Μpox: Σχεδόν 30.000 κρούσματα από τις αρχές του έτους στην Αφρική
Περισσότεροι από 800 άνθρωποι έχουν πεθάνει στις αφρικανικές χώρες εν μέσω της χειρότερης επιδημίας mpox έχει καταγραφεί ποτέ.
Σχεδόν 30.000 ύποπτα κρούσματα mpox έχουν καταγραφεί στην Αφρική από τις αρχές του έτους, τα περισσότερα στη Λαϊκή Δημοκρατία του Κογκό όπου οι ελλείψεις είναι μεγάλες και τα τεστ έχουν τελειώσει, ανακοίνωσε την Δευτέρα ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ).
Στο ίδιο διάστημα, περισσότεροι από 800 άνθρωποι πέθαναν από την ιογενή ασθένεια σε όλη την ήπειρο, αναφέρει ο ΠΟΥ σε έκθεσή του.
H επιδημία, η οποία ξέσπασε το 2023 και θεωρείται η χειρότερη που έχει καταγραφεί μέχρι σήμερα, εξαπλώθηκε από το Κογκό σε άλλες αφρικανικές χώρες –Μπουρούντι, Καμερούν, Κεντροαφρικανική Δημοκρατία, Γκάνα, Ακτή Ελεφαντοστού, Κένυα, Λιβερία, Μοζαμβίκη, Νιγηρία, Ρουάντα, Ουγκάντα, Νότια Αφρική- ενώ εισαγόμενα κρούσματα έχουν αναφερθεί σε Σουηδία, Πακιστάν, Φιλιππίνες και Ταϊλάνδη.

Η mpox προκαλεί εξάνθημα που εξελίσσεται σε φουσκάλες με πύο (Reuters)
O ιός της mpox
H mpox μεταδίδεται με τη στενή επαφή. Συνήθως είναι ήπιας μορφής, αλλά σε σπάνιες περιπτώσεις μπορεί και να αποβεί μοιραία. Τις περισσότερες φορές προκαλεί συμπτώματα σαν εκείνα της γρίπης και πυώδεις φλύκταινες στο σώμα.
Η ανακοίνωση του ΠΟΥ δεν αναφέρει συγκριτικά στοιχεία από τα περασμένα χρόνια.
Η υπηρεσία δημόσιας υγείας της Αφρικανικής Ένωσης έχει αναφέρει 14.957 κρούσματα και 739 θανάτους από επτά πληγέντα κράτη το 2023, μια αύξηση 78,5% ως προς τα νέα κρούσματα σε σχέση με το 2022.
Από τον Ιανουάριο μέχρι τις 15 Σεπτεμβρίου καταγράφηκαν σε όλη την Αφρική 29.342 ύποπτα κρούσματα και 812 θάνατοι, σύμφωνα με την έκθεση του ΠΟΥ.
Συνολικά 2.082 επιβεβαιωμένα κρούσματα καταγράφηκαν σε όλο τον κόσμο μόνο τον Αύγουστο, ο υψηλότερος αριθμός από τον Νοέμβριο του 2022.
Το Σάββατο, το ταμείο για την πανδημία της Παγκόσμιας Τράπεζας ανακοίνωσε ότι θα διαθέσει 129 εκατομμύρια δολάρια σε δέκα χώρες της Αφρικής για την καταπολέμηση του ξεσπάσματος.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Reuters
- Άφαντη για 12η ημέρα η Λόρα – Η απάντηση της οικογένειας για τα όσα ακούγονται περί βίας
- Meteo: 294 νεκροί από ακραία καιρικά φαινόμενα σε 25 χρόνια – 633 επεισόδια με κοινωνικοοικονομικές επιπτώσεις
- Τραμπ: «Φίλε δεν καταλαβαίνω τι κάνεις με τη Γροιλανδία» – Ο αμερικανός φέρνει στο φως προσωπικά μηνύματα του Μακρόν
- Σάντος: «Σκληρή ομάδα ο Ολυμπιακός»
- Χανιά: Υπάλληλος σούπερ μάρκετ «ξάφριζε» το ταμείο
- Σάμος: Εξαγοράσιμη ποινή φυλάκισης επιβλήθηκε στον 47χρονο εκπαιδευτικό για διακεκριμένη προσβολή ανηλίκων
- Μαρούσι: Τηλεφώνημα για βόμβα σε δημοσιογραφικό όμιλο
- Αμαρτωλός πρόεδρος ο Τραμπ – Δεν εγκρίνουν την βίαιη εξωτερική πολιτική του οι… καθολικοί ιερείς
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις






![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Τρίτη 20.01.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/01/danie-franco-wEuWV0Vz9uw-unsplash-315x220.jpg)















































































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442