Αισθητική και λειτουργική ανανέωση στο Παναθηναϊκό Στάδιο εν όψει 2004
Σε σειρά επεμβάσεων θα υποβληθεί και το Παναθηναϊκό Στάδιο εν όψει του 2004. Το Καλλιμάρμαρο, όπου είχαν διεξαχθεί οι πρώτοι Ολυμπιακοί Αγώνες το 1896, θα ανανεωθεί αισθητικά και λειτουργικά, για να αναλάβει το δικό του ρόλο 108 χρόνια αργότερα.
Στερεωτικές και αισθητικές παρεμβάσεις ξεκινούν στο Παναθηναϊκό Στάδιο εν όψει των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004. Το στάδιο όπου είχαν διεξαχθεί οι πρώτοι Ολυμπιακοί Αγώνες το 1896, θα φιλοξενήσει σε δύο χρόνια πολιτιστικές εκδηλώσεις, τη διεξαγωγή του αθλήματος της τοξοβολίας, παραολυμπιακά αγωνίσματα και τον τερματισμό του μαραθωνίου.
Οι πρώτες παρεμβάσεις στο στάδιο είχαν γίνει λίγο καιρό πριν από τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 1896. Η ταχύτητα με την οποία έγιναν τότε οι παρεμβάσεις, αλλά και η καταπόνησή του από σεισμούς όλα αυτά τα χρόνια επιβάλλουν την άμεση αποκατάσταση. Παράλληλα, σύμφωνα με την εφημερίδα Το Βήμα, την Παρασκευή, θα ανανεωθεί και ο φωτισμός του.
Για το σύνολο των παρεμβάσεων μεριμνούν οι αρμόδιες διευθύνσεις Κλασικών Αρχαιοτήτων και Νεοτέρων Μνημείων του υπουργείου Πολιτισμού, ο Αθήνα 2004 και η Γενική Γραμματεία Ολυμπιακών Αγώνων. Κατόπιν συσκέψεων των παραπάνω φορέων προέκυψαν ορισμένες προτάσεις, οι οποίες πήραν την αρχική έγκριση του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου (ΚΑΣ) την Τρίτη.
Οι αναστηλωτικές και στερεωτικές εργασίες θα προηγηθούν όλων των άλλων. Αυτές προβλέπουν την αποκατάσταση του περιμετρικού στηθαίου του άνω διαζώματος, το οποίο έχει δεχτεί παραμορφώσεις από τους σεισμούς, καθώς και της βορειοδυτικής γωνίας, στην ανώτερη κερκίδα, που έχει υποστεί καθιζήσεις από την αποσάρθρωση του υλικού λόγω διάβρωσης. Αντίστοιχες επεμβάσεις θα γίνουν και στο στηθαίο του στίβου.
Για την ασφάλεια των θεατών έχει προβλεφθεί η δημιουργία οδών διαφυγής, αφενός προς τον στίβο με την αφαίρεση πλακών από τη στηθαίο του περιμετρικού διαδρόμου και αφετέρου προς το διάδρομο προπόνησης με την κατασκευή ελαφρών μεταλλικών κλιμάκων, οι οποίες θα τοποθετηθούν σε διάφορα σημεία του στηθαίου του άνω διαζώματος. Οι δύο αυτές επεμβάσεις θα είναι προσωρινές και θα απομακρυνθούν μετά το τέλος των Αγώνων.
Για την υποδοχή και φιλοξενία επισήμων και κοινού έχει προβλεφθεί η κατασκευή δύο ελαφρών στεγάστρων στα δύο άκρα της εισόδου. Επίσης, θα δημιουργηθούν χώροι ηλεκτρονικού ελέγχου, καθώς και άλλοι μικρότεροι χώροι για τη διάθεση εντύπων.