Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Παρίσι: Κλιματική αλλαγή vs ενεργειακής κρίσης

Παρίσι: Κλιματική αλλαγή vs ενεργειακής κρίσης

Πώς οι δημοτικές αρχές του Παρισιού προσπαθούν να την επιλύσουν τη δύσκολη «εξίσωση», εν μέσω αυξανόμενων προκλήσεων σε όλη την Ευρώπη

Μπορεί να βρίσκεται στα βόρεια-κεντρικά της Γαλλίας, όμως οι κλιματικές συνθήκες τα καλοκαίρια στο Παρίσι πιθανολογείται ότι μέχρι το 2050 θα είναι σαν αυτά που επικρατούν σήμερα στον νότο της Ισπανίας.

Ήδη οι καύσωνες που το πλήττουν γίνονται πιο έντονοι και πιο συχνοί λόγω της κλιματικής αλλαγής, αλλά και του γεγονότος ότι η γαλλική πρωτεύουσα με τη μακρά ιστορία δεν είναι «εξοπλισμένη» απέναντι στις κλιματικές προκλήσεις του παρόντος και του μέλλοντος.

Όπως σε κάθε άλλη μεγαλούπολη, το φαινόμενο της αστικής θερμικής νησίδας από την τσιμεντοποίηση κάνει τις ημέρες και τις νύχτες πιο ζεστές κατά τους θερμούς μήνες σε σχέση με τις κοντινές αγροτικές περιοχές.

Παρά δε την επέκταση των πράσινων «πνευμόνων», αρκεί μια καταρρακτώδης βροχή για να μετατρέψει τους δρόμους σε ποτάμια.

«Σε 10 έως 20 χρόνια ορισμένα τμήματα της πόλης θα θεωρούνται μη κατοικήσιμα τουλάχιστον για ένα μέρος του έτους», λέει ο Αλεξάντερ Φλορεντίν, δημοτικός σύμβουλος του Παρισιού και μέλος του κόμματος των Πρασίνων.

Την κατάσταση τώρα περιπλέκει και η ενεργειακή κρίση, που θα κάνει τον χειμώνα ακόμη πιο δύσκολο σε ολόκληρη τη χώρα, όπως και στην υπόλοιπη Ευρώπη.

Ήδη με την επιστροφή από τις θερινές διακοπές ο Γάλλος πρόεδρος Μακρόν προειδοποίησε για «το τέλος της αφθονίας», «των βεβαιοτήτων» και «της ανεμελιάς», για όσους τις απολαμβάνουν τέλος πάντως, επικαλούμενος την πρόσφατη «σειρά σοβαρών κρίσεων»: από τον πόλεμο στην Ουκρανία και τις ευρύτερες επιπτώσεις του, μέχρι την ιστορική ξηρασία.

Προσαρμογή στο τώρα και στο μέλλον

Ενόσω οι ηγέτες της ΕΕ αναζητούν λύση στον ενεργειακό εφιάλτη και στη γαλλική κυβέρνηση επεξεργάζονται μέτρα εξοικονόμισης ενέργειας για τους προσεχείς μήνες, οι δημοτικές αρχές του Παρισιού προσπαθούν να προσαρμοστούν στα νέα δεδομένα.

Κάποια μέτρα για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής έχουν ήδη ληφθεί από το 2007, τα οποία θα μπορούσε να αποδειχθούν πολύτιμα στην παρούσα συγκυρία: μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου, στροφή στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, περιορισμός της ενεργειακής κατανάλωσης, μόνωση κτιρίων, ενθάρρυνση της χρήσης ποδηλάτων και των μέσων μαζικής μεταφοράς.

Όμως τώρα πρέπει να γίνουν κι άλλα. «Πρέπει να προσαρμόσουμε το Παρίσι στο μέλλον», λέει ο Νταν Λερ, αντιδήμαρχος του Παρισιού από την ομάδα των Πρασίνων, αρμόδιος για το κλίμα, το νερό και την ενέργεια.

Το Σχέδιο Δράσης του Παρισιού για το Κλίμα -που θέτει ως βασικό στόχο την επίτευξη της κλιματικής ουδετερότητας έως το 2050- ήταν από τα πρώτα που καταρτίστηκαν από ευρωπαϊκές πρωτεύουσες και έχει αποσπάσει πολλούς επαίνους.

Όμως έκτοτε, τονίζει στο France 24 ο Αλεξάντερ Φλορεντίν, δημοτικός σύμβουλος στη γαλλική πρωτεύουσα και επίσης μέλος των Πρασίνων, «το σχέδιο έχει μείνει πίσω όσον αφορά τις ενεργειακές και κλιματικές κρίσεις».

