Τετάρτη 21 Ιανουαρίου 2026
weather-icon 21o
Να επιταχύνει τις μεταρρυθμίσεις καλεί την Τουρκία το ΔΝΤ

Να επιταχύνει τις μεταρρυθμίσεις καλεί την Τουρκία το ΔΝΤ

Η Τουρκία πρέπει να διπλασιάσει τις προσπάθειες για την ιδιωτικοποίηση των δημόσιων επιχειρήσεων και για να ανταποκριθεί στους σκληρούς δημοσιονομικούς στόχους στο πλαίσιο του αντιπληθωριστικού προγράμματος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ), ανακοίνωσε ο παγκόσμιος οικονομικός οργανισμός την Τετάρτη.

27

Η Τουρκία πρέπει να διπλασιάσει τις προσπάθειες για την ιδιωτικοποίηση των δημόσιων επιχειρήσεων και για να ανταποκριθεί στους σκληρούς δημοσιονομικούς στόχους στο πλαίσιο του αντιπληθωριστικού προγράμματος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ), ανακοίνωσε ο παγκόσμιος οικονομικός οργανισμός την Τετάρτη.

Ο επικεφαλής του γραφείου για την Τουρκία στο ΔΝΤ, Κάρλο Κοταρέλι, δήλωσε ότι οι στόχοι του προϋπολογισμού για το 2001 είναι «περισσότερο φιλόδοξοι» από αυτούς που είχαν τεθεί στις απαρχές του προγράμματος αυτήν τη χρονιά.


«Οι δημοσιονομικοί στόχοι για το 2001 είναι υψηλότεροι από αυτούς που είχαμε προβλέψει και αυτό απαιτείται επειδή ο πληθωρισμός είναι σε υψηλότερο από το αναμενόμενο επίπεδο, όπως επίσης και το έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών» τόνισε ο αξιωματούχους του ΔΝΤ σε κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Τούρκο υφυπουργό Οικονομικών, Σελτζούκ Ντεμιράλπ.


«Είναι μια προσπάθεια να αποφευχθεί ο κίνδυνος της υπερθέρμανσης» προσέθεσε, αναφερόμενος στην απότομη ενίσχυση της εγχώριας ζήτησης, που απειλεί την εκπλήρωση του στόχων του μεταρρυθμιστικού αντιπληθωριστικού προγράμματος.


Το πρόγραμμα, που υποστηρίζεται από κεφάλαια ύψους 4 δισ. δολαρίων του ΔΝΤ (1,5 τρισ. δρχ.), αποσκοπεί στην υποχώρηση του πληθωρισμού σε μονοψήφιο ποσοστό έως το τέλος του 2002, έναντι 44% που είναι σήμερα.


Αλλά οι αξιωματούχοι του διεθνούς χρηματοπιστωτικού οργανισμού γνωρίζουν ότι η Τουρκία δεν θα μπορέσει να ανταποκριθεί στο στόχο για πληθωρισμό 20-25% έως τους πρώτους μήνες του 2001.


Και ενώ η χώρα έχει πετύχει τους στόχους όσον αφορά στα δημόσια έσοδα, η ραγδαία άνοδος της εγχώριας ζήτησης έχει ωθήσει το έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών στο 4,1% του ΑΕΠ έναντι 1,8% που είναι ο στόχος.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,Reuters

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ALTER EGO MEDIA A.E.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΚΕΦΟΔΕ ΑΤΤΙΚΗΣ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τετάρτη 21 Ιανουαρίου 2026
Απόρρητο