Ανακάμπτει η στερλίνα, καθώς απομακρύνεται το ενδεχόμενο ταχείας ένταξης στην ευρωζώνη
Ανακάμπτει τη Δευτέρα η στερλίνα από το χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων 15 ετών στο οποίο είχε υποχωρήσει την προηγούμενη εβδομάδα, καθώς οι επενδυτές στοιχηματίζουν ότι η κυβέρνηση του Τόνι Μπλερ δεν θα επιταχύνει τις διαδικασίες ένταξης της Βρετανίας στη ζώνη του ευρώ.
Ανακάμπτει τη Δευτέρα η στερλίνα από το χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων 15 ετών στο οποίο είχε υποχωρήσει την προηγούμενη εβδομάδα, καθώς οι επενδυτές στοιχηματίζουν ότι η κυβέρνηση του Τόνι Μπλερ δεν θα επιταχύνει τις διαδικασίες ένταξης της Βρετανίας στη ζώνη του ευρώ.
Συγκεκριμένα, το βρετανικό νόμισμα ανήλθε έως το 1,3867 δολάριο από 1,3795 την Παρασκευή και έναντι του ευρώ «σκαρφάλωσε» στα 61,25 ευρώ από 61,60 στα τέλη της προηγούμενης εβδομάδας. Υπενθυμίζεται ότι την Παρασκευή η στερλίνα «βούτηξε» στο χαμηλότερο επίπεδο από τις 4 Φεβρουαρίου του 1986, το 1,3775 δολάριο.
Την προηγούμενη εβδομάδα το βρετανικό νόμισμα υποχώρησε κατά 2% έναντι του δολαρίου και κατά 2,3% έναντι του ευρώ, καθώς εντείνονταν οι φήμες ότι ο Τόνι Μπλερ, εκμεταλλευόμενος την άνετη νίκη του στις εκλογές της περασμένης Πέμπτης, θα πίεζε για την ταχύτερη ένταξη της Βρετανίας στην ευρωζώνη.
Όμως τώρα, ορισμένοι επενδυτές εκτιμούν ότι η κυβέρνηση θα περιμένει την έλευση του φθινοπώρου, προτού προχωρήσει στη διεξαγωγή δημοψηφίσματος.
«Η εξασθένιση της στερλίνας που οφειλόταν στο σενάριο για την ταχεία είσοδο στο ευρώ, είναι ήδη παρελθόν» δήλωσε στο Bloomberg ο διαχειριστής της Investec Asset Management, Τιμ ΟΝτελ. «Είναι ξεκάθαρο ότι η κυβέρνηση δεν είναι έτοιμη ακόμα να περάσει το βάσανο του δημοψηφίσματος» προσέθεσε.
Πολλοί επενδυτές και επιχειρηματίες εκτιμούν ότι για την είσοδο στο κοινό νόμισμα θα πρέπει η στερλίνα να απολέσει το 20% της τρέχουσας αξίας της, προκειμένου να διασφαλιστεί η ανταγωνιστικότητα των βρετανικών εξαγωγών.
Αυξήθηκαν οι τιμές παραγωγού το Μάιο
Παράλληλα, όπως ανακοινώθηκε σήμερα, οι τιμές παραγωγού αυξήθηκαν το Μάιο με τον υψηλότερο ρυθμό από τον Οκτώβριο του 2000 κατά 0,3% έναντι 0,1% τον Απρίλιο. Σε ετήσια βάση οι τιμές αυξήθηκαν κατά 0,6%.
Καθώς η άνοδος του δείκτη τιμών παραγωγού ήταν μεγαλύτερη από την αναμενόμενη, οι αναλυτές εκτιμούν ότι περιορίζονται οι πιέσεις για τη μείωση των επιτοκίων προς την Τράπεζα της Αγγλίας.