Παρασκευή 24 Ιανουαρίου 2025
weather-icon 21o
Εξοπλιστικό όργιο ΕΕ: Αναγκαίο κακό ή κυνική παραδοχή μιλιταριστικής φύσης;

Εξοπλιστικό όργιο ΕΕ: Αναγκαίο κακό ή κυνική παραδοχή μιλιταριστικής φύσης;

Πώς η ύπαρξη ενός αφηγήματος απαντά από μόνο της στο ερώτημα εάν το νυν εξοπλιστικό όργιο αποτελεί αναγκαίο κακό ή κυνική παραδοχή της μιλιταριστικής φύσης της ΕΕ

«Αν θέλουμε να είμαστε πειστικοί και αξιόπιστοι στην εξωτερική μας πολιτική, επιβάλλεται να αποδείχνουμε καθημερινά ότι είμαστε έτοιμοι να επιβάλουμε στρατιωτικά ό,τι δε γίνεται με άλλα μέσα…», λεγόταν πριν από 24 χρόνια μέσα σε ένα από τα κέντρα λήψης αποφάσεων της ΕΕ, μέσα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Η παραπάνω προτροπή ήταν μόνο μία από τις ανατριχιαστικές προτροπές που απάρτιζαν την άκρως αποκαλυπτική έκθεση του Γερμανού χριστιανοδημοκράτη και εισηγητή της, Elmar Brok, γύρω από την εφαρμογή της Κοινής Εξωτερικής Πολιτικής και Ασφάλειας.

Ήταν προτάσεις που αγκαλιάστηκαν από την πλειονότητα των τότε και των μετέπειτα «ηγετών» της ΕΕ. Σήμερα, τέτοιου είδους προτάσεις μοιάζουν ειρηνικού χαρακτήρα μπρος στις πράξεις που σχεδόν αγγίζουμε ως ΕΕ – πράξεις που κάνουν ορατό έναν τρίτο παγκόσμιο πόλεμο.

Ποιοι πληρώνουν το μάρμαρο;

Επί του παρόντος, μοιάζοντας να λειτουργεί ως εντολοδόχος των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ, η ΕΕ ξεκινά μια στρατιωτικοποίησή της που μάλλον δεν έχει προηγούμενο, κατασκευάζοντας ένα «χρέος» που καλούνται να σηκώσουν οι απλοί πολίτες.

Ενδεικτικό του μεγέθους που σχεδιάζεται να λάβει η εν λόγω στρατιωτικοποίηση, είναι το γεγονός ότι η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν διεμήνυσε από την αρχή της δεύτερης θητείας της πως προτεραιότητά της ίδιας είναι η δημιουργία μιας «Ευρωπαϊκής Αμυντικής Ένωσης».

Παράλληλα, εμμένοντας στο αφήγημα ότι ο πόλεμος στην Ουκρανία δεν δρομολογήθηκε από δυτικό δάκτυλο και ότι ξεκίνησε από τη Ρωσία για επεκτατικούς λόγους, τα κράτη-μέλη της ΕΕ ξηλώνονται για να γεμίσουν την ήπειρο με όπλα και στρατούς – με κονδύλια που θα ενίσχυαν την Παιδεία, την Υγεία κ.ο.κ.

Το συγκεκριμένο αφήγημα περιλαμβάνει τη θεωρία ότι η Ρωσία ξεκίνησε τον πόλεμο για να τον εξαπλώσει όσο το δυνατόν περισσότερο, έχοντας «ακόρεστες ιμπεριαλιστικές ορέξεις».

Δεν είναι λίγοι εκείνοι που εκτιμούν ότι η ύπαρξη του εν λόγω αφηγήματος απαντά από μόνη της στο ερώτημα εάν το νυν εξοπλιστικό όργιο -του οποίου το κόστος θα καλυφθεί από τα ΑΕΠ των χωρών- αποτελεί αναγκαίο κακό ή κυνική παραδοχή της μιλιταριστικής φύσης της ΕΕ.

Ανοιχτό το ενδεχόμενο αποστολής Βρετανών στρατιωτών στην Ουκρανία

Όσον αφορά στις τελευταίες εξελίξεις γύρω από την επιχειρούμενη στρατοκρατία, ξεχωρίζει αυτή που λαμβάνει χώρα στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Την Πέμπτη (19/12), ο υπουργός Άμυνας του Ηνωμένου Βασιλείου, Τζον Χίλι, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να σταλούν στην Ουκρανία Βρετανοί στρατιώτες ώστε να πραγματοποιείται εκεί η εκπαίδευση των Ουκρανών συναδέλφων τους, που μέχρι τώρα γίνεται σε βρετανικό έδαφος.

Κατά τη διάρκεια επίσκεψης στο Κίεβο την Τετάρτη ο κ. Χίλι είπε στους Times πως το Ηνωμένο Βασίλειο πρέπει «να ταιριάξει την εκπαίδευση των στρατιωτών καλύτερα με αυτό που χρειάζονται οι Ουκρανοί».

