Σε νέο υψηλό διετίας «σκαρφαλώνουν» οι τιμές του πετρελαίου
Στο υψηλότερο επίπεδο των 26 τελευταίων μηνών «σκαρφάλωσαν» τη Δευτέρα οι τιμές του πετρελαίου, με αφορμή τη μεγάλη μείωση των αμερικανικών αποθεμάτων πετρελαίου θέρμανσης, την ίδια ώρα που στο μέτωπο του Ιράκ οι εξελίξεις είναι αρκετά βραδείς.
Στο υψηλότερο επίπεδο των 26 τελευταίων μηνών «σκαρφάλωσαν» τη Δευτέρα οι τιμές του πετρελαίου, με αφορμή τη μεγάλη μείωση των αμερικανικών αποθεμάτων πετρελαίου θέρμανσης, αν και οι διπλωματικές προσπάθειες για την επίλυση της κρίσης στο Ιράκ συγκρατούν κάπως τις τιμές.
Στο Λονδίνο το μπρεντ ενισχύθηκε έως και τα 32,70 δολάρια το βαρέλι, υψηλότερο επίπεδο από το Νοέμβριο του 2000, ενώ η τιμή του αργού πετρελαίου ενισχύθηκε έως και τα 35,10 δολάρια.
Όπως αναφέρουν οι αναλυτές, οι ανησυχίες για το χαμηλό επίπεδο των αμερικανικών αποθεμάτων διυλισμένων προϊόντων, όπως το πετρέλαιο θέρμανσης, έχουν ενισχυθεί, καθώς οι εξαγωγές από τη Βενεζουέλα έχουν πλέον σταθεροποιηθεί.
«Τα αποθέματα είναι πολύ λίγα» δήλωσε στο Reuters ο αναλυτής της Deutsche Bank, Ανταμ Σίμινσκι. «Υπάρχουν ακόμη στοιχεία που δείχνουν ότι η ανάκαμψη της παραγωγής στη Βενεζουέλα έχει επιβραδυνθεί» προσέθεσε.
Σύμφωνα με τους εργαζόμενους της πετρελαϊκής βιομηχανίας στη Βενεζουέλα, οι εξαγωγές έχουν ανακάμψει στα 1,3 εκατ. βαρέλια ημερησίως, έναντι 3,1 εκατ. το Νοέμβριο, πριν ξεκινήσει η απεργία της αντιπολίτευσης. Στο απώγειο της απεργίας οι εξαγωγές είχαν υποχωρήσει στα 150.000 βαρέλια.