Και δη στην πόλη που το 2024 έχει αναλάβει τη διοργάνωση των Ολυμπιακών Αγώνων.

Αναπροσαρμογές και αναθεωρήσεις

Με τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής να γίνονται όλο και πιο ορατές από τη μια, με το βλέμμα στραμμένο ανήσυχα στον επικείμενο δύσκολο χειμώνα από την άλλη, το Σχέδιο Δράσης του Παρισιού για το Κλίμα αναθεωρήθηκε τον Ιούνιο.

Αντιμέτωπη με τον επείγοντα χαρακτήρα της επιτάχυνσης της οικολογικής και ενεργειακής μετάβασης, οι τοπικές αρχές υπό τη Σοσιαλίστρια δήμαρχο Αν Ινταλγκό (η οποία «συνετρίβη» στις προεδρικές εκλογές της περασμένης άνοιξης) αποφάσισαν επιτάχυνση της δράσης.

Με χρονικό ορίζοντα το 2030, στόχος είναι η μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου κατά 50% και της κατανάλωσης ενέργειας κατά 35%, με τελικό στόχο τη χρήση 100% ανανεώσιμων πηγών ενέργειας έως το 2050.

Μια από τις κορυφαίες προτεραιότητες θα είναι η ενεργειακή «θωράκιση» των κτιρίων. Στον σχεδιασμό περιλαμβάνονται θερμομονώσεις σε σοφίτες, στέγες, οροφές και τοίχους, εγκατάσταση διπλών τζαμιών, εκσυγχρονισμός των συστημάτων θέρμανσης, βελτίωση των συστημάτων εξαερισμού, τοποθέτηση περσίδων για χρήση χειμώνα και καλοκαίρι. Έμφαση θα δοθεί σε υλικά φυσικής προέλευσης για τη μείωση του αποτυπώματος άνθρακα.

Περίπου 55.000 μονάδες κοινωνικής στέγασης έχουν ήδη λάβει σχετική επιδότηση βοήθεια στο πλαίσιο ενός γενναίου προγράμματος. Προγραμματίζεται επίσης η ανακαίνιση 40.000 κατοικιών ετησίως. Ρυθμός που όμως αναμένεται να επιτευχθεί από το 2030.

Διαβούλευση και έλεγχος

Στον νέο σχεδιασμό καλούνται να λάβουν ενεργά μέρος όλοι οι Παριζιάνοι: κάτοικοι, ενώσεις, επιστήμονες, οικονομικοί παράγοντες.

Από τις αρχές Σεπτεμβρίου ο δήμος του Παρισιού οργανώνει δημόσιες συζητήσεις. Η διαδικασία, ανακοινώθηκε, θα διαρκέσει σχεδόν όλο το τελευταίο τρίμηνο του 2022. Σε κάθε περίπτωση, οι πολίτες θα μπορούν να υποβάλλουν από τις αρχές Οκτωβρίου τις προτάσεις τους σε ειδική πλατφόρμα.

Υπό την πίεση της ομάδας των Πρασίνων εν τω μεταξύ αποφασίστηκε η σύσταση επιτροπής αξιολόγησης του έργου αναθεώρησης και βελτίωσης του παρισινού Σχεδίου Δράσης για το Κλίμα.

Έτσι, από τον Οκτώβριο και για έξι μήνες θα πραγματοποιεί σε εβδομαδιαία βάση συνεδριάσεις, στις οποίες θα συμμετέχουν εκπρόσωποι όλων των κομμάτων που εκπροσωπούνται στο δημοτικό συμβούλιο.

Θα προσκληθούν επίσης επιστήμονες και πολιτικοί, προκειμένου να συνεισφέρουν με γνώσεις και εμπειρία, αλλά και για καλύτερο συντονισμό των προσπαθειών για την ευόδωσή τους.

Για την ακρίβεια, εξηγεί ο Φλορεντίν, «αισθάνομαι ότι υπάρχει έλλειψη κατανόησης της επιστήμης στην πολιτική σφαίρα»…

Sports in

Συγκλονιστικός Μασούρας: «Για το Ριαθόρ στο 90′, για τη Γιουβέντους, για τη Μέταλιστ, για τη Γουλβς»

Κάτι χρωστούσε στον Ολυμπιακό η τύχη και η μπάλα και του το έδωσε εχθές, σύμφωνα με όσα είπε ο Γιώργος Μασούρας

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 19 Απριλίου 2024