Παρασκευή 23 Ιανουαρίου 2026
weather-icon 21o
Την Πέμπτη ξεκινά η μεγάλη έκθεση για τον ελληνικό κλασικό πολιτισμό στο Βερολίνο

Την Πέμπτη ξεκινά η μεγάλη έκθεση για τον ελληνικό κλασικό πολιτισμό στο Βερολίνο

Στις 28 Φεβρουαρίου εγκαινιάζεται στο Μέγαρο Μάρτιν Γκρόπιους του Βερολίνου η αρχαιολογική έκθεση Ελληνικός Κλασικός Πολιτισμός - Ιδέα ή Πραγματικότητα, στην οποία η Ελλάδα συμμετέχει με 100 περίπου αντικείμενα από 13 αρχαιολογικά μουσεία της χώρας.

38

Στις 28 Φεβρουαρίου εγκαινιάζεται στο Μέγαρο Μάρτιν Γκρόπιους του Βερολίνου η μεγάλη αρχαιολογική έκθεση Ελληνικός Κλασικός Πολιτισμός – Ιδέα ή Πραγματικότητα, στην οποία η Ελλάδα συμμετέχει με 100 περίπου αντικείμενα από 13 αρχαιολογικά μουσεία της χώρας.


Τα εκθέματα προέρχονται κυρίως από το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο, το Επιγραφικό, το Μουσείο της Ακρόπολης και της Αρχαίας Αγοράς, αλλά και από άλλα μουσεία, όπως του Πειραιά, της Ολυμπίας, του Βόλου, του Δίου, της Θεσσαλονίκης, της Πέλλας, της Βεργίνας, της Δήλου και της Γόρτυνας.


Οι ενότητες της έκθεσης, που επιμελήθηκε ο Γερμανός καθηγητής Χάιλμαγιερ, καλύπτουν όλες τις σημαντικές πτυχές της κλασικής περιόδου. Η Αθήνα και ο κόσμος τον 5ο αιώνα, η πολιτική και ο δημόσιος βίος, η αισθητική και το μέτρο, η πόλη και η ύπαιθρος είναι ορισμένες από τις ενότητες της έκθεσης, η οποία εμπλουτίζεται με αντικείμενα και από 110 μεγάλα μουσεία της Ευρώπης και των ΗΠΑ, όπως το MoMA, το Λούβρο, το Μουσείο της Κοπεγχάγης κ.ά.


Μιλώντας το μεσημέρι της Δευτέρας για την έκθεση, ο Ευάγγελος Βενιζέλος τόνισε ότι η έκθεση παρουσιάζει ιδιαίτερη σημασία, καθώς προβάλλει «τη θέση που κατέχει η Ελλάδα στο παγκόσμιο πολιτιστικό απόθεμα» και τόνισε ότι τα ελληνικά εκθέματα καλύπτουν αριθμητικά περίπου το 1/6 της έκθεσης.


Οι κίονες του Φιλιππείου και τα Μάρμαρα του Παρθενώνα


Με την ευκαιρία της έκθεσης, ο Ευ.Βενιζέλος δεν παρέλειψε να ευχαριστήσει τη γερμανική κυβέρνηση «για την πολύ μεγάλη χειρονομία» της επιστροφής των κιόνων του Φιλιππείου, προκειμένου να εκτελεστεί το αναστηλωτικό πρόγραμμα του μνημείου στην Αρχαία Ολυμπία.


Η ενέργεια αυτή, προσέθεσε, «προκαλεί μια αντίστιξη σε σχέση με το μείζον θέμα των Μαρμάρων του Παρθενώνα, τα οποία επίσης εντάσσονται σε ένα πολύ μεγάλο αναστηλωτικό πρόγραμμα».


Η έκθεση τελεί υπό την αιγίδα του Έλληνα πρωθυπουργού και του Γερμανού καγκελάριου. Θα εγκαινιαστεί το απόγευμα της προσεχούς Πέμπτης από τον Έλληνα υπουργό Πολιτισμού και τον Γερμανό ομόλογό του και θα διαρκέσει έως τις 2 Ιουνίου.


Παράλληλες εκδηλώσεις


Στο πλαίσιο της έκθεσης, σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, θα ξεκινήσει πολιτιστικό πρόγραμμα με θέμα Ο Κλασικός Πολιτισμός Σήμερα, αντικείμενο του οποίου θα είναι οι μορφές πρόσληψης κλασικών θεμάτων από τη σύγχρονη τέχνη και επιστήμη. Την οργάνωση και το συντονισμό έχουν αναλάβει το παράρτημα στο Βερολίνο του Ελληνικού Ιδρύματος Πολιτισμού και τα Κρατικά Μουσεία Βερολίνου.


Στο θεατρικό Φεστιβάλ που οργανώνεται στο Βερολίνο θα συμμετάσχουν τα ελληνικά χοροθέατρα Sinequanon και Οκτάνα, ενώ στην Αγορά του Μεγάρου Μάρτιν Γκρόπιους ο Αρης Ρέτσος θα παρουσιάσει αποσπάσματα από τραγωδίες του Σοφοκλή. Επίσης, θα παρουσιαστεί η όπερα Τρωάδες του Φιλανδού συνθέτη Jani Siven και η Λυσιστράτη από το Υana Teatre της Δανίας.


Στο ίδιο πρόγραμμα περιλαμβάνεται η πραγματοποίηση Κινηματογραφικού Φεστιβάλ που θα στεγαστεί στον κινηματογράφο Αrsenal. Την ελληνική συμμετοχή στο φεστιβάλ αποτελούν η τριλογία του Μιχάλη Κακογιάννη (Ηλέκτρα, Τρωάδες και Ιφιγένεια), καθώς και η διεθνής παραγωγή του Θόδωρου Αγγελόπουλου Το βλέμμα του Οδυσσέα.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ALTER EGO MEDIA A.E.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΚΕΦΟΔΕ ΑΤΤΙΚΗΣ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 23 Ιανουαρίου 2026
Απόρρητο