Σάββατο 20 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Ανατίναξη φράγματος στη Χερσώνα: Δεκάδες χιλιάδες εκκενώνουν τις περιοχές δεξιά και αριστερά του Δνείπερου - Τι λέει ο ΟΗΕ για τη Ζαπορίζια

Ανατίναξη φράγματος στη Χερσώνα: Δεκάδες χιλιάδες εκκενώνουν τις περιοχές δεξιά και αριστερά του Δνείπερου – Τι λέει ο ΟΗΕ για τη Ζαπορίζια

Δραματική είναι η κατάσταση που επικρατεί στις περιοχές τόσο ανατολικά όσο και δυτικά του φράγματος που ανατινάχθηκε στην περιοχή της Χερσώνας. Ανυπολόγιστη καταστροφή που επηρεάζει δεκάδες χιλιάδες κατοίκους

Πρόκειται για τη μεγαλύτερη καταστροφή από την αρχή του πολέμου στην Ουκρανία ενώ σταδιακά έρχονται στο φως νέες πληροφορίες για την κατάσταση που επικρατεί τόσο δυτικά όσο και ανατολικά του ποταμού Δνείπερου, μετά την ανατίναξη στο φράγμα Καχόβκα στη Χερσώνα, ενέργεια για την οποία Ουκρανία και Ρωσία αλληλοκατηγορούνται.

Ο ποταμός που στο συγκεκριμένο σημείο αποτελεί εν πολλοίς ένα σύνορο ανάμεσα στις ουκρανικές και ρωσικές δυνάμεις μετά από προσαρτήσεις και ανακαταλήψεις εδαφών έχει πλημμυρίσει, με αποτέλεσμα να απειλούνται με εξαφάνιση κατοικημένες περιοχές, να έχει κοπεί η υδροδότηση, ενώ προβλήματα αναμένεται να υπάρξουν και στην Κριμαία που τροφοδοτείται με νερό από το συγκεκριμένο φράγμα.

Δραματική κατάσταση στη ρωσική και ουκρανική Χερσώνα

Οι Ουκρανικές αρχές προειδοποίησαν τους κατοίκους να είναι σε ετοιμότητα να φύγουν από τις περιοχές που έχουν υποστεί τα μεγαλύτερα προβλήματα, με τον κυβερνήτη της Χερσώνας που βρίσκεται υπό ουκρανικό έλεγχο να αναφέρει ότι περίπου 16.000 άνθρωποι βρίσκονταν στην «κρίσιμη ζώνη» δεξιά του ποταμού.

Όπως είπε οι κάτοικοι πρέπει να επιβιβαστούν σε λεωφορεία τα οποία θα τους μεταφέρουν στο Νικολάγιεφ ή άλλες πόλεις της Ουκρανίας, ενώ νωρίτερα είχαν απευθυνθεί εκκλήσεις στους πολίτες να μεταφερθούν όσο γίνεται σε μεγαλύτερο υψόμετρο.

Πηγή φωτό: skynews

Αλλά και στις περιοχές υπό ρωσικό έλεγχο επίσης υπάρχουν σημαντικά προβλήματα με εκκενώσεις χιλιάδων ενώ ο Ντμίτρι Πεσκόφ παραδέχτηκε σε δηλώσεις του ότι η Κριμαία θα αντιμετωπίσει ελλείψεις σε νερό παρά τις αρχικές διαβεβαιώσεις των αρχών ότι δεν υπάρχουν ιδιαίτερα προβλήματα παρά μόνο σε παράκτιους οικισμούς.

Πολλές χιλιάδες φαίνεται πως είναι και οι κάτοικοι σε αυτές τις περιοχές που αναγκάζονται να φύγουν μετά τις σφοδρές πλημμύρες, ενώ το ρωσικό RIA αναφέρει προβλήματα στο δίκτυο ύδρευσης σε αστικές περιοχές.

Μέχρι στιγμής δεν έχουν υπάρξει αναφορές για θύματα από καμία από τις αντιμαχόμενες πλευρές ενώ είναι δεδομένο πως η οικολογική καταστροφή που έχει προκληθεί είναι τεράστια.

Πηγή φωτο: ΝΥΤ

Ανησυχία για τη Ζαπορίζια

Ο υδροηλεκτρικός σταθμός παραγωγής ενέργειας στο φράγμα υπέστη μεγάλη καταστροφή ενώ νωρίτερα σήμανε συναγερμός για το πυρηνικό εργοστάσιο της Ζαπορίζια.

Ο ταμιευτήρας του φράγματος παρείχε νερό που χρησιμοποιείτο για την απαραίτητη ψύξη των έξι αντιδραστήρων στον μεγαλύτερο πυρηνικό σταθμό της Ευρώπης καθώς και του εξαντλημένου καυσίμου και για τις εφεδρικές γεννήτριες ντίζελ που έχουν χρησιμοποιηθεί επανειλημμένα όταν η εξωτερική τροφοδοσία πέφτει.

