Ικανοποίησε η ελληνική παρουσία στην 53η Διεθνή Έκθεση Βιβλίου
Θετικά ήταν τα σχόλια για την ελληνική συμμετοχή στην 53η Διεθνή Έκθεση Βιβλίου της Φρανκφούρτης. Την Κυριακή η Γερμανική Ομοσπονδία Εκδοτών Βιβλιοπωλών τίμησε το Γερμανό φιλόσοφο Γιούργκεν Χάμπερμας με το ετήσιο Βραβείο Ειρήνης.
38
Πέφτει τη Δευτέρα η αυλαία της 53ης Διεθνούς Έκθεσης Βιβλίου της Φρανκφούρτης και οι εντυπώσεις από την ελληνική παρουσία ήταν θετικές. Ξεπερνώντας τα τετριμμένα όσον αφορά στην προβολή του ελληνικού πολιτισμού, η Ελλάδα, τιμώμενη χώρα φετός στη μεγαλύτερη ευρωπαϊκή γιορτή βιβλίου, επέδειξε επιτυχώς τα μεγαλύτερα ατού της από τον χώρο της σύγχρονης βιβλιοπαραγωγής.
Οι Έλληνες συγγραφείς, που παρουσίασαν το έργο τους στη γερμανική πόλη (Π.Μάρκαρης, Έ.Σωτηροπούλου, Ρ.Γαλανάκη, Σ.Τριανταφύλλου, Δ.Κούρτοβικ, Α.Μιχαλοπούλου και όλοι οι άλλοι), κατάφεραν να πείσουν ότι το ελληνικό βιβλίο έχει θέση στην ευρωπαϊκή αγορά, εάν βέβαια η καλή παρουσία στην έκθεση πλαισιωθεί από συντονισμένες και καλά οργανωμένες κινήσεις στο μέλλον.
Αν και η συγκυρία δεν βοήθησε -όχι μόνο την Ελλάδα αλλά και ολόκληρη τη διοργάνωση- λόγω των γεγονότων της 11ης Σεπτεμβρίου και όσων ακολούθησαν, ο αριθμός των επισκεπτών μέχρι το περασμένο Σάββατο είχε φτάσει τους 200.000. Σύμφωνα με την εφημερίδα Ελευθεροτυπία, το Σαββατοκύριακο, που η είσοδος είναι ελεύθερη για το κοινό, παρατηρήθηκε μείωση των επισκεπτών της τάξεως του 18%. Ακόμη, όμως, δεν υπάρχουν τα πλήρη στοιχεία που θα δώσουν την εικόνα για την κίνηση και τις αγοραπωλησίες.
Βραβείο Ειρήνης στον Χάμπερμας
Την Κυριακή το πρωί η Γερμανική Ομοσπονδία Εκδοτών Βιβλιοπωλών τίμησε το Γερμανό φιλόσοφο Γιούργκεν Χάμπερμας με το ετήσιο Βραβείο Ειρήνης, σε μια τελετή όπου παρόντες ήταν ο πρόεδρος της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας Γιοχάνες Ράου και ο υπουργός Εξωτερικών Γιόσκα Φίσερ.
Όπως αναφέρει η εφημερίδα Ελευθεροτυπία, τη Δευτέρα, η ομιλία του Χάμπερμας με θέμα «Πίστη και Γνώση» αναφερόταν στα πρόσφατα γεγονότα· το χτύπημα των δίδυμων πύργων της Νέας Υόρκης ανέτρεψε τη λεπτή ισορροπία μεταξύ της πίστης και της γνώσης και τράβηξε τη χορδή της θρησκευτικότητάς μας. Οι χριστιανοί επαν-ανακάλυψαν τον χριστιανισμό, οι μουσουλμάνοι τον ισλαμισμό, οι εβραίοι τις συναγωγές κ.ο.κ.
Όσο για τους βομβαρδισμούς στο Αφγανιστάν, το σχόλιο του Γερμανού φιλοσόφου ήταν ότι ο πόλεμος εναντίον της τρομοκρατίας δεν θα μας λυτρώσει από την τρομοκρατία. Στην ουσία, τόνισε, συγκρούονται δύο διαφορετικοί κόσμοι, οι οποίοι πρέπει να βρουν κοινή γλώσσα επικοινωνίας, πέρα από το μίσος.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ
- Συνεχίζουν να τραβούν την… ανηφόρα οι τιμές στα ακίνητα
- Συγκινητικές στιγμές τα μεσάνυχτα στο «Ελ. Βενιζέλος» – Επαναπατρίστηκαν 450 Έλληνες από το Ντουμπάι
- Μπακς – Τζαζ 113-99: «Καθάρισε» ο Αντετοκούνμπο για το Μιλγουόκι (vids)
- Σπουδαίο ντέρμπι στο κατάμεστο Καραϊσκάκη: Ολυμπιακός και ΠΑΟΚ ψάχνουν νίκη κορυφής
- Όλοι έχουμε μυστικά, αλλά πώς μας επηρεάζουν;
- Εντείνονται οι ανηλεείς επιθέσεις σε Τεχεράνη, Βηρυτό – Κοντά σε εκλογή νέου ανώτατου ηγέτη το Ιράν
- Νέες επιθέσεις στις χώρες του Κόλπου: Τρεις τραυματίες στο Μπαχρέιν, πλήγμα σε υποδομές στο Κουβέιτ
- Γυναίκες σε… μέχρι χθες ανδροκρατούμενα «κάστρα»
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις






![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Κυριακή 0θ.03.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/03/raul-escobar-xP2-OoPaz6k-unsplash-315x220.jpg)




















































































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442