Χημική ουσία που περιέχεται στα λαχανικά ίσως αποτελέσει τη βάση για αντικαρκινικά φάρμακα
Λονδίνο: Ουσία που ανιχνεύεται στα λαχανικά ενδέχεται να αποτελέσει τη βάση για την παρασκευή δισκίων για την πρόληψη του καρκίνου του μαστού, σύμφωνα με τα αποτελέσματα έρευνας που παρουσιάστηκαν κατά τη διάρκεια της ετήσιας συνδιάσκευψης της Αμερικανικής Εταιρείας Χημικών.
Λονδίνο: Ουσία που ανιχνεύεται στα λαχανικά ενδέχεται να αποτελέσει τη βάση για την παρασκευή δισκίων για την πρόληψη του καρκίνου του μαστού, σύμφωνα με τα αποτελέσματα έρευνας που παρουσιάστηκαν κατά τη διάρκεια της ετήσιας συνδιάσκευψης της Αμερικανικής Εταιρείας Χημικών.
Ο παράγοντας sulforaphane βρίσκεται σε μεγάλες ποσότητες κυρίως στο μπρόκολο, τα λαχανάκια Βρυξελλών και το κουνουπίδι και συμβάλλει στην αύξηση των ενζύμων που βοηθούν τον οργανισμό να αποτοξινωθεί από διάφορα καρκινογόνα συστατικά που υπάρχουν στο περιβάλλον. Η sulforaphane βέβαια αν ληφθεί σε μεγάλες ποσότητες, μπορεί να είναι τοξική για τον οργανισμό, γι’ αυτό οι επιστήμονες, αφαιρώντας τα επιβλαβή χημικά συστατικά, δημιούργησαν ένα συνθετικό παρασκεύασμα (oxomate), το οποίο έχει ακριβώς τις ίδιες ιδιότητες με τη φυσική ουσία αλλά είναι επτά φορές λιγότερο τοξικό.
Στην έρευνα που διεξήχθη στο Πανεπιστήμιο του Ιλινόις οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι όσα πειραματόζωα εκτέθηκαν σε καρκινογόνα χημικά και στη συνέχεια έλαβαν μέσω γευμάτων τη συνθετική ουσία oxomate είχαν τις μισές πιθανότητες να αναπτύξουν καρκίνο του μαστού.
Ο επικεφαλής της έρευνας, Δρ Τζέρι Κόσμεντερ, μιλώντας στο Reuters φάνηκε ιδιαίτερα αισιόδοξος και ανέφερε χαρακτηριστικά: «Η προοπτική παρασκευής δισκίων για την πρόληψη του καρκίνου του μαστού είναι πολύ ευχάριστη. Είναι σαφώς πιο εύκολο να λαμβάνει κανείς τη συγκεκριμένη αντικαρκινική ουσία μέσω των δισκίων, διότι μπορεί εύκολα να ελέγξει τη δοσολογία και κατά συνέπεια να αντιμετωπίσει πιο αποτελεσματικά τη νόσο».