To μέλι και οι ξηροί καρποί συμβάλλουν στη μείωση των επιπέδων της «κακής» χοληστερόλης
Λονδίνο: Η κατανάλωση μελιού και αμυγδάλων σε συνδυασμό με φρούτα και λαχανικά συμβάλλει στη διατήρηση των φυσιολογικών επιπέδων της χοληστερόλης του αίματος, σύμφωνα με τα αποτελέσματα δύο ερευνών που πραγματοποίησαν Αμερικανοί επιστήμονες.
Λονδίνο: Η κατανάλωση μελιού και αμυγδάλων σε συνδυασμό με φρούτα και λαχανικά συμβάλλει στη διατήρηση των φυσιολογικών επιπέδων της χοληστερόλης του αίματος, σύμφωνα με τα αποτελέσματα δύο ερευνών που πραγματοποίησαν Αμερικανοί επιστήμονες.
Η πρώτη έρευνα, η οποία παρουσιάστηκε στην ετήσια συνάντηση της Αμερικανικής Ένωσης Χημικών, επικεντρώθηκε στην επίδραση που έχει το μέλι στα επίπεδα της χοληστερόλης στο αίμα. Ειδικότερα, οι ερευνητές του Πανεπιστημίου του Ιλινόις ενέταξαν στο καθημερινό διαιτολόγιο 25 ανδρών ηλικίας 18 έως 68 ετών μέλι διαλυμένο σε νερό και μετά την πάροδο πέντε εβδομάδων τούς υπέβαλαν σε γενικές εξετάσεις αίματος.
Από τη μελέτη των στοιχείων προέκυψε ότι η κατανάλωση συγκεκριμένης ποσότητας μελιού συνέβαλε στη μείωση των επιπέδων της χοληστερόλης, ενώ παράλληλα αυξήθηκαν τα επίπεδα των αντιοξειδωτικών ουσιών του αίματος. Είναι γνωστό ότι το μέλι περιέχει πολλές αντιοξειδωτικές ουσίες, οι οποίες καταπολεμούν βλαπτικούς για την υγεία παράγοντες, όπως είναι οι ελεύθερες ρίζες.
Η δεύτερη έρευνα, η οποία δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο Circulation, είχε ως θέμα της την επίδραση των ξηρών καρπών και ιδιαίτερα των αμυγδάλων στη μείωση των επιπέδων της «κακής» (LDL) χοληστερόλης στο αίμα και συνεπώς στην αποφυγή των καρδιαγγειακών νοσημάτων.
Οι ερευνητές παρακολούθησαν επί τρεις μήνες την κατάσταση της υγείας 27 ατόμων ηλικίας κατά μέσο όρο 64 ετών, στα οποία είχαν σημειωθεί υψηλά επίπεδα χοληστερόλης. Όλοι οι συμμετέχοντες στη διάρκεια της μελέτης κατανάλωναν ποσότητα ξηρών καρπών που ισοδυναμούσε με το ένα τέταρτο της ημερήσιας θερμιδικής τους πρόσληψης. Τα ευρήματα της έρευνας που διεξήχθη στο νοσοκομείο St Michael στο Τορόντο έδειξαν ότι η κατανάλωση μονοακόρεστων λιπαρών, σε συνδυασμό με διατροφή χαμηλής περιεκτικότητας σε κορεσμένα και τρανς λιπίδια, συνέβαλε στη μείωση της LDL κατά 9,4% .
Η Δρ Γουέντι Ντόιλ, της Βρετανικής Διατροφικής Εταιρείας επισήμανε στο Reuters ότι το μέλι και τα αμύγδαλα πρέπει να καταναλώνονται σε λογικές ποσότητες και αποκλειστικά στο πλαίσιο μιας εν γένει υγιεινής και ισορροπημένης διατροφής.
«Η αλόγιστη κατανάλωση μελιού και ξηρών καρπών ενδέχεται να έχει μακροπρόθεσμα τα αντίστροφα αποτελέσματα. Μπορούν να συμπεριληφθούν στη διατροφή, αλλά σε καμία περίπτωση δεν είναι δυνατόν να αντικαταστήσουν τα φρούτα και τα λαχανικά τα οποία έχουν ποικίλα οφέλη για την υγεία» ανέφερε χαρακτηριστικά.