Στις 21 Οκτωβρίου ανοίγει η έκθεση «Ώρες Βυζαντίου» στη Θεσσαλονίκη
Η σπονδυλωτή έκθεση «Ώρες Βυζαντίου», που παρουσιάζεται ήδη στο Μυστρά ανοίγει και σε Αθήνα και Θεσαλονίκη. Τα εγκαίνια στη συμπρωτεύουσα θα τελέσει ο Ευ.βενιζέλος στις 21 Οκτωβρίου.
Τη σπονδυλωτή έκθεση «Ώρες Βυζαντίου – Έργα και ημέρες στο Βυζάντιο» θα εγκαινιάσει ο υπουργός Πολιτισμού Ευάγγελος Βενιζέλος στη Θεσσαλονίκη, στις 21 Οκτωβρίου. Η έκθεση λειτουργεί στο Μυστρά από τις 3 Αυγούστου και θα εγκαινιαστεί εντός του Οκτωβρίου και στην Αθήνα. Θα διαρκέσει και στις τρεις πόλεις έως τις 10 Ιανουαρίου.
Ο Λευκός Πύργος και το Επταπύργιο «εκπροσωπούν» τη Θεσσαλονίκη, τη δεύτερη σε σημασία πόλη της βυζαντινής αυτοκρατορίας, στην έκθεση. Στους πέντε ορόφους του Λευκού Πύργου, που χτίστηκε στα μέσα του 15ου αιώνα στη θέση παλαιότερου βυζαντινού πύργου, θα παρουσιαστούν συνολικά 977 αντικείμενα από ελληνικά μουσεία, ευρήματα πρόσφατων ανασκαφών και 35 έργα από μουσεία του εξωτερικού.
Στο Επταπύργιο, ένα οχυρωματικό συγκρότημα της ακρόπολης της Θεσσαλονίκης, η έκθεση θα έχει αντικείμενο την άμυνα των Βυζαντινών και θα χωρίζεται σε δύο επιμέρους ενότητες: «Επταπύργιο, η ακρόπολη της Θεσσαλονίκης» και «Δοκίμιο για την οχυρωματική στο Βυζάντιο – Ο βορειοελλαδικός χώρος». Η πρώτη έκθεση θα παρουσιάζει την ιστορική πορεία του Επταπυργίου και η δεύτερη θα παρουσιάζει με σχηματοποιημένο και εύληπτο τρόπο τη λογική οργάνωσης που διέπει τη βυζαντινή οχυρωματική.
Τις «Ώρες Βυζαντίου» στη Θεσσαλονίκη θα συμπληρώνει και η μόνιμη έκθεση του Μουσείου Βυζαντινού Πολιτισμού. Οι αίθουσες με την παλαιοχριστιανική πόλη και το μεσαιωνικό κάστρο, τον παλαιοχριστιανικό ναό, τα ταφικά έθιμα, την προσωπογραφία των βυζαντινών αυτοκρατόρων θα ολοκληρώνουν την περιοδική έκθεση.
Η Αθήνα επιλέχτηκε για την έκθεση, καθώς εδώ ιδρύθηκε το πρώτο βυζαντινό μουσείο στον κόσμο, το Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο, όπου για πρώτη φορά στην ιστορία του σύγχρονου ελληνικού κράτους συγκεντρώθηκαν οι θησαυροί της βυζαντινής τέχνης. Στο Μουσείο αυτό αναπτύσσεται ένα άλλο κομμάτι των «Ωρών Βυζαντίου». Σημαντικά από ιστορική και καλλιτεχνική άποψη έργα μουσειακών συλλογών, 85 από την Ελλάδα και 35 από το εξωτερικό, σκιαγραφούν το ιδεολογικό πλαίσιο μέσα στο οποίο δημιουργήθηκε και εξελίχθηκε ο βυζαντινός πολιτισμός.
Οι «Ώρες Βυζαντίου» συμπληρώνονται από τον μεγάλο κατάλογο της έκθεσης (600 σελίδων), ένα σύντομο οδηγό της έκθεσης, το ημερολόγιο του 2002, από ένα επιστημονικό συμπόσιο που θα διεξαχθεί στην Αθήνα στα τέλη Νοεμβρίου, καθώς και δύο επιστημονικές ημερίδες που θα πραγματοποιηθούν στις Θεσσαλονίκη στις αρχές Νοεμβρίου και στα μέσα Δεκεμβρίου.
Η Σονάτα του Σεληνόφωτος, ο σκηνικός μονόλογος του μεγάλου ποιητή Γιάννη Ρίτσου, θα παρουσιαστεί για μία μοναδική βραδιά τη Δευτέρα 2 Φεβρουαρίου στο θέατρο Ολύμπια «Μαρία Κάλλας».
Στις 30 και 31 Ιανουαρίου, στο Ολύμπια θα πραγματοποιηθεί η συναυλία «Δύο Επέτειοι, Μία Σκηνή» - αφορμή τη συμπλήρωση 30 δημιουργικών χρόνων του συνθέτη Κώστα Λειβαδά και για τα 40 χρόνια της Ορχήστρας Νυκτών Εγχόρδων «Θανάσης Τσιπινάκης» του Δήμου Πατρέων.