Κόκκινο κρασί κατά της χρόνιας αποφρακτικής πνευμονοπάθειας
Λονδίνο: Το κόκκινο κρασί έχει ευεργετικά αποτελέσματα κατά της χρόνιας αποφρακτικής πνευμονοπάθειας (ΧΑΠ), σύμφωνα με βρετανική μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο Thorax.
Λονδίνο: Το κόκκινο κρασί έχει ευεργετικά αποτελέσματα κατά της χρόνιας αποφρακτικής πνευμονοπάθειας (ΧΑΠ), σύμφωνα με βρετανική μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο Thorax.
Η ΧΑΠ είναι μια ιδιότυπη πάθηση που προκαλείται κυρίως από το κάπνισμα και χαρακτηρίζεται από προοδευτική βλάβη των πνευμόνων, γεγονός που δυσχεραίνει την αναπνοή του ασθενούς.
Μέχρι σήμερα δεν έχει ανακαλυφθεί μέθοδος θεραπείας και η αντιμετώπισή της βασίζεται απλώς στη μερική καταστολή των συμπτωμάτων με φαρμακευτική αγωγή.
Ωστόσο, όπως επισημαίνουν ερευνητές του Εθνικού Καρδιολογικού και Πνευμονολογικού Ινστιτούτου του Κολεγίου Ιμπέριαλ του Λονδίνου, η «ρεσβερατρόλη», μια αντιοξειδωτική ουσία που περιέχεται στο κόκκινο κρασί καταπολεμά σε σημαντικό βαθμό τη φλεγμονή που προκαλείται από τη νόσο.
Οι Βρετανοί ερευνητές επιχείρησαν να διαπιστώσουν τον ακριβή τρόπο με τον οποίο πλήττει η ΧΑΠ τον οργανισμό των πασχόντων. Για το λόγο αυτό εστίασαν στη λειτουργία των μακροφάγων, δηλαδή κυττάρων που παράγουν τις πρωτεΐνες «κυτοκίνες». Η ύπαρξη πληθώρας των τελευταίων στον οργανισμό των ασθενών που πάσχουν από ΧΑΠ δημιουργεί φλεγμονή.
Οι επιστήμονες σύγκριναν δείγματα μακροφάγων από τον οργανισμό 15 καπνιστών και τα αντίστοιχα 15 πασχόντων από ΧΑΠ. Όταν χορήγησαν ρεσβερατρόλη στα άτομα και των δύο ομάδων ανακάλυψαν ότι η ουσία του κόκκινου κρασιού ελάττωσε την παραγωγή μιας συγκεκριμένης μορφής κυτοκίνης, της ιντερλευκίνης 8, σε ποσοστό 94% μεταξύ των καπνιστών δίχως ΧΑΠ και 88% μεταξύ των καπνιστών με ΧΑΠ.
«Για μια ακόμη φορά αποδεικνύονται οι ευεργετικές ιδιότητες του κόκκινου κρασιού αλλά απαιτείται περαιτέρω έρευνα, ώστε να διαπιστωθούν σε βάθος οι ακριβείς ιδιότητες της ουσίας», αναφέρει χαρακτηριστικά ένα από τα βασικά μέλη της επιστημονικής ομάδας.