Σημαντικά εκθέματα από το Ιερό του Διός και της Διώνης στη Δωδώνη στην Αθήνα
Πρόκειται για χρηστήρια ελάσματα, λεπτά φύλλα μολύβδου.
Το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο υποδέχεται το Αρχαιολογικό Μουσείο Ιωαννίνων εγκαινιάζοντας τη νέα του δράση με τίτλο «Συναντήσεις Μουσείων στο Εθνικό», υλοποιώντας με τον τρόπο αυτό το όραμά του για διάλογο με τα Μουσεία της Περιφέρειας.
Το Μουσείο γίνεται το κέλυφος φιλοξενίας μιας σειράς μικρής κλίμακας παρουσίασης επιλεγμένων έργων της αρχαιότητας που φυλάσσονται σε περιφερειακά μουσεία, έχοντας σαν πρωταρχικό στόχο να προκαλέσει το ενδιαφέρον του επισκέπτη και παράλληλα να τον παροτρύνει να επισκεφθεί τα Μουσεία και τους τόπους προέλευσης των σημαντικών αυτών εκθεμάτων.
Δέκα αρχαία μολύβδινα χρηστήρια ελάσματα
Την Τετάρτη 13 Δεκεμβρίου 2023 και ώρα 17:00, στην Αίθουσα του Βωμού του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου θα παρουσιαστούν δέκα αρχαία μολύβδινα χρηστήρια ελάσματα από το Ιερό του Διός και της Διώνης στη Δωδώνη, με αφορμή την ένταξη του συνόλου των χρηστηρίων ελασμάτων της Δωδώνης στον διεθνή κατάλογο «Μνήμη του Κόσμου» της UNESCO, τον Μάϊο του 2023.
Τα χρηστήρια ελάσματα είναι λεπτά φύλλα μολύβδου πάνω στα οποία οι επισκέπτες του Μαντείου της Δωδώνης χάραζαν τα ερωτήματά τους προς τον Δία και την σύνναό του θεά, Διώνη και με βάση τη γραφή χρονολογούνται από τα τέλη του 6ου αι. π.Χ. έως τα μέσα του 2ου αι. π.Χ.

Αεροφωτογραφία του Αρχαιολογικού Χώρου της Δωδώνης
Παράλληλες εκδηλώσεις με την έκθεση
Τα ερωτήματα που έθεταν προς τις θεότητες οι προσκυνητές διακρίνονται σε δημόσια και ιδιωτικά. Τα δημόσια είναι σχετικά λίγα, τίθενται από πόλεις ή από Κοινά και αφορούν συνήθως πολιτικά ή θρησκευτικά ζητήματα, ενώ τα περισσότερα είναι ιδιωτικά και αφορούν ζητήματα που σε όλες τις εποχές απασχολούν τους ανθρώπους και τους προκαλούν άγχος, όπως θέματα οικογενειακά, υγείας, επαγγελματικά, μετακίνησης, ιδιοκτησίας. Πρόκειται για μικρά αποτμήματα λίγων εκατοστών, τα οποία κατά κανόνα είναι παλίμψηστα, επειδή χρησιμοποιήθηκαν πολλές φορές μέσα στον χρόνο.
Στο πλαίσιο της δράσης θα πραγματοποιηθεί εκδήλωση με ομιλίες για τα χρηστήρια ελάσματα της Δωδώνης από αρχαιολόγους της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ιωαννίνων και του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου, καθώς και από καθηγητές του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων (βλ. συνημμένο το πρόγραμμα της εκδήλωσης).
- Σαμσουνσπόρ: «Όχι» στους οπαδούς της που ζήτησαν να παίξει κόντρα στην ΑΕΚ με εμφάνιση που θυμίζει τον Κεμάλ
- Αγρότες: Ένταση στη Θεσσαλονίκη – Αστυνομικοί πήγαν να ταυτοποιήσουν παραγωγό την ώρα που όργωνε, στο νοσοκομείο αγρότης [βίντεο]
- Nikon Comedy Wildlife Awards 2025: Γορίλας μπαλαρίνος στην κορυφή – Από αλεπούδες break-dancers σε ερωδιό σέρφερ, όλοι οι νικητές
- Phishing: Πώς εξελίχθηκαν οι επιθέσεις το 2025
- Βουλιαγμένη – Ολυμπιακός 10-12: Πήραν το ντέρμπι κι έκαναν το «12Χ12» οι ερυθρόλευκες
- Αγρότες: Δικαστικός κλητήρας πήγε σε μπλόκο και επέδωσε σε αγρότη αγωγή για χρέη [βίντεο]
- Αγρότες: Ο χάρτης των μπλόκων πανελλαδικά – «Δεν έχουμε τίποτα να χάσουμε, γιατί τα έχουμε ήδη χάσει όλα» –
- Ζάκυνθος: Στο ΔΙΚΕΠΑΖ το πίτμπουλ που δάγκωσε και σκότωσε το δίχρονο αγοράκι – Υπό συνεχή παρακολούθηση από ειδικούς
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις






![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Τετάρτη 10.12.2025]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2025/12/cristofer-maximilian-YK8Mvocj6yE-unsplash-315x220.jpg)









![Αγρότες: Ένταση στη Θεσσαλονίκη – Αστυνομικοί πήγαν να ταυτοποιήσουν παραγωγό την ώρα που όργωνε, στο νοσοκομείο αγρότης [βίντεο]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2025/12/AC4A5648-1-118x85.jpg)























![Αγρότες: Ένταση στη Θεσσαλονίκη – Αστυνομικοί πήγαν να ταυτοποιήσουν παραγωγό την ώρα που όργωνε, στο νοσοκομείο αγρότης [βίντεο]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2025/12/AC4A5648-1-315x220.jpg)



![Αγρότες: Δικαστικός κλητήρας πήγε σε μπλόκο και επέδωσε σε αγρότη αγωγή για χρέη [βίντεο]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2025/12/agrotis-1-315x220.jpg)






































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442