Προσωπικός ιατρός: Προς ολοκλήρωση οι εγγραφές ιατρών
Έχει ήδη καλυφθεί ο απαιτούμενος αριθμός ιατρών στην πλειονότητα των Περιφερειών της χώρας
Από τις εγγραφές των γιατρών στο νέο θεσμό του Προσωπικού Ιατρού, έχει ήδη καλυφθεί ο απαιτούμενος αριθμός ιατρών στην πλειονότητα των Περιφερειών της χώρας, αναφέρει σε ενημέρωση το υπουργείο Υγείας.
Η δυνατότητα που προστέθηκε με την ψήφιση του Ν. 4958/22 ΦΕΚ 142/Α είναι σε κάθε ιατρό που νόμιμα ασκεί το ελεύθερο ιατρικό επάγγελμα να συμβληθεί με τον ΕΟΠΥΥ ανεξάρτητα από το εάν συμβάλλεται ήδη ή αν λαμβάνει μηνιαίο μισθό ή μηνιαίες αποδοχές από φορείς του δημοσίου τομέα.
Διευκρινίζεται ότι δε δίνεται και ούτε είναι στις προθέσεις του υπουργείου Υγείας η συμμετοχή των ιδιωτών ιατρών στον προσωπικό γιατρό, χωρίς την υπογραφή σύμβασης με τον ΕΟΠΥΥ.
Το υπουργείο Υγείας σε ανακοίνωση την επόμενη εβδομάδα θα ενημερώσει για το άνοιγμα της πλατφόρμας που αφορά την εγγραφή των πολιτών στον νέο θεσμό του προσωπικού γιατρού.
Έρχονται ποινές
Παράλληλα όμως αντίστροφα μετράει ο χρόνος για την εφαρμογή αυστηρών ποινών σε όσους επιμένουν να μένουν εκτός του νέου συστήματος.
Μάλιστα, η επιβάρυνση για τους… ανένταχτους θα είναι κλιμακωτή, που σημαίνει ότι θα αυξάνεται όσο περνούν οι πρώτοι μήνες εφαρμογής του οικογενειακού γιατρού.
Πιο συγκεκριμένα από την 1η Οκτωβρίου θα ισχύσει πρόσθετη συμμετοχή στη φαρμακευτική δαπάνη του πολίτη ο οποίος δεν είναι εγγεγραμμένος σε προσωπικό γιατρό κατά ποσοστό 10%, επιπλέον του καθορισμένου κατά περίπτωση ποσοστού συμμετοχής.
Υπογραμμίζεται δε, ότι το ίδιο θα ισχύει και για τις εργαστηριακές και διαγνωστικές εξετάσεις και πράξεις, στα νοσήλια σε ιδιωτικές κλινικές και στις λοιπές παροχές του ΕΟΠΥΥ.
Πρόσθετη συμμετοχή
Επόμενος σταθμός στο ημερολόγιο των αντικινήτρων είναι η 1η Ιανουαρίου 2023. Τότε τα ποσοστά αυτά προσαυξάνονται κατά 10% επιπλέον της πρόσθετης συμμετοχής, ανερχόμενα σε 20% επί του καθορισμένου κατά περίπτωση ποσοστού συμμετοχής. Η ίδια επιβάρυνση δε, θα ενεργοποιείται και για εξετάσεις και νοσήλια από τις αρχές του 2023.
Εν τω μεταξύ, λίγο πριν από την επίσημη έναρξη του νέου συστήματος στοιβάζονται οι απορίες των πολιτών σχετικά με τις διαδικασίες που πρέπει να ακολουθήσουν, τις «ελευθερίες» που θα έχουν στις διαδρομές εντός του ΕΣΥ αλλά και τα πιθανά εμπόδια.
Υπό τις δρομολογούμενες αυτές αλλαγές συλλέξαμε τις πιο συχνές ερωτήσεις των πολιτών, απαντώντας στις απορίες τους και ξεδιαλύνοντας τα «θολά» σημεία.
Στο πλαίσιο αυτό, ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους, διευκρινίζει μιλώντας στα «ΝΕΑ» ότι «οι ποινές που προβλέπονται αφορούν την εγγραφή των πολιτών στον οικογενειακό γιατρό».
Και προσθέτει με νόημα πως δεν πρόκειται για τιμωρία, αλλά για ένα ακόμη κίνητρο ώστε σταδιακά ο κόσμος να γνωρίσει, να διαπιστώσει τα οφέλη και να εμπιστευτεί το νέο σύστημα.
- Ουκρανία: Ποιοι θα ήταν υποψήφιοι αν γίνονταν τώρα εκλογές – Ποιος θα ήταν το φαβορί
- Οσεάν Ντοντάν: Κορυφαία τενίστρια έκανε αυξητική στήθους και άνοιξε Onlyfans (pics+vids)
- Καμπανάκι Ισραηλινού αναλυτή για Τουρκία: Πρώτη φορά μέλος του ΝΑΤΟ έχει δικό του στρατηγικό «οικοσύστημα»
- «Εύχομαι κανείς να μην περάσει αυτό που έπαθα»: Τι δήλωσε ο Γιάννης Τσιμιτσέλης για την περιπέτεια της υγείας του
- Αγρότες: Η στιγμή που άνδρας των ΜΑΤ πετάει δακρυγόνα στο πλήθος στην Πάτρα [βίντεο]
- Τραμπ: Κατηγορεί για «προδοσία» τα ΜΜΕ που διερωτώνται για την υγεία του
- Ολυμπιακός: Ανακοίνωσε επίσημα τη συμφωνία του με τον Μόντε Μόρις (vid)
- Αυστρία: Ποινή φυλάκισης 15 μηνών στον πρώην μεγιστάνα Ρενέ Μπένκο για απάτη
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις






![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Τετάρτη 10.12.2025]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2025/12/cristofer-maximilian-YK8Mvocj6yE-unsplash-315x220.jpg)


















![Αγρότες: Η στιγμή που άνδρας των ΜΑΤ πετάει δακρυγόνα στο πλήθος στην Πάτρα [βίντεο]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2025/12/image-1-315x220.jpg)




![Αγρότες: Ένταση στη Θεσσαλονίκη – Αστυνομικοί πήγαν να ταυτοποιήσουν παραγωγό την ώρα που όργωνε, στο νοσοκομείο αγρότης [βίντεο]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2025/12/AC4A5648-1-315x220.jpg)




![Αγρότες: Δικαστικός κλητήρας πήγε σε μπλόκο και επέδωσε σε αγρότη αγωγή για χρέη [βίντεο]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2025/12/agrotis-1-315x220.jpg)





























Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442