Μητσοτάκη για εκλογή Μερτς: Προσβλέπω στη συνεργασία μας για την ενίσχυση των διμερών μας δεσμών
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης συνεχάρη τον νέο καγκελάριο Φρίντριχ Μέρτς για την εκλογή του, σημειώνοντας ότι προσβλέπει στη συνεργασία τους και για την αντιμετώπιση των κοινών ευρωπαϊκών προκλήσεων
Με μία ανάρτηση ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης συγχαίρει τον Φρίντριχ Μερτς για την εκλογή του στο αξίωμα του καγκελάριου της Γερμανίας.
«Θερμά συγχαρητήρια Φρίντριχ Μερτς για την εκλογή σας ως Καγκελάριου της Γερμανίας. Προσβλέπω στη συνεργασία μας για την ενίσχυση των διμερών μας δεσμών και την αντιμετώπιση των κοινών ευρωπαϊκών προκλήσεων. Σας εύχομαι κάθε επιτυχία στον νέο σας ρόλο», έγραψε ο κ. Μητσοτάκης
Warm congratulations @_FriedrichMerz on being elected Chancellor of Germany. I look forward to our cooperation in strengthening our bilateral ties and addressing common European challenges. Wishing you every success in your new role.
— Prime Minister GR (@PrimeministerGR) May 6, 2025
Εξελέγη με την δεύτερη ο Φρίντριχ Μερτς
Υπενθυμίζεται ότι ο νέος καγκελάριος της Γερμανίας και επικεφαλής του CDU, Φρίντριχ Μερτς, κατάφερε να εξασφαλίσει τις απαραίτητες ψήφους στον δεύτερο γύρο της ψηφοφορίας στην ομοσπονδιακή Βουλή, λαμβάνοντας 325 ψήφους σε σύνολο 630.
Προηγήθηκε μία ιστορική κρίση, όπως την χαρακτήρισαν τα γερμανικά και τα διεθνή μέσα ενημέρωσης, καθώς ο Μερτς συγκέντρωσε στον πρώτο γύρο της ψηφοφορίας 310 ψήφους από τους 630 ομοσπονδιακούς βουλευτές, πράγμα που σημαίνει ότι υπήρξαν διαρροές από τον νέο μεγάλο συνασπισμό, αφού υπήρχε η αναγαία πλειοψηφία από τα δύο μεγάλα κόμματα για την εκλογή του.
Και αυτό, γιατί απαιτούνταν 316 ψήφοι για την εκλογή του νέου καγκελάριου από τους 630 βουλευτές, ενώ υπήρχε η εκτίμηση πως η αναγκαία πλειοψηφία μπορούσε να επιτευχθεί ήδη από την πρώτη ψηφοφορία, καθώς τα κόμματα του νέου κυβερνητικού συνασπισμού, η Χριστιανική Ένωση (CDU/CSU) και το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα (SPD) συγκεντρώνουν συνολικά 328 βουλευτές.
Χαρακτηριστικό είναι, μάλιστα, το γεγονός ότι η Αλίς Βάιντελ, ηγέτιδα της ακροδεξιάς Εναλλακτικής για τη Γερμανία (AfD), ζήτησε να γίνουν νέες εκλογές στην Γερμανία μετά την αποτυχία του επικεφαλής του CDU να εκλεγεί καγκελάριος στην πρώτη ψηφοφορία που διεξήχθη το πρωί της Τρίτης στην Bundestag.
- Η Τζένιφερ Λόρενς και ο Τζος Χάτσερσον επιστρέφουν στο Hunger Games για να σώσουν το franchise
- Οι νέες πιθανότητες πρόκρισης για Παναθηναϊκό και ΠΑΟΚ – Το σενάριο για «εμφύλιο» στα πλέι-οφ
- «Φραπές»: «Μας φλόμωσε στο ψέμα» – Αντιδράσεις των κομμάτων στην παρωδία της Εξεταστικής
- Θρίλερ με τον Δανό δότη σπέρματος: «Η πιθανότητα να αναπτύξεις καρκίνο πλησιάζει το 90%» – Τι λέει καθηγητής
- Καλιφόρνια: Ισχυρή έκρηξη σε αγωγό αερίου – Τουλάχιστον 6 τραυματίες, σοβαρές ζημιές σε 3 κτίρια
- NCAA: Νέα τρομερή εμφάνιση και «τριαντάρα» του Αβδάλα (vid)
- Ο εντερικός – εγκεφαλικός άξονας του σκύλου: Πώς το έντερο επηρεάζει το άγχος, τη συμπεριφορά, την ευζωία του
- Το σκίτσο της Έφης Ξένου για ΤΑ ΝΕΑ 11/12/25
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις






![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Παρασκευή 12.12.2025]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2025/12/jake-kokot-PbDLAy38QZM-unsplash-315x220.jpg)











































































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442