EE: Προσφυγή κατά της Ελλάδας για τη διαχείριση των αποβλήτων και την προστασία του όζοντος
Βρυξέλλες: Την έναρξη της διαδικασίας προσφυγής στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο κίνησε την Τρίτη 21 Οκτωβρίου η Ευρωπαϊκή Επιτροπή κατά της Ελλάδας, για παραβίαση της κοινοτικής νομοθεσίας για την προστασία της ζώνης του όζοντος και τη διαχείριση των αποβλήτων.
Βρυξέλλες: Την έναρξη της διαδικασίας προσφυγής στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο κίνησε την Τρίτη 21 Οκτωβρίου η Ευρωπαϊκή Επιτροπή κατά της Ελλάδας, για παραβίαση της κοινοτικής νομοθεσίας για την προστασία της ζώνης του όζοντος και τη διαχείριση των αποβλήτων.
Συγκεκριμένα, η ΕΕ απέστειλε γραπτή προειδοποίηση στη χώρας μας, την Ιρλανδία και την Ισπανία για παραβίαση της κοινοτικής νομοθεσίας σχετικά με τις κυρώσεις που αποφασίζουν οι χώρες αυτές για τη χρήση ουσιών που καταστρέφουν το όζον, επειδή δεν ενημέρωσαν, όπως όφειλαν μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2000, για τις κυρώσεις που έχουν θεσπίσει ώστε να αποτρέπουν τις παραβάσεις της κοινοτικής νομοθεσίας για τις ουσίες που καταστρέφουν το όζον.
Σημειώνεται ότι ο κανονισμός 2037 του 2000 αποβλέπει στον περιορισμό και την εξάλειψη της χρήσης ουσιών που καταστρέφουν το στρατοσφαιρικό όζον, το οποίο αποτελεί την «ασπίδα» της γης από τις επιβλαβείς ηλιακές ακτίνες.
Ο κανονισμός απαιτεί από τα κράτη μέλη την κοινοποίηση των μέτρων που έλαβαν για την ανάκτηση, την ανακύκλωση, την ποιοτική αποκατάσταση και καταστροφή των ελεγχόμενων ουσιών, όπως είναι οι CFC (χλωροφθοράνθρακες), HCFC (υδροχλωροφθοράνθρακες), οι αλόνες και το μεθυλοβρωμίδιο. Οι ουσίες αυτές χρησιμοποιούνται ευρέως στα ψυγεία, ως διαλύτες καθαρισμού και στα κλιματιστικά μηχανήματα και προβλέπεται να αντικατασταθούν στο μέλλον από λιγότερο επιβλαβείς εναλλακτικές ουσίες.
Αναφορικά με τη διαχείριση των αποβλήτων η ΕΕ απέστειλε στην Ελλάδα γραπτή προειδοποίηση για μη συμμόρφωση με απόφαση του 2002 του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου που είχε κρίνει ότι η Ελλάδα δεν υπέβαλε, όπως όφειλε, στην Επιτροπή λεπτομερή στοιχεία για τον τρόπο διαχείρισης των επικίνδυνων αποβλήτων.
Υπενθυμίζεται ότι στις 13 Ιουνίου 2002, η Ελλάδα καταδικάστηκε από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο γιατί δεν υπέβαλε στην Επιτροπή επαρκή στοιχεία για τον τρόπο διαχείρισης των επικίνδυνων αποβλήτων που εφαρμόζει (υπόθεση C-33/01). Η οδηγία για τα επικίνδυνα απόβλητα 91/689 απαιτεί από τα κράτη μέλη να υποβάλλουν στην Επιτροπή λεπτομερή στοιχεία για τον τρόπο διάθεσης των επικίνδυνων αποβλήτων που εφαρμόζουν.
Όπως σημειώνει η Επιτροπή, οι ελληνικές αρχές παρείχαν πληροφορίες, δίνοντας στοιχεία για τα επικίνδυνα απόβλητα, αλλά μόνο για ένα μικρό αριθμό των σχετικών εγκαταστάσεων. Το εκτελεστικό όργανο της Κοινότητας υποστηρίζει ότι εξακολουθούν να λείπουν λεπτομερή στοιχεία για τις εγκαταστάσεις που χειρίζονται περίπου το 60% των επικίνδυνων αποβλήτων (231.340 τόνοι) που παράγονται στην Ελλάδα και διαπιστώνεται επίσης έλλειψη πληροφοριών για τις μικρές εγκαταστάσεις που ανακυκλώνουν ηλεκτρικές στήλες μολύβδου.
Σχολιάζοντας την απόφαση η αρμόδια για το περιβάλλον επίτροπος Μάργκοτ Βάλστρομ δήλωσε: «Η νομοθεσία της ΕΕ για τα απόβλητα έχει ως στόχο να προληφθούν τυχόν ζημιές στο περιβάλλον και βλάβες στην υγεία των ανθρώπων από τα απόβλητα. Καλώ την Ελλάδα να υποβάλει τάχιστα τα αναγκαία στοιχεία για τον τρόπο αντιμετώπισης των επικίνδυνων αποβλήτων. Καλώ επίσης την Ισπανία να προστατεύσει τους ανθρώπους και το περιβάλλον της La Gomera προχωρώντας στην ορθή διαχείριση των τοπικών αποβλήτων του νησιού».
Αναφερόμενη στα μέτρα προστασίας της ζώνης του όζοντος σημείωσε: «Η περαιτέρω καταστροφή του όζοντος θα έχει αρνητικές επιπτώσεις στην υγεία του ανθρώπου ανά τον κόσμο. Συνεπώς, ο περιορισμός των βλαπτικών δραστηριοτήτων αποτελεί παγκόσμιο καθήκον. Καλώ την Ελλάδα, την Ισπανία και την Ιρλανδία να κοινοποιήσουν στην Επιτροπή τις κυρώσεις που έχουν θεσπίσει για να αποτρέπουν τέτοιες δραστηριότητες».
Τα συστατικά του χυμού παντζαριού υποστηρίζουν την καρδιά και την κυκλοφορία του αίματος, ενώ παράλληλα συμβάλλουν στη φυσική ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης.