Πέρα από το παραδοσιακά, πρώτο Ράλι κάθε νέας αγωνιστικής περιόδου, το Ράλι Monte Carlo, που ξεκίνησε σήμερα το πρωί, είναι παράλληλα και ο πρώτος αγώνας του WRC στον οποίο οι οδηγοί είναι υποχρεωμένοι να χρησιμοποιούν το σύστημα ασφαλείας HANS.
To εν λόγω σύστημα, το οποίο σχεδιάστηκε έτσι ώστε να μειώνει την περίπτωση τραυματισμού του αυχένα των οδηγών σε περίπτωση σύγκρουσης, χρησιμοποιείται τα τελευταία χρόνια με αρκετή επιτυχία σε αγώνες πίστας και αποτελεί το νέο μέτρο της FIA για την αύξηση της ασφάλειας και στους αγώνες Ράλι.
Πιστεύω ότι το HANS αποτελεί ένα σημαντικό βήμα προς στην βελτίωση της ασφάλειας των οδηγών δήλωσε ο πρωταθλητής του 2003, Petter Solberg. Είμαι πεπεισμένος ότι οι οδηγοί Ράλι θα επωφεληθούν από το σύστημα στον ίδιο βαθμό που ωφελούνται και οι υπόλοιποι οδηγοί που το χρησιμοποιούνε. Έγιναν αρκετές τροποποιήσεις στη συσκευή προκειμένου να μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε εκτός δρόμου εδάφη και πλέον είναι άνετη στη χρήση της.
Ωστόσο, δεν συμφωνούν όλοι με την άποψη του οδηγού της Subaru. Ο Toni Gardemeister από την πλευρά του, εκφράζει ανησυχίες όσο αφορά στην ελευθερία κινήσεων που θα έχουν οι οδηγοί με την συσκευή τοποθετημένη στους ώμους τους.
Εφόσον είναι υποχρεωτικό θα την χρησιμοποιήσω, αλλά αν είχα δυνατότητα επιλογής δεν θα την φορούσα ανέφερε ο οδηγός Ford, ο οποίος ανησυχεί για το κατά πόσο θα μπορούν οι οδηγοί να στρέψουν το κεφάλι τους.
Το σύστημα HANS εφευρέθηκε από τον Αμερικανό, Robert Hubbard, στα μέσα της δεκαετίας του 80. Κατασκευάζεται από ανθρακονήματα και είναι ένα είδος κολάρου που τοποθετείται στους ώμους του οδηγού, συνδεόμενο με το κράνος. Σκοπός του είναι η προστασία του αυχένα των οδηγών, από τις τεράστιες δυνάμεις που αναπτύσσονται σε μια σύγκρουση.
Αντιρρήσεις υπήρχαν και από τους οδηγούς της Formula 1, όταν πρωτοδοκιμάστηκε το 2003, αλλά μετά από δύο χρόνια χρήσης έχει γίνει αποδεκτό από όλους.
Το στιλ οδήγησης, όμως, είναι εντελώς διαφορετικό στους αγώνες Ράλι, ενώ αρκετά προβληματισμένοι, εμφανίζονται και κάποιοι συνοδηγοί. Είναι δύσκολο να κάνω τη δουλεία μου με αυτή τη συσκευή ανέφερε ο Jan Tomek, συνοδηγός του T.Gardemeister. Θέλω να μπορώ να σκύψω το κεφάλι και να διαβάσω τις σημειώσεις μου. Πιστεύω ότι το HANS είναι καλό μόνο για τις πίστες.
Υποψήφιο για 8 Όσκαρ είναι το ρομαντικό δράμα της Κλόι Ζάο, με τίτλο Άμνετ που κλέβει τις εντυπώσεις στις σκοτεινές αίθουσες. Αυτές είναι οι νέες ταινίες της εβδομάδας.