Το πόρισμα της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς για τη συνεδρίαση της 9ης Μαρτίου
Μαζικές πωλήσεις μετοχών από συγκεκριμένες χρηματιστηριακές εταιρείες διαπιστώνει η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, που διερευνά τη συνεδρίαση της Σοφοκλέους στις 9 Μαρτίου και τη βουτιά του γενικού δείκτη κατά τη διάρκεια της ομιλίας του πρωθυπουργού στο Ζάππειο.
67
Μαζικές πωλήσεις μετοχών από συγκεκριμένες χρηματιστηριακές εταιρείες διαπιστώνει η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, που διερευνά τη συνεδρίαση της Σοφοκλέους στις 9 Μαρτίου και τη βουτιά του γενικού δείκτη κατά τη διάρκεια της ομιλίας του πρωθυπουργού στο Ζάππειο.
Η έρευνα συνεχίζεται και θα διερευνηθεί ο τρόπος εκτέλεσης των εντολών από τις ΑΧΕ, όπως δήλωσε ο πρόεδρος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς Σταύρος Θωμαδάκης, παρουσιάζοντας το σχετικό πόρισμα. Ταυτόχρονα, ανέφερε ότι έγιναν όντως μαζικές πωλήσεις από τις 3 Ιανουαρίου έως και τις 9 Μαρτίου, επισημαίνοντας ότι οι ΑΧΕ σε κάθε περίπτωση ενεργούσαν πάντα με εντολές πελατών.
Κατά τη συνεδρίαση της 9ης Μαρτίου, ο γενικός δείκτης είχε κλείσει με οριακή πτώση 0,05%, παρουσιάζοντας μεγάλη διακύμανση μεταξύ 13:22 και 14:00. Στο διάστημα αυτό πραγματοποιήθηκαν συναλλαγές, για τις μετοχές που συμπεριλαμβάνονται στο γενικό δείκτη, αξίας 12 δισ. δραχμών, σε σύνολο ημέρας 58,4 δισ. δραχμών.
Επίσης, η αξία των εντολών πώλησης υπερισχύει της αντίστοιχης των εντολών αγοράς στο χρονικό διάστημα μετά τις 12:00, με κορύφωση το χρονικό διάστημα από τις 13:30 έως τις 14:00.
Εξάλλου, παρατηρήθηκε στο συγκεκριμένο χρονικό διάστημα αύξηση των εντολών πώλησης, οι οποίες οδήγησαν σε πίεση των τιμών των μετοχών που απαρτίζουν το γενικό δείκτη προς τα κάτω. Οι μετοχές που επηρέασαν την πτώση του δείκτη είναι αυτές των Ελληνικών Πετρελαίων, του ΟΤΕ, της Εθνικής, της Εμπορικής, της Ιntracom και της Alpha Πίστεως.
Σε δείγμα 22 μετοχών που επελέγησαν από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς για περαιτέρω έρευνα, οι οποίες είχαν τη μεγαλύτερη βαρύτητα στη διαμόρφωση του γενικού δείκτη, διαπιστώθηκε ιδιαίτερη συγκέντρωση των πωλήσεων σε 4 ΑΧΕ, οι οποίες πραγματοποίησαν το 30,94% των συνολικών πωλήσεων της περιόδου για τις συγκεκριμένες μετοχές.
Συγκέντρωση, όμως, παρατηρήθηκε και από την πλευρά των αγοραστών για το ίδιο δείγμα μετοχών, αφού 4 ΑΧΕ πραγματοποίησαν το 26,4% των συνολικών αγορών της περιόδου. Ουσιαστικά υπήρξε ένας πόλεμος εκείνη την ώρα μεταξύ εσωτερικών θεσμικών που αγόραζαν και εξωτερικών θεσμικών που πωλούσαν.
Σε ό,τι αφορά τις ΑΧΕ και τη γενικότερη συμπεριφορά, διαπιστώθηκαν τα εξής: Υπήρξε πράγματι επιτάχυνση εντολών πώλησης θεσμικών επενδυτών του εξωτερικού στο συγκεκριμένο χρονικό διάστημα από συγκεκριμένες ΑΧΕ. Η αρχή οφείλεται ενδεχομένως στο γεγονός ότι, βλέποντας τις τιμές των μετοχών να πέφτουν, οι χρηματιστηριακοί εκπρόσωποι επιτάχυναν τις εντολές πώλησης για να προλάβουν να πωλήσουν στις καλύτερες δυνατές τιμές. Επειδή όμως αυτό έγινε ταυτόχρονα, το αποτέλεσμα ήταν αντίθετο.
