29

Η Γόνιμη Ημισέληνος, η περιοχή στην οποία εικάζεται ότι γεννήθηκε η γεωργία, βρίσκεται -αντίθετα με τους έως σήμερα ισχυρισμούς- στο έδαφος της σημερινής Τουρκίας. Σύμφωνα με το αμερικανικό περιοδικό Discovering Archaeology, εκεί ξεκίνησε η καλλιέργεια της γης πριν από 10.000 χρόνια.

Οι ιστορικοί πίστευαν μέχρι πρόσφατα ότι η γεωργία γεννήθηκε λίγο νοτιότερα, στις περιοχές όπου σήμερα βρίσκονται το Ισραήλ και η Ιορδανία. Οριζαν, πιο συγκεκριμένα, τη Γόνιμη Ημισέληνο ανάμεσα στους ποταμούς Ιορδάνη, στα δυτικά, και Τίγρη και Ευφράτη στα ανατολικά. Τα ίχνη που είχαν βρεθεί εκεί τοποθετούσαν την έναρξη της καλλιέργειας της γης πριν από 9.300 χρόνια.


Μια έρευνα, ωστόσο, του Οργανισμού Γεωργικής Ερευνας του Ισραήλ αποκάλυψε ίχνη καλλιεργειών σε νεολιθικούς οικισμούς στα βορειοανατολικά εδάφη της Τουρκίας και στη βόρεια Συρία. Το είδος που βοήθησε στον προσδιορισμό των πρώτων γεωργικών καλλιεργειών ήταν το άγριο μπιζέλι, κοινό στα εδάφη της Γόνιμης Ημισελήνου.


Τα ευρήματα των Ισραηλινών ερευνητών στην Τουρκία περιλαμβάνουν ακόμη ίχνη από συστηματική καλλιέργεια σιταριού, κριθαριού, φακής, πικρού βίκου και λιναριού, καθώς και σχετικά αντικείμενα, αρχιτεκτονικά στοιχεία και απεικονίσεις. Εξάγουν, έτσι, το συμπέρασμα πως είχαν δημιουργηθεί αγροτικοί οικισμοί σημαντικού μεγέθους στις περιοχές Τσαϊονού, Γκιομπεκλί Τεπέ και αλλού.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