Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Αναστάτωση στα Στενά του Βοσπόρου – Προσάραξε ουκρανικό πλοίο

Αναστάτωση στα Στενά του Βοσπόρου – Προσάραξε ουκρανικό πλοίο

Όπως ανέφερε η ναυτιλιακή υπηρεσία, πρόκειται για το πρώτο τέτοιο περιστατικό στο πλαίσιο εξαγωγής με τη μεσολάβηση των Ηνωμένων Εθνών.

Ένα φορτηγό πλοίο που μετέφερε περισσότερους από 3.000 τόνους αραβοσίτου από την Ουκρανία ρυμουλκήθηκε για να αγκυροβολήσει στην Κωνσταντινούπολη την Παρασκευή, αφού προσάραξε για λίγη ώρα κλείνοντας τα Στενά.

Όπως ανέφερε η ναυτιλιακή υπηρεσία, πρόκειται για το πρώτο τέτοιο περιστατικό στο πλαίσιο εξαγωγής με τη μεσολάβηση των Ηνωμένων Εθνών.

Άνοιξε εκ νέου η κυκλοφορία

Το τουρκικό κρατικό ραδιοτηλεοπτικό δίκτυο TRT Haber ανέφερε ότι η κυκλοφορία στα στενά του Βοσπόρου άνοιξε εκ νέου μετά τη διακοπή λόγω της προσάραξης του μήκους 173 μέτρων Lady Zehma λόγω βλάβης του πηδαλίου κατά τις 9 το βράδυ της Πέμπτης ώρα Ελλάδος.

Το ναυτιλιακό πρακτορείο Tribeca είπε ότι η επιχείρηση ρυμούλκησης και διάσωσης του Lady Zehma ξεκίνησε λίγο μετά τα μεσάνυχτα της Πέμπτης και έριξε άγκυρα στην περιοχή αγκυροβόλησης του νότιου Βοσπόρου στις 2.30 το πρωί της Παρασκευής.

Κανείς δεν τραυματίστηκε

Κανείς δεν τραυματίστηκε από το περιστατικό, ανέφερε το γραφείο του κυβερνήτη της Κωνσταντινούπολης. Κατά τη διάρκεια της προσάραξης, η πλώρη του πλοίου βρισκόταν περίπου 150 μέτρα από την ακτή στην πολυσύχναστη γειτονιά Μπεμπέκ, σύμφωνα με έναν μάρτυρα και τα στοιχεία της Refinitiv Eikon.

Τα ναυτιλιακά δεδομένα έδειξαν ότι το πλοίο ήταν αγκυροβολημένο στη θάλασσα του Μαρμαρά, λίγο έξω από τις ακτές της Κωνσταντινούπολης, το πρωί της Παρασκευής.

Εξαγωγές

Οι εξαγωγές σιτηρών της Ουκρανίας μειώθηκαν μετά την εισβολή της Ρωσίας στη χώρα στις 24 Φεβρουαρίου και τον αποκλεισμό των λιμανιών της στη Μαύρη Θάλασσα, ανεβάζοντας τις παγκόσμιες τιμές των τροφίμων και προκαλώντας φόβους για ελλείψεις στην Αφρική και τη Μέση Ανατολή.

Τρία λιμάνια ξεμπλοκαρίστηκαν στο πλαίσιο της συμφωνίας που υπογράφηκε στις 22 Ιουλίου από τη Μόσχα και το Κίεβο και με τη μεσολάβηση των Ηνωμένων Εθνών και της Άγκυρας.

Το Κοινό Κέντρο Συντονισμού (JCC) που εδρεύει στην Κωνσταντινούπολη – το οποίο επιβλέπει τη συμφωνία και περιλαμβάνει αξιωματούχους του ΟΗΕ, της Ρωσίας, της Ουκρανίας και της Τουρκίας – είπε στο Reuters ότι το πλοίο «προσάραξε κατά το πέρασμά του από το στενό» και μια επιχείρηση επείγουσας επιβίβασης είχε διεξαχθεί από την Τουρκία.

Νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, το JCC δήλωσε ότι το Lady Zehma αφέθηκε να αναχωρήσει από το λιμάνι Τσορνομόρσκ της Ουκρανίας για τη Ραβέννα της Ιταλίας, με 3.000 τόνους καλαμποκιού. Η ναυτιλιακή εταιρεία Tribeca της Τουρκίας είπε ότι περιείχε 30.274 τόνους καλαμποκιού.

Ως την Τετάρτη περίπου 1,55 εκατομμύρια τόνοι σιτηρών και άλλων τροφίμων είχαν εξαχθεί από την Ουκρανία στο πλαίσιο της συμφωνίας, ενώ είχαν επιτραπεί 139 εισερχόμενα και εξερχόμενα ταξίδια, ανέφερε η JCC.

Τέτοια περιστατικά είναι σπάνια στον Βόσπορο, που χωρίζει τη μεγαλύτερη πόλη της Τουρκίας και συνδέει τη Μαύρη Θάλασσα με τη Θάλασσα του Μαρμαρά και τη Μεσόγειο.

Sports in

O Τζόλης των 17 γκολ και η… αδικία του Πογέτ (vids)

Ο Γκουστάβο Πογέτ δεν έκανε σωστή διαχείριση στο ματς με τη Γεωργία και αυτό φαίνεται από τον Χρήστο Τζόλη, που είναι ο πιο φορμαρισμένος Έλληνας παίκτης αυτή τη στιγμή και ήταν εκτός αποστολής.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024