Δευτεραθλήτρια στον πληθωρισμό τροφίμων η Ελλάδα για 6 μήνες
Τι δείχνουν τα στοιχεία της Eurostat
Στο 3,2% διαμορφώθηκε τελικά ο πληθωρισμός στην Ελλάδα τον Απρίλιο, σύμφωνα με τα τελικά στοιχεία της Eurostat, παραμένοντας για 7ο συνεχόμενο μήνα πάνω από τον μέσο όρο της ευρωζώνης η οποία κινήθηκε στο 2,4% κατά μέσο όρο. Ακόμη, σε μηνιαίο επίπεδο, ο πληθωρισμός στην Ελλάδα «ανέβηκε» κατά 0,9 της μονάδας.
Την ίδια στιγμή, τα στοιχεία δείχνουν ότι η χώρα μας κατατάσσεται 7η σε ό,τι αφορά τον γενικό δείκτη σε επίπεδο ευρωζώνης και 2η σε ό,τι αφορά τον πληθωρισμό τροφίμων (σταθερά πίσω από την Μάλτα για 6 μήνες – Η Ελλάδα ήταν 1η τον Οκτώβριο).
Όπως προκύπτει ο πληθωρισμός τροφίμων στη χώρα μας διαμορφώθηκε στο 5,3% (από 5,4% τον Μάρτιο), πίσω από 5,9% της Μάλτας (από 6,2% τον Μάρτιο) και χειρότερα από το 4,8% (4,4% τον Μάρτιο) της Ισπανίας. Ουσιαστικά, φαίνεται ότι τα μέτρα Σκρέκα κατά της ακρίβειας που ξεκίνησαν να εφαρμόζονται από 1η Μαρτίου δεν απέδωσαν.
Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ για τον Απρίλιου, οι μεγαλύτερες αυξήσεις σημειώθηκαν στα τρόφιμα σε ετήσια βάση σημειώθηκαν στο ελαιόλαδο (63,7%), στα φρούτα (11,6%), στα ψάρια (10,6%) και στο ρύζι (8,5%), ενώ κατά 12,5% αυξήθηκαν οι τιμές των μεταλλικών νερών – αναψυκτικών και χυμών τροφίμων.
Οι υπόλοιπες χώρες
Από εκεί και πέρα, στην ΕΕ, ο ετήσιος πληθωρισμός ήταν 2,6% τον Απρίλιο, σταθερός επίσης σε σύγκριση με τον Μάρτιο. Έναν χρόνο πριν, το ποσοστό ήταν 8,1%.

Τα χαμηλότερα ετήσια ποσοστά καταγράφηκαν στη Λιθουανία (0,4%), τη Δανία (0,5%) και τη Φινλανδία (0,6%). Τα υψηλότερα ετήσια ποσοστά καταγράφηκαν στη Ρουμανία (6,2%), το Βέλγιο (4,9%) και την Κροατία (4,7%). Σε σύγκριση με τον Μάρτιο του 2024, ο ετήσιος πληθωρισμός μειώθηκε σε δεκαπέντε κράτη-μέλη, παρέμεινε σταθερός σε τέσσερα και αυξήθηκε σε οκτώ.
Τον Απρίλιο, την υψηλότερη συμβολή στον ετήσιο ρυθμό πληθωρισμού της ζώνης του ευρώ είχαν οι υπηρεσίες (+1,64 ποσοστιαίες μονάδες, π.μ.), ακολουθούμενες από τα τρόφιμα, το αλκοόλ και τον καπνό (+0,55 π.μ.), τα μη ενεργειακά βιομηχανικά αγαθά (+0,23 π.μ.) και την ενέργεια (-0,04 π.μ.).
Πηγή: ΟΤ
- Χριστίνα Σάλτη: Θετική σε αλκοτέστ, της αφαιρέθηκε το δίπλωμα και εκείνη τρόλαρε στα social
- Τσουκαλάς: Το ΠΑΣΟΚ δεν χωρίζεται σε τιμάρια – Οι σύνεδροι δεν ανήκουν σε στρατούς και μηχανισμούς
- Έχω παιδιά: Στον κόσμο των video games
- Κοιμηθείτε έξυπνα: 10 επιστημονικά βήματα για να ξυπνάτε με ενέργεια
- Η ομάδα της Premier League που εξετάζει την ένταξη της στο NBA Europe
- «Οι Αθώοι»: Έρχεται νέο συγκλονιστικό επεισόδιο στο MEGA
- Μέση Ανατολή: Η σύγκρουση απειλεί τις τιμές και τις αλυσίδες εφοδιασμού στην Ευρώπη
- Κικίλιας: Αύξηση του επιδόματος ανεργίας των ναυτικών – «Στηρίζουμε τους ανθρώπους της θάλασσας»
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις







![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Τρίτη 17.03.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/03/randy-kinne-P7nRBkxx_mg-unsplash-1-315x220.jpg)

















































































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442