Ο πυρηνικός σταθμός της Ζαπορίζια θα πρέπει να έχει αρκετό νερό ώστε να ψύχονται οι αντιδραστήρες του «για κάποιους μήνες» από δεξαμενή που βρίσκεται πάνω από τον ταμιευτήρα ενός γειτονικού φράγματος που υπέστη ρήγμα, δήλωσε σήμερα η υπηρεσία του ΟΗΕ που επιτηρεί την ασφάλεια των πυρηνικών σταθμών, καλώντας τα εμπόλεμα μέρη να προστατεύσουν τη δεξαμενή.

Δορυφορική εικόνα μετά την ανατίναξη

«Υπάρχουν εναλλακτικές πηγές νερού. Μία κύρια είναι η μεγάλη δεξαμενή ψύξης δίπλα στην εγκατάσταση που εκ του σχεδιασμού παραμένει πάνω από το ύψος του ταμιευτήρα», δήλωσε ο επικεφαλής του Διεθνούς Οργανισμού Ατομικής Ενέργειας (ΔΟΑΕ — IAEA) Ραφαέλ Γκρόσι σε ανακοίνωση που εκδόθηκε ως αντίδραση στο ρήγμα του φράγματος Καχόβκα.

Νερό από τη δεξαμενή θα πρέπει να παρέχει αρκετό νερό ψύξης για «κάποιους μήνες», είπε ο Γκρόσι και πρόσθεσε πως η υπηρεσία του θα το επιβεβαιώσει αυτό «πολύ σύντομα».

Μην κάνετε κάτι που θα υπονομεύσει την ασφάλεια της περιοχής

«Είναι ως εκ τούτου κρίσιμης σημασίας αυτή η δεξαμενή ψύξης να παραμείνει άθικτη. Δεν πρέπει να γίνει τίποτα που θα υπονόμευε ενδεχομένως την ακεραιότητά της. Καλώ όλες τις πλευρές να διασφαλίσουν πως δεν θα γίνει τίποτα που θα το υπονομεύσει» αυτό, ανέφερε ο Γκρόσι.

Αν και είχε προγραμματίσει ήδη να επισκεφθεί τον σταθμό της Ζαπορίζια την ερχόμενη εβδομάδα, η επίσκεψη αυτή έχει καταστεί απαραίτητη τώρα και θα προχωρήσει κανονικά, πρόσθεσε.

Από την πλευρά του, ο επικεφαλής της ουκρανικής κρατικής υπηρεσίας ατομικής ενέργειας δήλωσε πως η κατάσταση στον πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζια στη νότια Ουκρανία δεν είναι κρίσιμη μετά την καταστροφή του φράγματος Καχόβκα.

Ο επικεφαλής της Energoatom Πέτρο Κοτίν είπε πως η μείωση της στάθμης στον ταμιευτήρα του Καχόβκα δεν θα επηρεάσει τη στάθμη του νερού στις δεξαμενές ψύξης στις εγκαταστάσεις αποθήκευσης πυρηνικού καυσίμου του σταθμού.

Αλληλοκατηγορίες και στρατηγικές

Ουκρανία και Ρωσία επιρρίπτουν τις ευθύνες ο ένας στον άλλον, με χώρες της Δύσης να φωτογραφίζουν ή να κατηγορούν ξεκάθαρα τον Πούτιν για αυτουργό. Η ανατίναξη του φράγματος προκαλεί προβλήματα και στις δύο πλευρές καθώς οι κάτοικοι των γύρω περιοχών θα χρειαστεί να μετακινηθούν αλλού και δεν είναι σίγουρο πότε θα μπορέσει να αποκατασταθεί η μεγάλη ζημιά στο φράγμα.

Όσον αφορά τους στρατηγικούς στόχους πίσω από την επίθεση, η Ουκρανία κατηγορεί τη Μόσχα ότι ανατίναξε το φράγμα για να ανακόψει την επικείμενη αντεπίθεση του Κιέβου καθώς η αύξηση του πλάτους του Δνείπερου καθιστά ιδιαίτερα δύσκολες τις ουκρανικές επιθέσεις.

Η Ρωσία από τη μεριά της αναφέρει ότι δεν είχε κανένα κίνητρο για να προκαλέσει μία τέτοια καταστροφή στα εδάφη που ελέγχει και ότι η επίθεση στο φράγμα είναι έργο των Ουκρανών καθώς δεν κατάφεραν να υλοποιήσουν τα σχέδια της αντεπίθεσής τους.

Sports in

Μάχες «επιβίωσης» στα playout της Super League

Mάχη για την επιβίωσή τους στην Super League δίνουν αρκετές ομάδες στην 5η αγωνιστική των playout.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 20 Απριλίου 2024