθμό προστασίας από το κοιλιακό άλγος, ενώ η κατανάλωση «γρήγορου φαγητού» (fast food) σχετίζονταν με την εμφάνιση επαναλαμβανόμενων περιστατικών πόνου.

Όταν ελήφθησαν υπόψη και παράγοντες όπως η ηλικία, το φύλο και η κοινωνικοοικονομική προέλευση, οι οποίοι καθορίζονταν σε ισχυρό βαθμό από το μορφωτικό και οικονομικό επίπεδο των γονέων, ο κίνδυνος εμφάνισης κοιλιακού άλγους ήταν 2,2 φορές υψηλότερος μεταξύ των παιδιών που κατανάλωναν ποσότητα φρούτων μικρότερη από δύο μερίδες ημερησίως.

Τέλος, τα παιδιά που έτρωγαν σε fast food σε καθημερινή βάση αντιμετώπιζαν 50% μεγαλύτερο κίνδυνο σε σχέση με εκείνα που έτρωγαν μία φορά την εβδομάδα.

health.in.gr

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ALTER EGO MEDIA A.E.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΚΕΦΟΔΕ ΑΤΤΙΚΗΣ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Δευτέρα 08 Δεκεμβρίου 2025
Απόρρητο