Όπως προσέθεσε, «πρέπει να καταστεί πιο εύκολο για τους Ουκρανούς να έχουν πρόσβαση (σε αυτή την εκπαίδευση) και πρέπει να συνεργαστούμε με τους Ουκρανούς ώστε να τους βοηθήσουμε να δώσουν κίνητρο και να κινητοποιήσουν περισσότερους νεοσύλλεκτους».

Στην ερώτηση αν αυτό σημαίνει διεύρυνση του στρατιωτικού εκπαιδευτικού προγράμματος και εντός της Ουκρανίας, ο υπουργός απάντησε: «Θα κοιτάξουμε οπουδήποτε μπορούμε για να ανταποκριθούμε σε αυτό που θέλουν οι Ουκρανοί. Αυτοί είναι που πολεμούν».

Εμπιστευτικές συνομιλίες εν αναμονή επιστροφής Τραμπ στην προεδρία των ΗΠΑ – Μια αύξηση των δαπανών θα ασκήσει έντονη πίεση στους ήδη επιβαρυμένους εθνικούς προϋπολογισμούς

Στη συνάντηση με τον Ουκρανό ομόλογό του Ρουστέμ Ουμέροφ ο Βρετανός υπουργός Άμυνας παρουσίασε ένα σχέδιο πέντε σημείων για την ενίσχυση της στήριξης του Λονδίνου στο Κίεβο μέσα στο 2025.

Το σχέδιο αυτό περιλαμβάνει εκπαίδευση περισσότερων Ουκρανών στρατιωτών, παράδοση νέων όπλων, περισσότερα χρήματα και στήριξη της ουκρανικής αμυντικής βιομηχανίας.

Κατά τον κ. Χίλι η ενίσχυση της βοήθειας προς την Ουκρανία απαιτείται καθώς εισερχόμαστε σε «μια από τις πιο κρίσιμες περιόδους του πολέμου».

Επανέλαβε, δε, τη θέση του Λονδίνου ότι η Ουκρανία πρέπει να βοηθηθεί ώστε να αρχίσει από θέση ισχύος τις διαπραγματεύσεις ειρήνευσης και φάνηκε να επικρίνει τη δήλωση Τραμπ ότι μπορεί να τερματίσει τον πόλεμο εντός 24 ωρών από την ανάληψη της αμερικανικής προεδρίας.

«Όποιος νομίζει ότι θα είναι μια απλή υπόθεση η μετάβαση από τις μάχες στις συνομιλίες, νομίζω ότι αγνοεί την πιθανότερη πραγματικότητα ότι μπορεί να έχουμε συνομιλίες αλλά και μάχες την ίδια ώρα», σημείωσε ο Τζον Χίλι, προσθέτοντας ότι οι συνομιλίες θα μπορούσαν να αποβούν και άκαρπες.

Η Γερμανία σχεδιάζει να ενισχύσει τις Ένοπλες Δυνάμεις της σε 230.000 στρατιώτες

Εν τω μεταξύ, η Γερμανία μπορεί να αυξήσει το μέγεθος των Ενόπλων Δυνάμεών της στις 230.000, από τον τρέχοντα στόχο των 203.000, όπως δήλωσε την Τετάρτη (18/12) ο υπουργός Άμυνας Μπόρις Πιστόριους, καθώς η συμμαχία του ΝΑΤΟ επιδιώκει να ενισχύσει τη δύναμή της μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία το 2022.

Οι Ένοπλες Δυνάμεις της Γερμανίας, ή Bundeswehr, έχουν σήμερα περίπου 180.000 ένστολους, περίπου 20.000 λιγότερους από τον τρέχοντα στόχο, καθώς εδώ και χρόνια αγωνίζεται να στρατολογήσει κόσμο.

«Σχεδιάζουμε να αυξήσουμε τον αριθμό του ένστολου προσωπικού στις 203.000, και πιθανόν να κατευθυνθούμε μάλλον προς την κατεύθυνση των 230.000 λόγω των στόχων δυνατοτήτων του ΝΑΤΟ», δήλωσε ο Πιστόριους στο κοινοβούλιο στο Βερολίνο, σύμφωνα με το Reuters.

Το ΝΑΤΟ πρόκειται να συμφωνήσει νέους και πιο απαιτητικούς στόχους για τον αριθμό των συμμαχικών δυνάμεων και όπλων το 2025, εξαιτίας αυτού που η Συμμαχία θεωρεί ως επιδείνωση της κατάστασης ασφαλείας μετά την ολομέτωπη επίθεση της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Το Reuters έχει ήδη αναφέρει ότι οι σχεδιαστές του ΝΑΤΟ πιστεύουν ότι η Συμμαχία θα χρειαστεί 35-50 επιπλέον ταξιαρχίες για να αντέξει μια ρωσική επίθεση. Μια ταξιαρχία αποτελείται από 3.000 έως 7.000 στρατιώτες, κάτι που σημαίνει από 105.000 έως 350.000 στρατιώτες.

Σύμφωνα με αυτό το σενάριο, η Γερμανία -η οποία συνήθως παρέχει περίπου το 10% των δυνατοτήτων του ΝΑΤΟ- θα χρειαζόταν 3-5 επιπλέον ταξιαρχίες ή 20.000 έως 30.000 επιπλέον στρατιώτες μάχης. Αυτό είναι ουσιαστικά μία ακόμη μεραρχία επιπλέον των τριών μεραρχιών που το Βερολίνο εργάζεται να εξοπλίσει αυτή τη στιγμή.

