Μετά την επίθεση της Χαμάς το περασμένο Σάββατο 14 Οκτωβρίου, επίσημα ο πληθυσμός της Λωρίδας της Γάζας ήταν 1,1 εκατομμύριο. Ωστόσο αραμένει ασαφές πόσοι Παλαιστίνιοι έχουν μείνει στη βόρεια Γάζα αφού το Ισραήλ διέταξε και να φύγουν όλοι οι άμαχοι αμέσως.
«Αυτό που γνωρίζουμε είναι ότι εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι τράπηκαν σε φυγή – και ότι ένα εκατομμύριο άνθρωποι εκτοπίστηκαν συνολικά σε μια εβδομάδα», δήλωσε η Ζιλιέτ Τούμα, εκπρόσωπος της υπηρεσίας του ΟΗΕ για τους Παλαιστίνιους πρόσφυγες.
Ο κάτοικος της Γάζας Rami Swailem είπε ότι αυτός και τουλάχιστον πέντε οικογένειες στο κτήριο του αποφάσισαν να μείνουν στο διαμέρισμά του κοντά στην πόλη της Γάζας. «Είμαστε ριζωμένοι στα εδάφη μας. Προτιμούμε να πεθάνουμε με αξιοπρέπεια και να αντιμετωπίσουμε τη μοίρα μας».
Μια μικρή Παλαιστίνια κοιτάζει έξω από το οικογενειακό της σπίτι, εν μέσω της συνεχιζόμενης ισραηλινο-παλαιστινιακής σύγκρουσης, στον προσφυγικό καταυλισμό Khan Younis στη νότια Λωρίδα της Γάζας, 14 Οκτωβρίου 2023. (REUTER)
Υπολογίζεται ότι 35.000 εκτοπισμένοι πολίτες έχουν στριμωχτεί στους χώρους του κεντρικού νοσοκομείου της Πόλης της Γάζας, καθισμένοι κάτω από δέντρα στους άδειους χώρους, καθώς και μέσα στο λόμπι και τους διαδρόμους του κτιρίου, ελπίζοντας ότι θα προστατεύονται από τις επιθέσεις.
«Οι άνθρωποι πιστεύουν ότι αυτός είναι ο μόνος ασφαλής χώρος αφού τα σπίτια τους καταστράφηκαν και αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν», δήλωσε ο Δρ Μεντχάτ Αμπάς, στέλεχος του υπουργείου Υγείας. «Η πόλη της Γάζας είναι μια τρομακτική σκηνή καταστροφής».
Πάντως, η ανθρωπιστική οργάνωση Γιατροί Χωρίς Σύνορα απηύθυνε την τελευταία έκκλησή της καθώς λήγει η προθεσμία που έδωσε το Ισραήλ στους αμάχους να εγκαταλείψουν τα βόρεια της Γάζας.
Η Γυναίκα της Ζάκυθος και άλλες αιώνιες μνήμες είναι ένα ποιητικό έργο που ο Σολωμός δεν τελείωσε ποτέ - όπως δεν τελείωσε ποτέ τα περισσότερα έργα του.
Η ταινία, που ολοκληρώθηκε πρόσφατα έπειτα από τρία χρόνια παραγωγής φέρνει και πάλι στο προσκήνιο το πιο κρίσιμο ζήτημα του καιρού μας: την κλιματική κρίση. Το Mankind’s Folly έρχεται στον κινηματογράφο Δαναό για δύο μόνο προβολές το Σάββατο 17 & την Κυριακή 18 Ιανουαρίου.
Μυστικά, σχέσεις και συγκρούσεις ξεδιπλώνονται μέσα από τις ζωές τριών ανθρώπων που προσπαθούν να σταθούν ο ένας απέναντι στον άλλον και τελικά απέναντι στον ίδιο τους τον εαυτό.
Σύνταξη
WIDGET ΡΟΗΣ ΕΙΔΗΣΕΩΝΗ ροή ειδήσεων του in.gr στο site σας