Σάββατο 14 Φεβρουαρίου 2026
weather-icon 21o
Ιδιωτικοποιήσεις και αλλαγές στο συνταξιοδοτικό χρειάζεται η Ελλάδα γράφει ο γερμανικός Τύπος

Ιδιωτικοποιήσεις και αλλαγές στο συνταξιοδοτικό χρειάζεται η Ελλάδα γράφει ο γερμανικός Τύπος

Ο Σημίτης υπό πίεση γράφει η οικονομική εφημερίδα του Ντίσελντορφ, Handelsblatt, σύμφωνα με την πρωινή εκπομπή της Τετάρτης από την Deutsche Welle. H εφημερίδα αναφέρεται στις αναγκαίες και δύσκολες μεταρρυθμίσεις στις οποίες πρέπει να προχωρήσει τώρα η ελληνική κυβέρνηση.

49

Ο Σημίτης υπό πίεση γράφει η οικονομική εφημερίδα του Ντίσελντορφ, Handelsblatt, σύμφωνα με την πρωινή εκπομπή της Τετάρτης από την Deutsche Welle. H εφημερίδα αναφέρεται στις αναγκαίες και δύσκολες μεταρρυθμίσεις στις οποίες πρέπει να προχωρήσει τώρα η ελληνική κυβέρνηση.

Πολλά κορυφαία στελέχη της ελληνικής οικονομίας δεν κρύβουν την ικανοποίησή τους για την επανεκλογή του Κ.Σημίτη, αλλά τώρα περιμένουν από αυτόν να ξεκινήσει τις μεταρρυθμίσεις που στο παρελθόν ξεκίνησε συχνά με μισή καρδιά αναφέρει στο ρεπορτάζ της η Handelsblatt.


Μεταρρυθμίσεις στην οικονομία χωρίς φόβο για το πολιτικό κόστος ζητούν ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Βιομηχανιών Ιάσων Στράτος και ο πρόεδρος του Βιομηχανικού και Εμπορικού Επιμελητηρίου Γιάννης Καπράλος. Περιορισμό των δημοσίων δαπανών, περιορισμό της φορολογίας στη βιομηχανία και προώθηση των ιδιωτικοποιήσεων.


Η Ηandelsblatt αναφέρει αναλυτικά τα σημεία αιχμής στον τομέα των ιδιωτικοποιήσεων: Ολυμπιακή και Hellenic Aerospace, ταχυδρομεία και Εμπορική Τράπεζα, ΟΤΕ και ΔΕΗ. Και κλείνει με την αναμενόμενη μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού συστήματος: Μέχρι σήμερα, οι Ελληνες δημόσιοι υπάλληλοι μπορούν υπό προϋποθέσεις να πάρουν σύνταξη ακόμη και έπειτα από 25 χρόνια υπηρεσίας, ανεξαρτήτως ηλικίας. Συχνά μάλιστα εισπράττουν συντάξεις που ξεπερνούν τον τελευταίο τους καθαρό μισθό. Μόνο που η χώρα δεν μπορεί να αντέξει άλλο αυτή την πολυτέλεια. Οι Ελληνες θα αναγκαστούν και αυτοί να δουλεύουν περισσότερα χρόνια και να ασφαλίζονται όλο και περισσότερο σε ιδιωτικές εταιρείες.



Στο δρόμο για τη μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού συστήματος



Ωστόσο, στην Ελλάδα, στο θέμα των συντάξεων, η εφαρμογή έως τον Ιούνιο του μέτρου της απαλλαγής των χαμηλόμισθων από τις ασφαλιστικές εισφορές στο ΙΚΑ, αλλά και η προώθηση της αύξησης των κατώτατων συντάξεων στις 152.000 δρχ., αποτελεί εμφανή ένδειξη ότι τα συνταξιοδοτικά πράγματα στη χώρα μας δεν είναι και τόσο ρόδινα.


Σύμφωνα με δηλώσεις του πρωθυπουργού την Τετάρτη, η μελέτη ξένου οίκου για την αναμόρφωση του ασφαλιστικού συστήματος θα ανατεθεί μετά το Πάσχα και εκτιμάται ότι θα έχει ολοκληρωθεί σε περίπου επτά μήνες. Για τους επόμενους τρεις μήνες από την παράδοση της έκθεσης του οίκου, θα αρχίσει κοινωνικός διάλογος που έχει στόχο να πραγματοποιηθεί ομαλά η αναδιάρθρωση του ασφαλιστικού φορέα.


Οι πρώτες εκτιμήσεις είναι ότι οι αποφάσεις που θα ληφθούν θα αρχίσουν να υλοποιούνται σε ένα χρόνο από τώρα, δηλαδή γύρω στην άνοιξη του 2001.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ALTER EGO MEDIA A.E.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΚΕΦΟΔΕ ΑΤΤΙΚΗΣ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 14 Φεβρουαρίου 2026
Απόρρητο