Λιβύη: Πετρελαιοπηγή στρατηγικής σημασίας ανέστειλε την παραγωγή της λόγω «ανωτέρας βίας»
Το κλείσιμο της στρατηγικής σημασίας πετρελαιοπηγής ας Σαράρα στη Λιβύη προκάλεσε την αναστολή των παραδόσεων αργού πετρελαίου στον τερματικό σταθμό στη Ζαουία.
Η Εθνική Επιχείρηση Πετρελαίου (ΕΕΠ) της Λιβύης ανακοίνωσε χθες Κυριακή τη διακοπή της παραγωγής σε πετρελαιοπηγή στρατηγικής σημασίας στο νοτιοδυτικό τμήμα της χώρας, εξηγώντας ότι διαδηλωτές εμποδίζουν τη δραστηριότητα στην εγκατάσταση (φωτογραφία, επάνω, από το Anadolu).
«Η ΕΕΠ κηρύσσει κατάσταση ανωτέρας βίας στην πετρελαιοπηγή ας Σαράρα από την Κυριακή 7η Ιανουαρίου 2024 εξαιτίας του αποκλεισμού της εγκατάστασης από διαδηλωτές», ανέφερε η κρατική εταιρεία σε δελτίο Τύπου που δημοσιοποίησε.
Σε εξέλιξη διαπραγματεύσεις για την επανέναρξη της παραγωγής
Η «κατάσταση ανωτέρας βίας» (force majeure στα γαλλικά), που κηρύσσεται σε εξαιρετικές περιστάσεις, επιτρέπει την αποποίηση των ευθυνών της ΕΕΠ σε περίπτωση αθέτησης συμβατικών της υποχρεώσεων ως προς τις παραδόσεις αργού. Η ΕΕΠ δεν διευκρίνισε ποιες είναι οι διεκδικήσεις των διαδηλωτών.
«Το κλείσιμο αυτό προκάλεσε την αναστολή των παραδόσεων αργού πετρελαίου στον τερματικό σταθμό στη Ζαουία» (βόρεια), ανέφερε η ΕΕΠ, τονίζοντας πως βρίσκονται σε εξέλιξη «διαπραγματεύσεις», που «συνεχίζονται», ενόψει της επανέναρξης της παραγωγής «το συντομότερο δυνατό».
Περίπου 900 χιλιόμετρα νότια της πρωτεύουσας Τρίπολης, η Σαράρα παράγει υπό κανονικές συνθήκες 315.000 βαρέλια αργού την ημέρα, επί συνολικής παραγωγής 1,2 εκατ. βαρελιών την ημέρα. Η παραγωγή έφθανε τα 1,5 ως 1,6 εκατ. βαρέλια την ημέρα πριν την εξέγερση του 2011.
Αποκλεισμοί και καταλήψεις
Την πετρελαιοπηγή στη Σαράρα, στην περιοχή Ουμπάρι, τον βασικό προμηθευτή του διυλιστηρίου στη Ζαουία, που με τη σειρά του είναι ο βασικός προμηθευτής της αγοράς καυσίμων της Λιβύης, διαχειρίζεται η Akakus, κοινοπραξία της ΕΕΠ, της ισπανικής Repsol, της γαλλικής Total, της αυστριακής ÖMV και της νορβηγικής Statoil.
Μετά την ανατροπή και τον θάνατο του δικτάτορα Μουάμαρ Καντάφι το 2011, η Λιβύη, η χώρα με τα μεγαλύτερα αποθέματα πετρελαίου και αερίου στην Αφρική, δυσκολεύεται να γυρίσει τη σελίδα του χάους και των διαιρέσεων που τη μαστίζουν για σχεδόν μιάμιση δεκαετία, με δυο αντίπαλες κυβερνήσεις να συνεχίζουν να διεκδικούν την εξουσία η καθεμιά για λογαριασμό της.
Οι αποκλεισμοί ή οι καταλήψεις πετρελαιοπηγών ή/και τερματικών σταθμών είναι φαινόμενο που επαναλαμβάνεται μάλλον συχνά τα τελευταία χρόνια στη Λιβύη.
Συνδέονται είτε με κοινωνικές διεκδικήσεις, είτε με απειλές για την ασφάλεια, ή πολιτικές διαφορές. Εχουν προκαλέσει ζημιές εκατοντάδων δισεκατομμυρίων δολαρίων, σύμφωνα με την κεντρική τράπεζα, σε μια χώρα πρακτικά εξαρτημένη από τα έσοδα που της εξασφαλίζουν οι εξαγωγές πετρελαίου.
- Πικέρμι: Μετωπική σύγκρουση μηχανής με αυτοκίνητο – Νεκρός ο οδηγός μηχανής
- Βουλή: Το βαρύ κλίμα στη ΚΟ της ΝΔ, η αβεβαιότητα και οι αντιπαραθέσεις για τις άρσεις ασυλίας των «13» του ΟΠΕΚΕΠΕ
- Harper’s Bazaar Greece: Το τεύχος Μαΐου κυκλοφορεί με το ΒΗΜΑ αυτή την Κυριακή
- Οπαδοί της Ράγιο Βαγιεκάνο στο Θησείο, φωνάζουν συνθήματα πριν από το παιχνίδι με την ΑΕΚ (vid)
- «Πυρ ομαδόν» κατά Μητσοτάκη από την αντιπολίτευση για το Κράτος Δικαίου – «Πρέπει να φύγει ο διαπλεκόμενος πρωθυπουργός»
- Ωδή στην πιο τρελή χρονιά της δεκαετίας του ’90
- Αεροπορική εταιρεία στην Ολλανδία ακυρώνει πτήσεις λόγω της αύξησης του κόστους των καυσίμων
- Ο Αρμπελόα φεύγει και η λίστα είναι έτοιμη
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις






![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Πέμπτη 16.04.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/04/abhijith-chandran-z4ylX1Z5FQE-unsplash-315x220.jpg)



















![Ολλανδία: Έκανε 250 τατουάζ με το όνομά του στο κορμί της συντρόφου του [εικόνες και βίντεο]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/04/foto1-1-315x220.jpg)


















































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442