Πέμπτη 29 Ιανουαρίου 2026
weather-icon 21o
Σημαντικά προβλήματα στις ασιατικές οικονομίες από τον ιό άτυπης πνευμονίας

Σημαντικά προβλήματα στις ασιατικές οικονομίες από τον ιό άτυπης πνευμονίας

Ο ιός άτυπης πνευμονίας, εκτός από τις απώλειες σε ανθρώπινες ζωές και τα δρακόντεια μέτρα σε δεκάδες χώρες -ιδίως στην περιοχή της νοτιοανατολικής Ασίας- έχει προκαλέσει τεράστια προβλήματα και σε πολλούς τομείς της οικονομίας.

27

Ο ιός άτυπης πνευμονίας, εκτός από τις απώλειες σε ανθρώπινες ζωές και τα δρακόντεια μέτρα σε δεκάδες χώρες -ιδίως στη νοτιοανατολική Ασία- έχει προκαλέσει τεράστια προβλήματα και σε πολλούς τομείς της οικονομίας.

Όπως μεταδίδει η Ελληνική Υπηρεσία του BBC, ιδιαίτερα έχουν πληγεί ο τομέας των αερομεταφορών αλλά και ο τουρισμός σε χώρες όπως η Κίνα και το Χονγκ Κονγκ όπου έχουν εντοπιστεί μέχρι σήμερα τα περισσότερα κρούσματα.

Ενδεικτικό είναι το γεγονός ότι οι μετοχές της αεροπορικής εταιρείας του Χονγκ Κονγκ Cathay Pacific έχασαν τη Δευτέρα 6,15% της αξίας τους, ενώ από τις αρχές Απριλίου έχουν υποχωρήσει κατά 20%. Αυτά μετά τη δημοσίευση εμπιστευτικού εγγράφου της εταιρείας που ανέφερε ότι ίσως καταστεί αναγκαίο να κρατήσει στο έδαφος όλο το στόλο της, εάν η εξάπλωση του ιού συνεχίσει να προκαλεί αιμορραγία στις κρατήσεις θέσεων.

Ειδικοί του κλάδου των αερομεταφορών υπολογίζουν ότι η Cathay Pacific χάνει 3 εκατ. δολάρια κάθε ημέρα, όσο συνεχίζεται η κρίση. Την ίδια στιγμή το αεροδρόμιο του Χονγκ Κονγκ που αποτελεί κόμβο για τις αερομεταφορές της νοτιοανατολικής Ασίας, ανακοίνωσε ότι το έχει ματαιωθεί το 38% όλων των πτήσεων από και προς αυτό για τον Απρίλιο.

Τουρισμός, ο μεγάλος ασθενής

Στο μεταξύ, η γνωστή Disney, που διαθέτει σειρά από θέρετρα αναψυχής σε όλο τον κόσμο, λέει ότι ο SARS έχει αρχίσει να πλήττει και το χώρο του θεάματος. Σε υπόμνημά της προς την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς των ΗΠΑ, υπογραμμίζει ότι τα μεγαλύτερα θέρετρα του ομίλου της απειλούνται από μειωμένες κρατήσεις, καθώς οι ανά τον κόσμο επισκέπτες διστάζουν να ταξιδέψουν αεροπορικώς προς αυτά.

Στα τέσσερα μεγάλα πάρκα αναψυχής Ντίσνεϊλαντ (δύο στις ΗΠΑ, ένα στο Παρίσι και ένα στο Τόκιο) δεν έχει μέχρι στιγμής εντοπισθεί κρούσμα του SARS, αλλά αναλυτές επισημαίνουν ότι εάν η εξάπλωσή του συνεχισθεί θα επιφέρει σοβαρότατες ζημιές στην κερδοφορία των επιχειρήσεων Disney.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ALTER EGO MEDIA A.E.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΚΕΦΟΔΕ ΑΤΤΙΚΗΣ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 29 Ιανουαρίου 2026
Απόρρητο