Μνημόνια: Το μάθημα της ελληνικής κρίσης για την Ευρώπη
Σχόλιο της εφημερίδας Süddeutsche Zeitung για το τέλος της ενισχυμένης εποπτείας και τα διδάγματα της ελληνικής κρίσης
«Μεταξύ των πολλών ευρωπαϊκών κρίσεων τα τελευταία χρόνια ξεχωρίζει το δράμα του ευρώ και της κρίσης χρέους, που έφερε την Ευρωπαϊκή Ένωση ως το χείλος της αβύσσου από το 2010 και μετά, προκαλώντας σχεδόν έκρηξη στην υπερχρεωμένη Ελλάδα το 2015. Η κρίση δεν έχει παρέλθει εντελώς, ακόμη κι αν η χώρα απελευθερώνεται χωρίς φανφάρες από την ‘ενισχυμένη εποπτεία της ΕΕ’ (…) Η χώρα εξακολουθεί να είναι υπερχρεωμένη, πάρα πολλοί ζουν στα όρια της φτώχειας. Όμως η ανάπτυξη και η απασχόληση αποδεικνύουν την επιτυχία των μεταρρυθμίσεων» παρατηρεί σε εκτενές σχόλιό της η εφημερίδα Süddeutsche Zeitung.
Διαβάστε επίσης: Μητσοτάκης για έξοδο από Ενισχυμένη Εποπτεία: Ιστορική μέρα για την Ελλάδα
Κάνοντας αναδρομή στο χρονικό της ελληνικής κρίσης χρέους, των συνεπειών της, αλλά και στο αποτύπωμά της στη Γερμανία, παρατηρεί μεταξύ άλλων: «Σήμερα ο γεωπολιτικός κίνδυνος μιας εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ και πιθανώς από την ΕΕ θα γινόταν ίσως πιο εύκολα κατανοητός.
Η Τουρκία θα μπορούσε να εμπλέξει τη γείτονά της σε πόλεμο, η Ρωσία και η Κίνα θα μπορούσαν να χαίρονται για τις ανοιχτές θύρες που θα υπήρχαν στο νοτιοανατολικό άκρο της Ευρώπης. Θα μπορούσαν (…)
Από την άλλη πλευρά, στην Ευρώπη θα ήταν απαραίτητο να ληφθούν σοβαρά υπόψιν τα μαθήματα αυτής της μεγάλης κρίσης. Παρά τους μηχανισμούς σταθεροποίησης και τα συστήματα έγκαιρης προειδοποίησης, η Ευρωζώνη εξακολουθεί να είναι κάθε άλλο παρά ανθεκτική σε κρίσεις (…)
Παραπάνω από αρκετές είναι σήμερα οι υπερχρεωμένες χώρες στην ΕΕ. Σε καιρούς πανδημίας και κρίσεων καταργείται η δημοσιονομική πειθαρχία ακόμη και στη Γερμανία του χρεόφρενου. Δεν λείπουν έτσι οι κρίσεις από την Ευρώπη και τα εθνικά χρέη μπορούν πολύ γρήγορα να ξαναγίνουν το μεγαλύτερο βάρος για την κοινότητα».
Πηγή: Deutsche Welle / Δήμητρα Κυρανούδη
- Η Τζένιφερ Λόρενς και ο Τζος Χάτσερσον επιστρέφουν στο Hunger Games για να σώσουν το franchise
- Οι νέες πιθανότητες πρόκρισης για Παναθηναϊκό και ΠΑΟΚ – Το σενάριο για «εμφύλιο» στα πλέι-οφ
- «Φραπές»: «Μας φλόμωσε στο ψέμα» – Αντιδράσεις των κομμάτων στην παρωδία της Εξεταστικής
- Θρίλερ με τον Δανό δότη σπέρματος: «Η πιθανότητα να αναπτύξεις καρκίνο πλησιάζει το 90%» – Τι λέει καθηγητής
- Καλιφόρνια: Ισχυρή έκρηξη σε αγωγό αερίου – Τουλάχιστον 6 τραυματίες, σοβαρές ζημιές σε 3 κτίρια
- NCAA: Νέα τρομερή εμφάνιση και «τριαντάρα» του Αβδάλα (vid)
- Ο εντερικός – εγκεφαλικός άξονας του σκύλου: Πώς το έντερο επηρεάζει το άγχος, τη συμπεριφορά, την ευζωία του
- Το σκίτσο της Έφης Ξένου για ΤΑ ΝΕΑ 11/12/25
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις






![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Παρασκευή 12.12.2025]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2025/12/jake-kokot-PbDLAy38QZM-unsplash-315x220.jpg)












































































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442