Δυσοίωνο το μέλλον της γαλλικής λογοτεχνίας υποστηρίζει η Γαλλική Ακαδημία
Τον κώδωνα του κινδύνου για τη σταδιακή συρρίκνωση της διδασκαλίας της γαλλικής λογοτεχνίας στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση, τα τελευταία είκοσι χρόνια, κρούει η Γαλλική Ακαδημία προς τους πολιτικούς ταγούς της χώρας.
72
Τον κώδωνα του κινδύνου για τη σταδιακή συρρίκνωση της διδασκαλίας της γαλλικής λογοτεχνίας στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση, τα τελευταία είκοσι χρόνια, κρούει η Γαλλική Ακαδημία προς τους πολιτικούς ταγούς της χώρας.
Η γλώσσα και η λογοτεχνία φαίνεται πως έχουν μετατραπεί σήμερα σε εχθρούς που πρέπει να εξοντώσουμε πάση θυσία τονίζει σε ανακοίνωσή της η Γαλλική Ακαδημία. Παράλληλα, προειδοποιεί ότι η λογοτεχνική παιδεία έχει περάσει στο περιθώριο, με αποτέλεσμα οι απόφοιτοι λυκείου να παίρνουν το απολυτήριό τους χωρίς να έχουν διαβάσει ποτέ κανένα από τα κλασικά έργα των Γάλλων λογοτεχνών.
Η Γαλλική Ακαδημία, η οποία ιδρύθηκε το 1635 με σκοπό να καθαρίσει τα σκουπίδια από το στόμα του απλού λαού και έκτοτε μάχεται ενεργά για την καθαρότητα της γαλλικής γλώσσας, αποδίδει την πρόσφατη συρρίκνωση των λογοτεχνικών μαθημάτων στην κατάπνιξη της διδασκαλίας των αρχαίων γλωσσών, οι οποίες συνέβαλαν στην καλύτερη εκμάθηση των γαλλικών.
Τα μέλη της Ακαδημίας, οι λεγόμενοι Αθάνατοι, επισημαίνουν ότι τα σχολεία δεν μπορούν να εμφυσήσουν στους Γάλλους μαθητές την αγάπη για τη γαλλική λογοτεχνία, η οποία, όπως είπαν, εδώ και 1.000 χρόνια έχει στο επίκεντρό της τον άνθρωπο.
Καταγγέλλουν, επίσης, την ύπαρξη μεγάλων ανισοτήτων στους κόλπους της παιδείας, καθώς οι μαθητές που θέλουν πραγματικά να μορφωθούν καταφεύγουν σε ιδιαίτερα μαθήματα, στα οποία, ωστόσο, μπορούν να έχουν πρόσβαση μόνο οι εύποροι πολίτες λόγω του υψηλού κόστους τους.
Η ανακοίνωση αυτή εντάσσεται στο πλαίσιο του ανένδοτου αγώνα που έχει κηρύξει η Γαλλική Ακαδημία κατά των Franglais, όπως ονομάζεται χαρακτηριστικά η εισβολή αγγλικών λέξεων στη γαλλική γλώσσα..
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ
- Οι σχέσεις ΕΕ – Τουρκίας και ο ρόλος του Βερολίνου – Τα έμμεσα «καρφιά» σε Αθήνα και Λευκωσία
- ΟΠΕΚΕΠΕ: Διαψεύδει στο in η πλευρά Βάρρα ότι έκανε τη διαρροή – Πολιτική κόντρα για το εάν γνώριζε ο Βορίδης
- «Πανδοχείον η Φιλόξενη Ερημία»: Η νέα παράσταση των bizoux de kant στο Hood art space
- Λιτόχωρο: Στην εντατική τουρίστρια μετά από επίθεση αγέλης σκύλων
- Ο Μάικ ΜακΚρίντι των Pearl Jam παρουσιάζει το graphic novel «Farewell to Seasons» μετά από 20 χρόνια δουλειάς
- Τραμπ για Μοτζτάμπα Χαμενεΐ: «Νομίζω ότι είναι τραυματισμένος αλλά ζωντανός»
- Ιδού η απορία: Sit-ups ή crunches για πιο δυνατούς κοιλιακούς
- Αρκάς: Η «καλημέρα» της Παρασκευής
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις






![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Παρασκευή 13.03.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/03/greg-rakozy-eorb_1PkoB8-unsplash-315x220.jpg)
















































































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442