Κυριακή 07 Δεκεμβρίου 2025
weather-icon 21o
Υψηλή πίεση έχουν όσοι επαναχρησιμοποιούν το ίδιο λάδι για τηγάνισμα

Υψηλή πίεση έχουν όσοι επαναχρησιμοποιούν το ίδιο λάδι για τηγάνισμα

Νέα Υόρκη: Τα άτομα που χρησιμοποιούν το ίδιο λάδι περισσότερες από μια φορά για να τηγανίσουν κάποια τρόφιμα έχουν περισσότερες πιθανότητες να έχουν αυξημένη πίεση, σύμφωνα με ισπανική μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο American Journal of Clinical Nutrition.

Νέα Υόρκη: Τα άτομα που χρησιμοποιούν το ίδιο λάδι περισσότερες από μια φορά για να τηγανίσουν κάποια τρόφιμα έχουν περισσότερες πιθανότητες να έχουν αυξημένη πίεση, σύμφωνα με ισπανική μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο American Journal of Clinical Nutrition.


Ερευνητική ομάδα του Νοσοκομείου Civil Plaza της Μάλαγα με επικεφαλής τον Δρ Φεντερίκο Σορίγκουερ συγκέντρωσαν δείγματα ελαίων από τα σπίτια 358 ενηλίκων εθελοντών με σκοπό να μετρήσουν τις συγκεντρώσεις των πολυμερών σε αυτά.


Η επεξεργασία των δειγμάτων έδειξε ότι όσο υψηλότερα ήταν τα επίπεδα των πολυμερών -ένδειξη ότι το λάδι έχει χρησιμοποιηθεί περισσότερες από μια φορές- τόσο περισσότερες ήταν οι πιθανότητες το άτομο να έχει υψηλή πίεση.


Ωστόσο, τα δείγματα αίματος των ατόμων που είχαν σχετικά υψηλές συγκεντρώσεις λιπιδίων τα οποία κυρίως εμπεριέχονται στο ελαιόλαδο είχαν λίγες πιθανότητες να έχουν υψηλή αρτηριακή πίεση.


Αυτό συμβαίνει διότι το ελαιόλαδο ακόμα και όταν επαναχρησιμοποιείται πάνω από δυο φορές έχει χαμηλότερες συγκεντρώσεις πολυμερών συγκριτικά με άλλους τύπους ελαίων τα οποία χρησιμοποιούνται για τηγάνισμα, όπως για παράδειγμα το ηλιέλαιο.


Με δηλώσεις του στο Reuters ο Δρ Σορίγκουερ επεσήμανε ότι αν και το ελαιόλαδο έχει γενικά ευεργετική επίδραση στο οργανισμό, θα πρέπει οι λάτρεις της μεσογειακής διατροφής να είναι προσεκτικοί και να μην το χρησιμοποιούν για το τηγάνισμα, διότι σταδιακά χάνει τις ευεργετικές του ιδιότητες.


«Θα συνιστούσα στους καταναλωτές να αποφεύγουν τα τηγανιτά φαγητά, να προτιμούν την κατανάλωση του ωμού ελαιολάδου και να αποφεύγουν τη μίξη ή την κατανάλωση άλλων τύπων ελαίων στα πιάτα τους», καταλήγει ο Δρ Σορίγκουερ.

health.in.gr

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ALTER EGO MEDIA A.E.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΚΕΦΟΔΕ ΑΤΤΙΚΗΣ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Κυριακή 07 Δεκεμβρίου 2025
Απόρρητο