Στουρνάρας: Βλέπει ήπια ύφεση αν ο Τραμπ επιβάλει δασμούς – «Η ΕΕ θα υποχρεωθεί σε αντίστοιχη κίνηση»
Τι εκτιμά ο Στουρνάρας σχετικά με τους δασμούς και το ενδεχόμενο αλλαγής του καταστατικού της FED - Υπέρ της περαιτέρω μείωσης επιτοκίων από την ΕΚΤ
Υπέρ μείωσης των επιτοκίων κατά 25 μονάδες βάσης στη συνεδρίαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας τον Δεκέμβριο τάχθηκε ο Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιάννης Στουρνάρας.
Ο Στουρνάρας προειδοποίησε ότι δεν πρέπει να υπάρξουν εμπόδια στο εμπόριο – Φόβοι για χρηματιστηριακή αστάθεια
Ο Γιάννης Στουρνάρας τάχθηκε ακόμη υπέρ της μείωσης επιτοκίων για κάθε συνεδρίαση της ΕΚΤ μέχρι να φτάσει στο ουδέτερο επιτόκιο το οποίο βρίσκεται στο 2%. Ανάφερε μάλιστα ότι είναι πολύ νωρίς να μιλήσουμε για το αν η ΕΚΤ θα πρέπει να πάει σε μια πιο επεκτατική νομισματική πολιτική (δηλαδή κάτω από το όριο του ουδέτερου επιτοκίου).
Μιλώντας στην τηλεόραση του Bloomberg, ο Γιάννης Στουρνάρας δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο ήπιας ύφεσης σε περίπτωση επιβολής δασμών από την κυβέρνηση Ντόναλντ Τραμπ, αν ακολουθήσει τις προεκλογικές του εξαγγελίες και συνέχισε αναφέροντας πως η Ευρώπη δεν θα έχει άλλη επιλογή από το να προβεί σε μια αντίστοιχη κίνηση.
Προειδοποίησε ότι δεν πρέπει να υπάρξουν εμπόδια στο εμπόριο και είπε πως η ΕΚΤ φοβάται τη χρηματιστηριακή αστάθεια. Τόνισε πως υπάρχει ανησυχία και για το κομμάτι του δημόσιου χρέους και πρόσθεσε πως η ΕΚΤ παραμένει data dependent, δηλαδή δίνει βάση κυρίως στο τι λένε τα δεδομένα.
Σχετικά με την άνοδο των διαπραγματευόμενων μισθών ανέφερε πως τα στοιχεία του τρίτου τριμήνου που έδειξαν άνοδο αποτέλεσαν μια απόκλιση.
Στουρνάρας για τις Κεντρικές Τράπεζες
Όσον αφορά το θέμα της ανεξαρτησίας των Κεντρικών Τραπεζών και ορισμένα σχόλια που ακούστηκαν από το στρατόπεδο Τραμπ σχετικά με τον νυν επικεφαλής της FED, Τζερόμ Πάουελ, ο Έλληνας κεντρικός τραπεζίτης ανέφερε πως ο Πάουελ είναι ένας εξαιρετικός κεντρικός τραπεζίτης και θεώρησε το ζήτημα αυτό πιο σημαντικό από τους δασμούς.
Αν και όπως εκτίμησε ο ίδιος, η νέα προεδρία στις ΗΠΑ δεν θα προβεί σε κάποια αλλαγή του καταστατικού της FED, σχολίασε όμως πως αν το πράξει αυτό θα είχε σημαντικές παγκόσμιες συνέπειες και θα επηρέαζε τις παγκόσμιες αγορές και πρωτίστως αυτές των ομολόγων.
Πηγή: ΟΤ
- Κακοκαιρία Byron: Τι ισχύει σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα – Πού θα είναι κλειστά τα σχολεία
- Στην 5η θέση η Ελλάδα ως προορισμός ευεξίας διεθνώς
- Συνταγή: Κοτόπουλο με γιαούρτι & μπαχαρικά
- Global Peace Index: Πόσο ασφαλής και ειρηνική είναι η Ελλάδα – Υποχώρησε στην παγκόσμια κατάταξη
- Ο μύθος ότι η Δημοκρατία και η πολιτική υποφέρουν από κόπωση – Το παράδειγμα της Γαλλίας
- Κακοκαιρία Byron: Πώς θα εξελιχθεί τις επόμενες ώρες – Κόκκινος συναγερμός για πολλές περιοχές
- Αυτές οι δύο τροφές είναι οι πιο απολαυστικές «ασπίδες» για την καρδιά
- Ρεύμα: Τα νέα πορτοκαλί τιμολόγια και πότε μας συμφέρουν
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις






![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Παρασκευή 05.12.2025]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2025/12/pexels-kammeran-gonzalez-keola-3137381-9559884-315x220.jpg)

















































































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442