Κυριακή 28 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Η ζούγκλα των σόσιαλ μίντια

Η ζούγκλα των σόσιαλ μίντια

Το απόγευμα της Παρασκευής, ωστόσο, ο Λορέντζο Μπιατζαρέλι, ένας σεφ – παύλα – ινφλουένσερ, εξέφρασε στο Facebook και το Instagram αμφιβολίες για το κατά πόσο ήταν αληθινή η κριτική από την οποία είχαν ξεκινήσει όλα

Το Σαντ’Αντζελο Λοντιτζάνο είναι μία πόλη 13.000 ψυχών στη Λομβαρδία. Υπάρχει εκεί, από χρόνια, μία πιτσαρία ονόματι «Le Vignole», ιδιοκτήτες ήταν ένα ζευγάρι, η 59χρονη Τζοβάνα Πεντρέτι και ο σύζυγός της, Νέλο Ντ’Αβινο. Το πιθανότερο είναι ότι δεν θα μαθαίναμε ποτέ κάτι περισσότερο για αυτούς αν η Τζοβάνα Πεντρέτι δεν είχε ανεβάσει, το πρωί της 11ης Δεκεμβρίου, στη σελίδα της πιτσαρίας στο Facebook, ως στιγμιότυπο οθόνης, την αρνητική κριτική που είχε αφήσει για αυτήν κάποιος χρήστης στο Google, πριν τη σβήσει, και την απάντηση που του είχε δώσει. Ο ανώνυμος χρήστης παραπονιόταν ότι αναγκάστηκε να φάει σε ένα τραπέζι πλάι σε ομοφυλόφιλους καθώς και ένα άτομο με ειδικές ανάγκες.

«Με έβαλαν να φάω δίπλα σε γκέι», έγραψε. «Δεν το πρόσεξα αμέσως γιατί ήταν αξιοπρεπείς, και ο τύπος στο αναπηρικό καροτσάκι έτρωγε με δυσκολία. Λυπήθηκα αλλά δεν ένιωθα άνετα. Κρίμα γιατί η πίτσα ήταν τέλεια και το γλυκό πολύ καλό, αλλά δεν θα ξαναπάω». «Τα γεμάτα περιφρόνηση λόγια σας απέναντι σε πελάτες που δεν σας ενόχλησαν μού μοιάζουν με αχρείαστη κακεντρέχεια», του απάντησε η ιδιοκτήτρια, καλώντας τον «να μην ξαναέρθετε, αν δεν βρείτε πρώτα τις ανθρώπινες προδιαγραφές που λείπουν από μια τέτοια συμπεριφορά».

Aκολούθησε ένας χείμαρρος από σχόλια αλληλεγγύης και στήριξης προς την Πεντρέτι. Ακόμα και η ιταλίδα υπουργός που είναι αρμόδια για θέματα αναπηρίας, η Αλεσάντρα Λοκατέλι, ευχαρίστησε δημόσια την εστιάτορα και τον σύζυγό της «διότι δεν μείνατε σιωπηλοί απέναντι σε μία απαράδεκτη συμπεριφορά. Σας ευχαριστούμε γιατί είστε δύο σοβαροί άνθρωποι που νοιάζονται», τους διαμήνυσε. Στα τέλη της περασμένης εβδομάδας, το θέμα έφτασε σε όλες τις μεγάλες εφημερίδες και τους τηλεοπτικούς σταθμούς της Ιταλίας, με τα παραδοσιακά Μέσα να πολιορκούν την Πεντρέτι για συνεντεύξεις, και ανθρώπους από όλη την Ιταλία να δηλώνουν στα σόσιαλ μίντια την πρόθεσή τους να επισκεφθούν την πιτσαρία.

Το απόγευμα της Παρασκευής, ωστόσο, ο Λορέντζο Μπιατζαρέλι, ένας σεφ – παύλα – ινφλουένσερ, εξέφρασε στο Facebook και το Instagram αμφιβολίες για το κατά πόσο ήταν αληθινή η κριτική από την οποία είχαν ξεκινήσει όλα: η γραμματοσειρά της κριτικής, όπως και της απάντησης, τόνισε, είναι διαφορετική από εκείνη που χρησιμοποιεί το Google· επίσης, «έχουν παρόμοια ορθογραφικά λάθη. Το πλέον προφανές είναι το μικρό γράμμα έπειτα από όλες τις τελείες. Φαίνεται να γράφτηκαν από το ίδιο χέρι».