Επιπλέον, αρκετές εντολές δόθηκαν σε χαμηλότερη τιμή από εκείνη που συνόδευε εντολές αγοράς, με αποτέλεσμα την πτώση της τιμής των συγκεκριμένων μετοχών. Σε αρκετές περιπτώσεις δόθηκε για λογαριασμό επενδυτών ανοιχτή εντολή πώλησης μεγάλης ποσότητας μετοχών, με συνέπεια να σημειωθεί πτώση της τιμής των συγκεκριμένων μετοχών.
Επίσης, διερευνάται η συμπεριφορά των ΑΧΕ οι οποίες διατηρούσαν σημαντικές θέσεις σε παράγωγα προϊόντα πώλησης από την αρχή του 2000. Ελέγχεται, δηλαδή, εάν η συγκεκριμένη συμπεριφορά των ΑΧΕ είχε σκοπό την αντιστάθμιση του κινδύνου θέσεων που είχαν στο χρηματιστήριο ή ήταν αποτέλεσμα εσωτερικής πληροφόρησης.
Οσον αφορά στους επενδυτές, κύριοι πωλητές μετοχών του γενικού δείκτη ήταν χρηματοπιστωτικοί οργανισμοί του εξωτερικού, οι οποίοι πραγματοποίησαν το συγκεκριμένο χρονικό διάστημα πωλήσεις μέσω ΑΧΕ. Οπως διαπιστώθηκε, ορισμένοι από τους οργανισμούς αυτούς συναλλάσσονται μέσω διάφορων κωδικών από πολλές ΑΧΕ. Οι προαναφερόμενοι θεσμικοί επενδυτές του εξωτερικού πραγματοποίησαν το μεγαλύτερο μέρος των πωλήσεων της συγκεκριμένης χρονικής περιόδου συνολικής αξίας 2,4 δισ. δραχμών. Οι πωλήσεις αφορούσαν μόνο σε μετοχές ΟΤΕ, Πίστεως και Ιntracom, για τις οποίες και πραγματοποίησαν το 64,2% του συνόλου των συναλλαγών για τις τρεις μετοχές.
Το μεγαλύτερο μέρος των αγορών κατά τη διάρκεια του πολέμου πραγματοποιήθηκε από θεσμικούς επενδυτές του εσωτερικού. Το ύψος, όμως, των αγορών τους δεν στάθηκε ικανό να αντισταθμίσει ικανοποιητικά τις πωλήσεις που πραγματοποιήθηκαν από θεσμικούς του εξωτερικού, όπως εξήγησε ο Σ.Θωμαδάκης.
Από τον έλεγχο της συμπεριφοράς σε προηγούμενες συνεδριάσεις των συγκεκριμένων θεσμικών του εξωτερικού διαπιστώθηκε ότι το διάστημα από 3 Ιανουαρίου μέχρι 24 Μαρτίου εμφανίζονται κυρίως ως πωλητές στην πλειονότητα μετοχών που συμπεριλαμβάνονται στο γενικό δείκτη. Την περίοδο αυτή πραγματοποίησαν αγορές κάτω των 115,7 δισ. δραχμών και πωλήσεις 196,3 δισ. δραχμών.
ΜΠΕ
- Σε ποιες περιοχές επιμένει η κακοκαιρία την Πέμπτη – Καταιγίδες και θυελλώδεις άνεμοι
- Το blueberry είναι superfood (έστω κι αν δεν του φαίνεται)
- Σοβαρές παθήσεις στον εγκέφαλο προκαλεί η ατμοσφαιρική ρύπανση
- Τα μυστικά της συνταξιοδότησης για γονείς ανηλίκων
- Ο Μαγγελάνος πέρα από τον μύθο – Ήρωας, κατακτητής ή κάτι πιο σκοτεινό;
- Η μια λέξη που μπορεί να σώσει τη σχέση
- «Sinatra The Musical»: Η πρεμιέρα της μεγάλης θεατρικής παραγωγής τον Ιούνιο στο Λονδίνο
- Οι… άπιαστοι στόχοι του Ταμείου Ανάκαμψης
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις






![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Πέμπτη 22.01.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/01/josh-gordon-h8Od9ze-0o-unsplash-315x220.jpg)





























































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442