Λονδίνο: Ο βασιλικός, αποτελεί το βασικό συστατικό ενός επαναστατικού υλικού περιτυλίγματος που θα προστατεύει τα τρόφιμα από τα μικρόβια, ανακοίνωσαν επιστήμονες από το Ινστιτούτο Τεχνολογίας του Ισραήλ και το Πανεπιστήμιο Βικτόρια στην Αυστραλία.
Λονδίνο: Ο βασιλικός, αποτελεί το βασικό συστατικό ενός επαναστατικού υλικού περιτυλίγματος που θα προστατεύει τα τρόφιμα από τα μικρόβια, ανακοίνωσαν επιστήμονες από το Ινστιτούτο Τεχνολογίας του Ισραήλ και το Πανεπιστήμιο Βικτόρια στην Αυστραλία.
Μέσω μιας ειδικής διαδικασίας, αντλούνται από το φυτό όλες οι απαραίτητες ουσίες που διαθέτουν αντι-μικροβιακές ιδιότητες και αξιοποιούνται μαζί με μια σειρά άλλων υλικών, για την παρασκευή του ειδικού περιτυλίγματος.
Όταν το εν λόγω προστατευτικό κάλυμμα τοποθετηθεί στην επιφάνεια τροφών, όπως τυριών ή κρέατος, οι αντι-μικροβιακές ουσίες απελευθερώνονται και επικάθονται στην επιφάνεια των τροφών, καταπολεμώντας βακτηρίδια όπως το ελικοβακτηρίδιο του πυλωρού και η λιστέρια, τα οποία προκαλούν τροφική δηλητηρίαση.
Η ιδέα της παρασκευής περιτυλιγμάτων από φυσικές ουσίες δεν εφαρμόζεται για πρώτη φορά. Στο παρελθόν Ιάπωνες επιστήμονες προσπάθησαν να αξιοποιήσουν τις αντι-μικροβιακές ιδιότητες ένα είδος χόρτου που φέρει την ονομασία «wasabi». Ωστόσο εγκατέλειψαν την ιδέα έπειτα από τη διαπίστωση ότι το χαρτί περιτυλίγματος με βάση το φυτό μετέδιδε την οσμή του στα τρόφιμα.
Το νέο χαρτί περιτυλίγματος, όμως, δεν εγκυμονεί αντίστοιχο κίνδυνο, επειδή οι ποσότητες των χρησιμοποοιύμενων αντι-μικροβιακών ουσιών είναι πολύ μικρές.