Το υπουργείο Άμυνας στο Βερολίνο αρνήθηκε να σχολιάσει απόρρητα σχέδια.

Η κυβέρνηση του καγκελάριου Όλαφ Σολτς αύξησε τις στρατιωτικές δαπάνες μετά τη ρωσική εισβολή, ευθυγραμμίζοντας τις αμυντικές της δαπάνες με τους στόχους του ΝΑΤΟ για πρώτη φορά εδώ και δεκαετίες. Αλλά παραμένουν ερωτήματα σχετικά με το πώς θα διατηρηθούν οι δαπάνες αυτές.

Οι διαμάχες για τον προϋπολογισμό ανέτρεψαν τον τρικομματικό συνασπισμό του Σολτς τον περασμένο μήνα, επισπεύδοντας πρόωρες εκλογές τον Φεβρουάριο.

Τα ευρωπαϊκά μέλη του ΝΑΤΟ συζητούν στόχο 3% για τις αμυντικές δαπάνες

Την ίδια στιγμή, τα ευρωπαϊκά μέλη του ΝΑΤΟ διεξάγουν συνομιλίες για την αύξηση των στρατιωτικών δαπανών της συμμαχίας στο 3% του ΑΕΠ στην ετήσια σύνοδο κορυφής της τον ερχόμενο Ιούνιο, εν μέρει εν αναμονή της επιστροφής του Ντόναλντ Τραμπ στην προεδρία των ΗΠΑ.

Τέσσερα άτομα που συμμετέχουν στις προκαταρκτικές συνομιλίες δήλωσαν στους Financial Times ότι συζητούν την απότομη αύξηση από το 2% του ΑΕΠ, μια κίνηση που θα ασκήσει έντονη πίεση στους ήδη επιβαρυμένους εθνικούς προϋπολογισμούς και που έχει προκαλέσει επιφυλάξεις σε πολλές πρωτεύουσες.

Από τα 32 μέλη του ΝΑΤΟ, 23 θα επιτύχουν τον υφιστάμενο στόχο του 2% φέτος, σύμφωνα με τους υπολογισμούς της συμμαχίας, από έξι το 2018. Ωστόσο, αυτό σημαίνει επίσης ότι επτά ευρωπαϊκά μέλη, συμπεριλαμβανομένης της Ιταλίας και της Ισπανίας, εξακολουθούν να μην επιτυγχάνουν ένα σημείο αναφοράς που συμφωνήθηκε πριν από μια δεκαετία.

Ωστόσο, η απαίτηση του Τραμπ ότι η Ευρώπη θα πρέπει να πληρώνει περισσότερα για τη δική της άμυνα και η συνειδητοποίηση ότι τα τρέχοντα επίπεδα δαπανών δεν επαρκούν για τη στήριξη της Ουκρανίας και την αποτροπή της Ρωσίας, ανάγκασε τις πρωτεύουσες να λάβουν υπόψη τους το μέγεθος της υποεπένδυσης.

Οι εμπιστευτικές συνομιλίες, οι οποίες ξεκίνησαν κατά τη διάρκεια μιας συνάντησης των υπουργών Εξωτερικών της συμμαχίας την περασμένη εβδομάδα και θα μπορούσαν ακόμη να μην καταλήξουν σε πλήρη συμφωνία, προβλέπουν μια βραχυπρόθεσμη δέσμευση για την επίτευξη του 2,5% και, έως το 2030, έναν στόχο 3%, δήλωσαν τρεις από τους ανθρώπους.

Οι νέες δεσμεύσεις θα συμφωνηθούν επίσημα στη σύνοδο κορυφής του επόμενου έτους στην Ολλανδία.

Απειλεί με αποχώρηση από το ΝΑΤΟ ο Ντόναλντ Τραμπ

Δεν δεσμεύεται ότι θα διατηρήσει τις ΗΠΑ στο ΝΑΤΟ, είπε ο εκλεγμένος πρόεδρος των ΗΠΑ στην πρώτη του τηλεοπτική συνέντευξη στο NBC News. Ο ίδιος σημείωσε ακόμη ότι θα εξετάσει σοβαρά το ενδεχόμενο αποχώρησης από τη Συμμαχία.

Πιο συγκεκριμένα, ο Ντόναλντ Τραμπ ανέφερε χαρακτηριστικά ότι «αν πληρώσουν τους λογαριασμούς τους, οπωσδήποτε», θα διατηρήσει τον ρόλο της Αμερικής στη συμμαχία.

Must in

Πρόστιμο στον Παναθηναϊκό για το ντέρμπι με τον Ολυμπιακό

Οι Πράσινοι θα πληρώσουν πρόστιμο για τη συμπεριφορά των οπαδών τους στο ντέρμπι με τον Ολυμπιακό.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ALTER EGO MEDIA A.E.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 24 Ιανουαρίου 2025
Απόρρητο