Κασσελάκης: Δεν έχει λογική η μεταφορά του Αστεροσκοπείου στο υπουργείο Κλιματικής Κρίσης
Ο Στέφανος Κασσελάκης συναντήθηκε με τον πρόεδρο του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών
Συνάντηση με τον διευθυντή και πρόεδρο του διοικητικού συμβουλίου του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών Μανώλη Πλειώνη πραγματοποίησε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία Στέφανος Κασσελάκης.
Ο Μανώλης Πλειώνης ενημέρωσε τον Στέφανο Κασσελάκη, «σχετικά με το σχέδιο της κυβέρνησης να μεταφέρει την εποπτεία του Εθνικού Αστεροσκοπείου στο υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής», όπως σημειώνεται στη σχετική ανακοίνωση.
Στη συνάντηση συμμετείχε και ο πρόεδρος της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία Σωκράτης Φάμελλος.
Μετά τη συνάντηση ο Στέφανος Κασσελάκης τόνισε ότι «το αντικείμενο της έρευνας που εκπονεί το Εθνικό Αστεροσκοπείο έχει πολύ μικρή σχέση με τις αρμοδιότητες του υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας».
«Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ θα συνεχίζει να υποστηρίζει το ερευνητικό έργο και τα ερευνητικά κέντρα μέσα και έξω από το ελληνικό κοινοβούλιο»
Παράλληλα υπογράμμισε πως αποτελεί «αδήριτη ανάγκη για το Εθνικό Αστεροσκοπείο να παραμείνει στην αρμοδιότητα και ευθύνη της γενικής γραμματείας Έρευνας και Καινοτομίας για να διασφαλιστεί η συνέχιση του υψηλής ποιότητας ερευνητικού του έργου»

«Η ανεξαρτησία της έρευνας και της επιστημονικής γνώσης και η στήριξή τους είναι για εμάς αδιαπραγμάτευτες αρχές»
Αναλυτικά η δήλωση του Στέφανου Κασσελάκη:
«Η μεταφορά του Εθνικού Αστεροσκοπείου στο Υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, που επιδιώκει η κυβέρνηση, είναι σε πλήρη αντίθεση με τον ερευνητικό χαρακτήρα και με το ρόλο του Εθνικού Αστεροσκοπείου.
Είναι μία πρόχειρη και αντιεπιστημονική επιλογή που δημιουργεί σοβαρά προβλήματα στο ιδιαιτέρως σημαντικό ερευνητικό έργο του Αστεροσκοπείου, το οποίο αναγνωρίζεται διεθνώς και διαχρονικά. Δεν έχει επίσης καμία λογική βάση εφόσον το αντικείμενο της έρευνας που εκπονεί το Εθνικό Αστεροσκοπείο έχει πολύ μικρή σχέση με τις αρμοδιότητες του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας.
Η πολιτεία μπορεί (και μπορούσε) άλλωστε να προχωρήσει στην αξιοποίηση των αποτελεσμάτων του ερευνητικού έργου του Εθνικού Αστεροσκοπείου στην πολιτική προστασία μέσω μνημονίου συνεργασίας, κάτι που είχε προτείνει και ο ίδιος ο ερευνητικός φορέας. Αποτελεί αδήριτη ανάγκη για το Εθνικό Αστεροσκοπείο να παραμείνει στην αρμοδιότητα και ευθύνη της Γενικής Γραμματείας Έρευνας και Καινοτομίας για να διασφαλιστεί η συνέχιση του υψηλής ποιότητας ερευνητικού του έργου.
Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ θα συνεχίζει να υποστηρίζει το ερευνητικό έργο και τα ερευνητικά κέντρα μέσα και έξω από το Ελληνικό Κοινοβούλιο, με στόχο την αναβάθμιση της έρευνας και των ερευνητών και την αξιοποίηση των πολύτιμων επιστημονικών δεδομένων για την κοινωνία, την πολιτεία αλλά και την οικονομία. Η ανεξαρτησία της έρευνας και της επιστημονικής γνώσης και η στήριξή τους είναι για εμάς αδιαπραγμάτευτες αρχές».
- Αρνήθηκαν την μετάθεση σε πατέρα παιδιού με βαρύ αυτισμό – Δουλεύει 507 χλμ. μακριά από το σπίτι του
- Όλα τα γκολ και τα highlights της 22ης αγωνιστικής της Super League (vids)
- Το «αδιαχώρητο» στη Βαρβάκειο αγορά για το σαρακοστιανό τραπέζι – Πού κυμαίνονται οι τιμές
- Super League: Η βαθμολογία μετά την ολοκλήρωση της 22ης αγωνιστικής
- ΑΕΚ – Λεβαδειακός 4-0: Άνετη νίκη για την Ένωση στην άδεια Νέα Φιλαδέλφεια
- Μια μικρή ιστορία που δεν μάθαμε ποτέ για το «The Sopranos» – Προδοσία επί πληρωμή στο πλατό;
- Τραμπ: Ποιος θα είναι ο διάδοχός του; Στο μυαλό του Αμερικανού προέδρου
- Σπάτα: Υπό μερικό έλεγχο η φωτιά σε αποθήκη εταιρείας με αθλητικά είδη – Μεγάλη καταστροφή
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις






![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Κυριακή 22.02.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/02/tony-chen-9hX9N-wMyzQ-unsplash-1-315x220.jpg)












































































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442