Ο Μπιατζαρέλι επεσήμανε επίσης πως η επίμαχη κριτική «μοιάζει επικίνδυνα με μια άλλη, που ανακάλυψε η Βαλεντίνα Ντιριντίν στο Dissapore, και προκάλεσε τις ίδιες αντιδράσεις». Την ίδια ημέρα, η δημοσιογράφος Βαλεντίνα Ντιριντίν έγραψε για την υπόθεση στον γαστριμαργικό ιστότοπο Dissapore: «πιστεύουμε απόλυτα στην καλή πίστη της εστιάτορα, όπως και εκείνων που εξοργίστηκαν με ένα τέτοιο σχόλιο», έγραψε, καλώντας τους παράλληλα να «μην ταΐζουν τα τρολ». Σύμφωνα με την ίδια, πίσω από την επίμαχη κριτική βρίσκεται «ένας από εκείνους τους χρήστες των σόσιαλ μίντια που γράφουν κτηνωδίες μόνο για τη χαρά του να προκαλέσουν μια αντίδραση, και γελούν με εκείνους που την έχουν» – άρα η Τζοβάνα Πεντρέτι παραπλανήθηκε.

Στο μεταξύ, όμως, η καταγγελία του Λορέντζο Μπατζαρέλι είχε αναπαραχθεί από τη σύντροφό του, την ηθοποιό Σελβάτζια Λουκαρέλι, και οι haters απασφάλισαν. Στη σελίδα της πιτσαρίας στο Facebook, τα μηνύματα στήριξης αντικαταστάθηκαν από υβρεολόγια. «Τι άθλιοι άνθρωποι, να εκμεταλλεύεστε τέτοια ζητήματα προς όφελός σας», έγραψε κάποιος. «Αποβράσματα», έγραψε ένας άλλος, «το κάνατε από οπορτουνισμό. Αυτό δεν είναι μάρκετινγκ, είναι ατιμία». «Πρέπει να σας σταυρώσουν, όχι να σας επαινούν», έγραψε ένας τρίτος.

Η Repubblica αναζήτησε την Τζοβάνα Πεντρέτι το Σάββατο, εκείνη διαβεβαίωσε την εφημερίδα πως η κριτική ήταν αληθινή. Το ίδιο βράδυ, ρεπόρτερ της τηλεόρασης πίεσε την 59χρονη για απαντήσεις στην πόρτα της πιτσαρίας της, εκείνη επανέλαβε πως δεν είχε δημοσιεύσει την επίμαχη ανάρτηση αναζητώντας δωρεάν διαφήμιση, αναγνώρισε ωστόσο ότι μπορεί να έπεσε σε κάποια αδιευκρίνιστη «παγίδα», έμοιαζε πολύ αναστατωμένη. Το πρωί της Κυριακής, η Πεντρέτι έφυγε κανονικά το πρωί από το σπίτι της, στη συνέχεια όμως τα ίχνη της εξαφανίστηκαν. Ο σύζυγός της ειδοποίησε την αστυνομία. Αστυνομικοί εντόπισαν το αυτοκίνητό της κοντά στις όχθες του ποταμού Λάμπρο – και το άψυχο κορμί της μέσα στο νερό.

Οι Αρχές κλίνουν προς το σενάριο της αυτοκτονίας, τέτοιες μέρες πριν από 13 χρόνια είχε αυτοκτονήσει και ο αδελφός της, εκκρεμεί πάντως η νεκροψία. Η Repubblica έγραφε χθες πως οι ντόπιοι θυμούνται την πιτσαρία «Le Vignole» να είναι πάντα γεμάτη και επίσης, να προωθεί σταθερά πρωτοβουλίες αλληλεγγύης, όπως είναι η «πίτσα σε αναμονή» που μπορεί να πληρώσει όποιος το επιθυμεί για τους φτωχότερους συμπολίτες του. Ο Λορέντζο Μπιατζαρέλι εξέφρασε τη θλίψη του για τον θάνατο της Τζοβάνα Πεντρέτι, απέρριψε όμως τις καταγγελίες ότι υποκίνησε διαδικτυακό μίσος εις βάρος της. «Το τέλος του 2023 και η αρχή του 2024 μας διδάσκουν ένα και μόνο πράγμα», σχολίασε η σύντροφός του: «τα σόσιαλ μίντια είναι επικίνδυνα». Επί του παρόντος, γίνονται εκείνοι αποδέκτες μηνυμάτων μίσους.

Premium έκδοση ΤΑ ΝΕΑ

Sports in

Ολυμπιακός: Η απονομή του τροπαίου στα κορίτσια του Θρύλου

Δείτε την απονομή του τροπαίου στις παίκτριες του Ολυμπιακού, μετά την κατάκτηση του πρωταθλήματος της Α1 μπάσκετ γυναικών για 8η φορά στην ιστορία των ερυθρόλευκων

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Κυριακή 28 Απριλίου 2024