Τρίτη 09 Δεκεμβρίου 2025
weather-icon 21o
Σε αγορά προϊόντων καπνού και αλκοόλ σπαταλούν το χαρτζιλίκι τους τα Ελληνόπουλα

Σε αγορά προϊόντων καπνού και αλκοόλ σπαταλούν το χαρτζιλίκι τους τα Ελληνόπουλα

Αθήνα: Κακή διαχείριση των χρημάτων τους κάνουν οι Έλληνες έφηβοι σπαταλώντας τα κυρίως για την αγορά προϊόντων καπνού και αλκοόλ, σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα το Ινστιτούτο Καταναλωτών με αφορμή το σημερινό εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Διατροφής.

Αθήνα: Κακή διαχείριση των χρημάτων τους κάνουν οι Έλληνες έφηβοι σπαταλώντας τα κυρίως για την αγορά προϊόντων καπνού και αλκοόλ, σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα το Ινστιτούτο Καταναλωτών με αφορμή το σημερινό εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Διατροφής.


Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΙΝΚΑ, τα Ελληνόπουλα βρίσκονται στην πρώτη θέση στην κατανάλωση προϊόντων καπνού και αλκοόλ σε σχέση με τους νέους της υπόλοιπης Ευρώπης. Η κατανάλωση αλκοολούχων ποτών και τσιγάρων αρχίζει, οριακά, τόσο στα αγόρια όσο και στα κορίτσια από την ηλικιακή ομάδα 7-9 ετών, γίνεται ανησυχητική στην ηλικιακή ομάδα 10-12 ετών και κορυφώνεται στις ηλικιακές ομάδες 13-15 ετών και 16-18 ετών.


Το ημερήσιο χαρτζιλίκι είναι μεγάλο και κυμαίνεται ως εξής: Το 3% των παιδιών λαμβάνει από έξι ευρώ και άνω, το 19% πέντε με έξι ευρώ, το 32% μεταξύ τριών και πέντε ευρώ, το 31% από ενάμισι μέχρι τρία ευρώ, το 10% μέχρι ενάμισι ευρώ, ενώ το 5% δεν παίρνει καθόλου χαρτζιλίκι.


Το 11% από το χαρτζιλίκι τους οι νέοι μέχρι 12 ετών το διαθέτουν για την αγορά τσιγάρων και αλκοόλ, ενώ στις ηλικίες 13-15 ετών το αντίστοιχο ποσοστό ανεβαίνει στο 32% και στις ηλικίες 16-18 ετών το ποσοστό αυτό φτάνει στο 47%.


Η σχέση κατανάλωσης αλκοόλ και προϊόντων καπνού είναι συνδεδεμένη σε ποσοστό το οποίο υπερβαίνει το 70%, ενώ η δυνατότητα συχνής επισκεψιμότητας σε καφετέριες και μπαρ συνδέεται άμεσα με τη μεγιστοποίηση αυτών των συνηθειών.


Ενδιαφέρον είναι το γεγονός πως το ποσοστό των νέων που ασχολούνται με κάποιο σπορ συστηματικά και καπνίζουν είναι πολύ μικρότερο, ενώ αντίθετα δεν συμβαίνει το ίδιο με την κατανάλωση αλκοόλ.


Η ασφάλεια και η ποιότητα των τροφίμων κύριο μέλημα του ΕΦΕΤ


Η σημερινή ανακοίνωση του Ενιαίου Φορέα Ελέγχου Τροφίμων αναφέρει ότι δέκα χιλιάδες τακτικές επιθεωρήσεις σε επιχειρήσεις τροφίμων έχουν πραγματοποιηθεί από τη σύστασή του, ενώ παράλληλα πραγματοποιούνται προγράμματα συστηματικής παρακολούθησης διατροφικών κινδύνων και μεταρρυθμίζεται συνολικότερα το σύστημα του ΕΦΕΤ στον τομέα της ασφάλειας των τροφίμων και της ποιότητας της διατροφής.


Η ασφάλεια και η ποιότητα της διατροφής, όπως αναφέρεται, αποτελεί λόγο ύπαρξης του ΕΦΕΤ, ο οποίος σύντομα θα διαθέτει ένα πλήρες σύστημα ζήτησης πληροφοριών, ενημέρωσης και υποδοχής καταγγελιών για τους Έλληνες καταναλωτές.


Πηγή: ΑΠΕ

health.in.gr

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ALTER EGO MEDIA A.E.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΚΕΦΟΔΕ ΑΤΤΙΚΗΣ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τρίτη 09 Δεκεμβρίου 2025
Απόρρητο