Ράλι στο τουρκικό χρηματιστήριο – Κλείνει η συμφωνία με ΔΝΤ και Παγκόσμια Τράπεζα
Ράλι 14% έκανε την Παρασκευή το Χρηματιστήριο της Κωνσταντινούπολης, καθώς, έπειτα από ένα μήνα σκληρών διαπραγματεύσεων με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και την Παγκόσμια Τράπεζα, το ΔΝΤ ανακοίνωσε ότι η συμφωνία βοήθειας ύψους δέκα δισεκατομμυρίων δολαρίων βρίσκεται στο τελικό στάδιο.
Ράλι 14% έκανε την Παρασκευή το Χρηματιστήριο της Κωνσταντινούπολης, καθώς, έπειτα από ένα μήνα σκληρών διαπραγματεύσεων με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και την Παγκόσμια Τράπεζα, το ΔΝΤ ανακοίνωσε ότι η συμφωνία βοήθειας ύψους δέκα δισεκατομμυρίων δολαρίων βρίσκεται στο τελικό στάδιο.
Όπως μεταδίδει το Bloomberg, o δείκτης αναφοράς του τουρκικού χρηματιστηρίου ISE National 100 έκανε άλμα 13,53%, καταγράφοντας την υψηλότερη άνοδο από τον περασμένο Δεκέμβριο και κλείνοντας στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων πέντε μηνών, τις 12.363,01 μονάδες.
Σε ανάλογη κατεύθυνση κινήθηκε και η δοκιμαζόμενη τουρκική λίρα, σημειώνοντας άνοδο 5,6% έναντι του δολαρίου και φτάνοντας στο υψηλότερο επίπεδο του τελευταίου μήνα, τις 1.170.000 λίρες/δολάριο.
«Μπορούμε να βεβαιώσουμε ότι είμαστε κοντά στη συμφωνία για το πρόγραμμα σχετικά με την Τουρκία και απομένουν λίγες λεπτομέρειες να τακτοποιηθούν (πριν από την υπογραφή). Η επιπρόσθετη χρηματοδότηση από το ΔΝΤ και την Παγκόσμια Τράπεζα θα ανέλθει σε δέκα δισεκατομμύρια δολάρια (3,8 τρισ. δρχ.) περίπου» δήλωσε η εκπρόσωπος του ΔΝΤ, Κόνι Λοτζ.
Ο «τσάρος» της τουρκικής οικονομίας, Κεμάλ Ντερβίς, που βρίσκεται στην Ουάσινγκτον για την εαρινή σύνοδο του ΔΝΤ, δήλωσε ότι η Τουρκία «χρειαζόταν δέκα με δώδεκα δισεκατομμύρια δολάρια και πήραμε τα δέκα». Παράλληλα, προσέθεσε ότι θα προσπαθήσει να εξασφαλίσει και άλλα κεφάλαια, προκειμένου η Τουρκία να εξέλθει από την οικονομική κρίση που την ταλανίζει τους δύο τελευταίους μήνες.
Την πρόοδο των διαπραγματεύσεων επιβεβαίωσε και ο επικεφαλής του ΔΝΤ, Χερστ Κέλερ, ο οποίος είπε ότι το ύψος της νέας βοήθειας είναι «δικαιολογημένο», αλλά η συμφωνία δεν έχει ακόμα ολοκληρωθεί.
«Μολονότι απομένουν οι τελικές λεπτομέρειες του προγράμματος, το ΔΝΤ είναι έτοιμο να στηρίξει την Τουρκία στην πορεία προς την οικονομική ανάκαμψη» δήλωσε.
Από την πλευρά του ο Τούρκος πρωθυπουργός, Μπουλέντ Ετζεβίτ, δήλωσε στο Reuters ότι η χώρα θα χρησιμοποιήσει με τον καλύτερο τρόπο τη νέα βοήθεια, καλωσορίζοντας τη θετική στάση του διεθνούς οργανισμού απέναντι στην Τουρκία.
«Η Τουρκία θα κάνει την καλύτερη δυνατή χρήση αυτής της βοήθειας. Το γεγονός ότι το ΔΝΤ υιοθέτησε μια θετική στάση μάς δίνει ελπίδα» κατέληξε.
Η παράσταση «φαινόμενο» για την ζωή του Ρούντολφ Νουρέγιεφ, με πάνω από ένα εκατομμύριο θεατές σε όλο τον κόσμο, έρχεται στις 25 και 26 Απριλίου στο Θέατρο Κάτια Δανδουλάκη.