Το «κίνημα» της πετσέτας και η «μάχη» της ξαπλώστρας – Μπαράζ καταγγελιών
Πριν καλά ξεκινήσουν τα μπάνια έχουν ήδη γίνει 1.959 καταγγελίες για καταπάτηση του αιγιαλού, με τις περισσότερες να εντοπίζονται σε Πρέβεζα, Χαλκιδική, Δωδεκάνησα, Ανατολική Αττική και Κυκλάδες.
Έπειτα από το όργιο καταπάτησης του αιγιαλού τα περασμένα χρόνια, που δημιούργησε το κίνημα της πετσέτας σε δημοφιλείς προορισμούς, οι έλεγχοι φέτος για την ελεύθερη διάθεση του 50% της παραλίας στους λουόμενους, προμηνύονται αυστηροί.
Σε κάθε παραλία, το εμβαδόν κάθε παραχώρησης δεν μπορεί να υπερβαίνει τα 500 τετραγωνικά μέτρα, με τα ομπρελοκαθίσματα να καταλαμβάνουν μέχρι το 60% της παραχωρούμενης έκτασης.
Παραβάσεις
Οι παραβάσεις, ωστόσο, στα νησιά φαίνεται πως δεν περίμεναν την έναρξη της θερινής περιόδου για να ξεκινήσουν.
«Οι κατασκευές συνεχίζουν να υπάρχουν. Ήδη υπάρχουν αυτόφωρα, έχουν γίνει καταγγελίες, ήδη υπάρχουν παράνομες καταλήψεις της παραλίας. Και το χειμώνα γίνονται πάρα πολλά στο νησί και συνεχίζουν να γίνονται στις παραλίες. Να οργώνεται η άμμος, να πατάνε τρακτέρ, να πατάνε οχήματα», είπε η Ελένη Ανδριανοπούλου, κάτοικος Νάξου.
Στην εφαρμογή Mycoast, την οποία έχουν κατεβάσει 30.000 πολίτες, έχουν ήδη γίνει 1.959 καταγγελίες για καταπάτηση του αιγιαλού, με τις περισσότερες να εντοπίζονται στην Πρέβεζα, την Χαλκιδική, τα Δωδεκάνησα, την Ανατολική Αττική και τις Κυκλάδες.
Πρόστιμα
Για παρεμπόδιση της ελεύθερης πρόσβασης του κοινού στη θάλασσα, τον αιγιαλό και την παραλία, προβλέπονται πρόστιμα από 2.000 έως 60.000 ευρώ, ποινικές κυρώσεις, αλλά και αποκλεισμός από νέες παραχωρήσεις για τον καταπατητή.
Μεταξύ των παραχωρήσεων πρέπει να μεσολαβεί απόσταση τουλάχιστον 6 μέτρων και τα ομπρελοκαθίσματα να απέχουν από τη θάλασσα τουλάχιστον 4 μέτρα.
Με τους λουόμενους να ανησυχούν για το κατά πόσο τα μέτρα θα εφαρμοστούν, από το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης ενεργοποιούνται και εργαλεία Τεχνητής Νοημοσύνης, που θα σκανάρουν τις ακτές και θα εντοπίζουν τυχόν παραβάσεις.
Το MEGA και το φετινό καλοκαίρι καταγράφει τις καταγγελίες και αναδεικνύει τις αυθαιρεσίες, που στερούν την ελεύθερη πρόσβαση τις παραλίες από τους λουόμενους.
- Πάτρα: Ξέφυγε τον κίνδυνο το 5 μηνών βρέφος με μηνιγγίτιδα – «Έχει κερδίσει την μάχη για την ζωή»
- Κατασκευάζεται υπόγειο πάρκινγκ στο Δήμο Νέας Ιωνίας
- Ο Ολυμπιακός αποχαιρέτησε τον θρύλο Σωτήρη Γκαβέζο (pics)
- Μπραντ Πιτ: Τα γυρίσματα σε ιπτάμενο δελφίνι εποχής 80s στην Ύδρα
- Βουλή: Άρση ασυλίας Μαρκόπουλου και κόντρα με Κωνσταντοπούλου: «Είστε πολιτική χούλιγκαν, μπροστά σας ο Λεβέντης είναι statesman»
- Ηχηρή παρέμβαση Σαμαρά: Οι εξελίξεις δικαιώνουν τις ανησυχίες μου – Αυτά δεν λέγονται ήρεμα νερά
- Τέμπη: Μαθητές από εννέα χώρες στο σημείο της τραγωδίας – Κρέμασαν μαύρους χαρταετούς με το μήνυμα «Δικαιοσύνη»
- Ιθάκη: Αναβαθμίζεται πλήρως το Αρχαιολογικό Μουσείο του νησιού
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις






![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Τετάρτη 25.02.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/02/francisco-moreno-U8kQFsu9vzw-unsplash-315x220.jpg)







































































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442