Νορβηγία: Το κρατικό επενδυτικό ταμείο κέρδισε 131 δισ. ευρώ το πρώτο εξάμηνο
Σε έξι μήνες, το κρατικό επενδυτικό ταμείο της Νορβηγίας σχεδόν διέγραψε την κολοσσιαία ζημιά (1.637 δισ. κορώνες) που υπέστη πέρυσι λόγω του πολέμου στην Ουκρανία και της επιδείνωσης της παγκόσμιας οικονομίας.
Το κρατικό επενδυτικό ταμείο της Νορβηγίας, το μεγαλύτερο παγκοσμίως, κέρδισε 1.501 δισεκατομμύρια κορώνες (131 δισ. ευρώ) το πρώτο εξάμηνο, ενισχυμένο από τις χρηματιστηριακές αγορές, ανακοίνωσε την Τρίτη η νορβηγική κεντρική τράπεζα, υπεύθυνη για τη διαχείρισή του.
Απόδοση 10%
Η επίδοση αυτή αντιπροσωπεύει μια απόδοση 10% και συνέβαλε στην αύξηση της αξίας του ταμείου στο ιλιγγιώδες ποσό των 15.299 δισ. κορωνών (1.332 δισ. ευρώ) στα τέλη Ιουνίου.
Σε έξι μήνες, το ταμείο σχεδόν διέγραψε την κολοσσιαία ζημιά (1.637 δισ. κορώνες) που υπέστη πέρυσι λόγω του πολέμου στην Ουκρανία και της επιδείνωσης της παγκόσμιας οικονομίας.
Εχοντας στόχο να αυξήσει τα έσοδα από το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο του νορβηγικού κράτους για τη χρηματοδότηση των μελλοντικών δαπανών του γενναιόδωρου κοινωνικού κράτους, το ταμείο δέχεται επενδύσεις κυρίως σε μετοχές, ομόλογα και σε μικρότερο βαθμό σε ακίνητα.
Η Τράπεζα της Νορβηγίας επρόκειτο αρχικά να δημοσιεύσει τα εξαμηνιαία αποτελέσματα το πρωί της Τετάρτης. Ο λόγος της δημοσίευσής τους το απόγευμα της Τρίτης δεν έγινε γνωστός.
Ο ρόλος της κορώνας
Από την αρχή της χρονιάς, το ταμείο επωφελήθηκε επίσης από την αποδυνάμωση της νορβηγικής κορώνας, η οποία αύξησε μηχανικά την αξία των περιουσιακών στοιχείων σε δολάρια, ευρώ και άλλα ξένα νομίσματα.
Σε διάστημα έξι μηνών, η αξία του αυξήθηκε κατά 2.870 δισ. κορώνες (250 δισ. ευρώ) συνολικά.
Σύμφωνα με το Sovereign Wealth Fund Institute, το νορβηγικό κρατικό επενδυτικό ταμείο είναι το μεγαλύτερο στον κόσμο, και βρίσκεται μπροστά από δύο κινεζικά ταμεία.
Πηγή: ΑΠΕ
- Ο Αρμπελόα φεύγει και η λίστα είναι έτοιμη
- Μακελειό σε σχολείο στην Τουρκία: Τι κατέθεσε ο πατέρας του δράστη – «Σχεδίαζε επίθεση 5 ημέρες πριν»
- «Τραυματισμένοι γονείς φώναζαν τα παιδιά τους» – Μαρτυρία από τη νύχτα των βομβαρδισμών στη Βηρυτό
- Οι προσπάθειες διασωστών και γιατρών να σώσουν τη Μυρτώ – Στο μικροσκόπιο οι κηλίδες αίματος στο Airbnb
- Λάσο: «Ο Παναθηναϊκός είναι μια ομάδα με παίκτες επιπέδου MVP σχεδόν σε κάθε θέση»
- Τουρκία: Νεκρός από αιμορραγία ο 14χρονος δράστης του μακελειού σε σχολείο – Νέα στοιχεία από τη νεκροψία
- Η ομολογία Λαζαρίδη για την ποινικά κολάσιμη πράξη της απάτης και η σκοπιμότητα (;) πίσω από την πρόθεση επανόρθωσης
- Τζέιμς Μποντ: Η Amazon MGM ανοίγει τα χαρτιά της – Tο στοίχημα των 8 δισ, o διάδοχος, το μεγάλο εμπόδιο
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις






![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Πέμπτη 16.04.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/04/abhijith-chandran-z4ylX1Z5FQE-unsplash-315x220.jpg)












































































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442