Τουρκία: Συγχαρητήρια Σίσι στον Ερντογάν με συμφωνία για επιστροφή των πρεσβευτών
Το τηλεφώνημα Σίσι στον Ερντογάν για τα συγχαρητήρια της επανεκλογής του έβγαλε... αναβάθμιση διπλωματικών σχέσεων ανάμεσα στην Αίγυπτο και την Τουρκία.
Στην άμεση αναβάθμιση των διπλωματικών σχέσεων μεταξύ Αγκυρας και Καΐρου, με επιστροφή των εκατέρωθεν πρεσβευτών, συμφώνησαν οι πρόεδροι Αιγύπτου και Τουρκίας κατά την τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν χθες Δευτέρα (στη φωτογραφία του Murat Cetinmuhurdar/PPO via Reuters, επάνω, η πολύκροτη χειραψία των δύο ηγετών στην Ντόχα τον περασμένο Νοέμβριο).
Προετοίμασαν το έδαφος
Ο Αμπντελ Φάταχ αλ Σίσι τηλεφώνησε στον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για να τον συγχαρεί για τη νίκη του στις τουρκικές προεδρικές εκλογές.
Ο αιγύπτιος υπουργός Εξωτερικών Σάμεχ Σούκρι είχε επισκεφθεί τον προηγούμενο μήνα την Τουρκία και με τον ομόλογό του Μεβλούτ Τσαβούσογλου προετοίμασαν το έδαφος για την αναβάθμιση των διπλωματικών σχέσεων και για μια συνάντηση των δύο ηγετών, όπως μεταδίδει το ΑΠΕ.
Η τουρκική διπλωματία δίνει ιδιαίτερη έμφαση στις σχέσεις της με την Αίγυπτο. Ηταν, άλλωστε, ένας από τους στόχους της Αγκυρας ήδη από το 2021 όταν ξεκίνησε να προσπαθεί να εξομαλύνει τις σχέσεις της με το σύνολο των χωρών της Μέσης Ανατολής και του Κόλπου, με τις οποίες είχε συγκρουστεί.
Ο «άξονας του κακού»
Μεταξύ αυτών το Ισραήλ, τη Σαουδική Αραβία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα. Ακόμα και αν ο τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έχει κατατάξει την Αίγυπτο, όπως και το Ισραήλ, στις χώρες που αποτελούν τον «άξονα του κακού».
Παρά τις κατά καιρούς επιθέσεις Ερντογάν, ωστόσο, δηλώσεις τόσο του τούρκου ΥΠΕΞ, Μεβλούτ Τσαβούσογλου και όχι μόνο, έδειχναν τη διάθεση της τουρκικής διπλωματίας για εξομάλυνση με το Κάιρο.
Με τα εμπόδια να εντοπίζονται στις σχέσεις του τούρκου προέδρου με τους Αδελφούς Μουσουλμάνους, αλλά και η πολιτική της Αγκυρας σε χώρες όπως η Λιβύη και η Συρία.
- Η αστυνομία στο Βερολίνο, μπορεί να μπει σε σπίτια και να εγκαθιστά κατασκοπευτικό λογισμικό
- Υεμένη: Ο Γκουτέρες καταδικάζει την παραπομπή υπαλλήλων του ΟΗΕ σε δίκη από τους Χούθι
- Ένας φοιτητής του Πανεπιστημίου του Κεντάκι πέθανε από πυροβολισμό και ακόμα ένας δίνει μάχη για την ζωή του
- Στα «ΝΕΑ» της Τετάρτης: Ελληνες κυανόκρανοι στη Λωρίδα της Γάζας
- Η πρόεδρος της χώρας καταγγέλλει «εκλογικό» και ψηφιακό «πραξικόπημα» στην Ονδούρα
- Σε προχωρημένες επαφές με τον Μόντε Μόρις ο Ολυμπιακός (vid)
- Champions League: Η βαθμολογία της League Phase – Η θέση του Ολυμπιακού μετά τη νίκη του (pic)
- Ευρωκοινοβούλιο: Το άρθρο 86 και τα εμπόδια στην απονομή δικαιοσύνης – Ο ρόλος του Ευρωπαϊκού Δικαίου έναντι διατάξεων
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις



![Αγρότες πρόσφεραν κρόκο και μήλα στους διερχόμενους οδηγούς στην Κοζάνη [βίντεο]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2025/12/agrotes77-127x85.jpg)


![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Τετάρτη 10.12.2025]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2025/12/cristofer-maximilian-YK8Mvocj6yE-unsplash-315x220.jpg)
















![Αεροπλάνο προσγειώνεται πάνω σε αυτοκίνητο και όλοι επιβιώνουν με γρατζουνιές! [βίντεο]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2025/12/plane-crash231-315x220.jpg)
























































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442