Ρύπανση: Αυτές είναι οι πόλεις με τη χειρότερη ποιότητα αέρα – H θέση της Αθήνας
Μόνο το 5% των χωρών όλου του κόσμου συμμορφώνεται με τις συστάσεις του ΠΟΥ
Η Λαχόρη, η δεύτερη μεγαλύτερη πόλη του Πακιστάν με πληθυσμό 13 εκατομμυρίων, ανέβηκε δέκα θέσεις στην κατάταξη και έγινε η πόλη με τη χειρότερη ποιότητα αέρα σε παγκόσμιο επίπεδο για το 2022.
Σε επίπεδο χώρας, το Τσαντ στην κεντρική Αφρική εκθρόνισε το Μπαγκλαντές από την πρώτη θέση.
Η επικαιροποιημένη λίστα παρουσιάστηκε από την IQAir, ελβετική εταιρεία που παράγει καθαριστές αέρα. Οι εκθέσεις της, τις οποίες επικαλούνται κυβερνήσεις και επιστήμονες, βασίζονται σε μετρήσεις των PM2.5 (σωματίδια με διάμετρο 2,5 μικρόμετρα) που λόγω του μικρού μεγέθους τους εισχωρούν βαθιά στους πνεύμονες.
Η Ελλάδα έρχεται 50ή στη λίστα των χωρών, ανάμεσα στο Μεξικό και το Αζερμπαϊτζάν, με 19 μικρογραμμάρια PM2.5 ανά κυβικό μέτρο αέρα, ενώ η Αθήνα βρίσκεται στην 1123η θέση στη λίστα των πόλεων με 19,2 μg PM2.5 ανά κυβικό μέτρο.
Σύμφωνα με τις συστάσεις του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, τα επίπεδα PM2.5 δεν πρέπει να υπερβαίνουν τα 5 μg PM2.5 ανά κυβικό, κάτι που ισχύει μόνο για το 5% των χωρών όλου του κόσμου.
Ρεκόρ
Η ρύπανση στη Λαχόρη ανέβηκε στα 97,4 μικρογραμμάρια PM2.5 ανά κυβικό μέτρο αέρα, συγκριτικά με 86,5 το 2021.
Το Χοτάν, η μόνη κινεζική πόλη στο Top20, έρχεται δεύτερη με 94,3 μg PM2.5 ανά κυβικό, έχοντας βελτιωθεί ελαφρώς σε σχέση με τα 101,5 το 2021.
Την τρίτη και τέταρτη θέση καταλαμβάνουν δύο πόλεις της Ινδίας: το Μπιβάντι στα περίχωρα του Δελχί με 92,7 ανά κυβικό, και το Δελχί σε μικρή απόσταση με 92,6.
Σε επίπεδο χώρας, το Τσαντ προηγείται με 89,7, λίγο πάνω από το Ιράκ που βρίσκεται στη δεύτερη θέση με 80,1.
Το Πακιστάν, το οποίο έχει δύο πόλεις στο Top5, έρχεται τρίτο σε επίπεδο χώρας με 70,9, λίγο πάνω από το Μπαχρέιν με 66,6.
Στη φετινή έκθεση το Μπαγκλαντές πέφτει από την 1η θέση στην 5, με τα επίπεδα PM2.5 να πέφτουν από το 76,9 στο 65,8.
Στο τέλος της λίστας των χωρών, το αμερικανικό νησί του Γκουάμ στον Ειρηνικό έχει τον καθαρότερο αέρα με 1,3, ενώ η καθαρότερη πόλη είναι η Καμπέρα στην Αυστραλία με 2,8.
Η έκθεση βασίζεται σε μετρήσεις από 30.000 σταθμούς σε 131 χώρες.
- Το επετειακό σήμα της ΚΑΕ ΠΑΟΚ για τα 100 χρόνια του συλλόγου (vid)
- Επιζώσα του Έπσταϊν προς Μελάνια Τραμπ: «Ίσως ήρθε η ώρα να καταθέσετε κι εσύ και ο σύζυγός σου»
- Νέα Αριστερά: Η πτώση του Όρμπαν δεν αρκεί – Δεν συνιστά προοδευτική στροφή η νίκη Μάγιαρ
- Φον ντερ Λάιεν: Η Κομισιόν θα προτείνει προσωρινά μέτρα για την αύξηση των τιμών ενέργειας στις 22 Απριλίου
- Υπουργείο Εξωτερικών σε Φιντάν: Η Ελλάδα δεν δέχεται υποδείξεις, ούτε οφείλει εξηγήσεις σε κανέναν
- Το παράπονο του Ρόμπερτσον: «Η Λίβερπουλ δεν μου έκανε πρόταση ανανέωσης»
- Οι Ιρανοί και ο πόλεμος – Εγκλωβισμένοι ανάμεσα σε ένα σκληρό καθεστώς και τις βόμβες ΗΠΑ και Ισραήλ
- ΣΥΡΙΖΑ: Η Ευρωπαϊκή Ένωση οφείλει να αναλάβει άμεσα δράση για τον τερματισμό του πολέμου
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις






![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Δευτέρα 13.04.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/04/e-KAyytNKVoqo-unsplash-315x220.jpg)










































































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442