Νέο, έγκυρο τεστ ανιχνεύει τα χλαμύδια σε 25 λεπτά
Λονδίνο: Επιστήμονες του Πανεπιστημίου του Κέιμπριτζ ανέπτυξαν ένα ειδικό τεστ που ανιχνεύει έγκυρα την ύπαρξη χλαμυδίων, που προκαλούν το γνωστό σεξουαλικά μεταδιδόμενο νοσήμα, σε χρονικό διάστημα μικρότερο των 25 λεπτών.
Λονδίνο: Επιστήμονες του Πανεπιστημίου του Κέιμπριτζ ανέπτυξαν ένα ειδικό τεστ που ανιχνεύει έγκυρα την ύπαρξη χλαμυδίων, που προκαλούν το γνωστό σεξουαλικά μεταδιδόμενο νοσήμα, σε χρονικό διάστημα μικρότερο των 25 λεπτών.
Το καινούργιο τεστ, το οποίο σύντομα θα μπορούν να προμηθεύονται οι ενδιαφερόμενοι από τα κατά τόπους φαρμακεία, είναι σε μορφή ειδικής απορροφητικής ταινίας και διαθέτει την ιδιότητα να ανιχνεύει τα βακτηρίδια όταν εμβαπτιστεί σε δείγμα ούρων ανδρών ή όταν έλθει σε επαφή με κολπικό επίχρισμα, δηλαδή δείγμα κυττάρων από το επιθήλιο του κόλπου μιας γυναίκας.
Προς το παρόν το νέο τεστ προορίζεται για χρήση μόνο από ιατρούς, ωστόσο στόχος είναι να διατεθεί για χρήση από τα ίδια τα άτομα.
Τα περισσότερα τεστ που ήδη χρησιμοποιούνται για την ανίχνευση χλαμυδίων λαμβάνουν κολπικά επιχρίσματα από τον τράχηλο της μήτρας μιας γυναίκας ή από την ουρήθρα ενός άνδρα και στην πλειονότητά τους είναι, εκτός από άβολα, και ιδιαίτερα ακριβά, ενώ απαιτείται μεγάλο χρονικό διάστημα ωσότου προκύψει κάποιο αποτέλεσμα.
«Το καινούργιο τεστ θα αποβεί ιδιαιτέρως χρήσιμο στην περίπτωση των αναπτυσσόμενων χωρών, όπου η πρόσβαση σε υγειονομικές υπηρεσίες είναι εξαιρετικά δυσχερής.
Ωστόσο, θα είναι εξίσου ωφέλιμο και για τους κατοίκους των ανεπτυγμένων χωρών, καθώς ένα μεγάλο μέρος των εξεταζόμενων δεν επανέρχονται για να παραλάβουν τα αποτελέσματα των εξετάσεών τους», αναφέρει χαρακτηριστικά ένα από τα βασικά μέλη της ομάδας που δημιούργησε το νέο τεστ.
health.in.gr
- «Το μεγάλο φαγοπότι της συμβουλοκρατίας υπό την αιγίδα Μητσοτάκη» – Απευθείας αναθέσεις καταγγέλλει το ΠΑΣΟΚ
- Τουρκικό ΥΠΕΞ κατά Δένδια: Τους «Τούρκους» της Κύπρου υπερασπίζεται η Τουρκία – Τι λέει για την Κάρπαθο
- Μπραντ Πιτ: Στη Χαλκίδα για τα γυρίσματα – Ακολουθεί το Δημαρχιακό Μέγαρο στην Αθήνα
- Η ανεργία στην ευρωζώνη πέφτει απροσδόκητα σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα
- Απότομη άνοδος των τιμών στα λιπάσματα – Κίνδυνος για ελλείψεις στα τρόφιμα αν συνεχιστεί ο πόλεμος στο Ιράν
- Στήριξη στην Κύπρο και καμία εμπλοκή στον πόλεμο ΗΠΑ, Ισραήλ, Ιράν ζητεί η αντιπολίτευση
- Η επένδυση του KSI στη Ντάγκεναμ & Ρέντμπριτζ δεν είναι απλώς ένα διαφημιστικό κόλπο
- Μουρτζούκου: Η έκθεση των ψυχιάτρων – Είχε πλήρη επίγνωση των πράξεών της
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις






![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Πέμπτη 05.03.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/03/mindaugas-vitkus-ju-dVR1jkmE-unsplash-1-315x220.jpg)






























































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442