Γαλλία: Η Βουλή απέρριψε την πρόταση μομφής στην κυβέρνηση
Υπέρ της πρότασης ψήφισαν 146 βουλευτές από τους 151 που διαθέτει η αριστερή αντιπολίτευση, ενώ για την έγκριση της έπρεπε να συγκεντρωθούν 289 ψήφοι
Η Εθνοσυνέλευση της Γαλλίας, όπως ήταν αναμενόμενο, απέρριψε τη Δευτέρα την πρόταση μομφής κατά της κυβέρνησης που υπέβαλε η Ανυπότακτη Γαλλία του Ζαν Λικ Μελανσόν σε συνεργασία με τα αλλά κόμματα της αριστεράς.
Υπέρ της πρότασης ψήφισαν 146 βουλευτές από τους 151 που διαθέτει η αριστερή αντιπολίτευση, ενώ για την έγκριση της έπρεπε να συγκεντρωθούν 289 ψήφοι. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Ολιβιέ Βεράν εξέφρασε την ικανοποίηση του για το αποτέλεσμα και κατηγόρησε την αριστερά για «χαμένο κοινοβουλευτικό χρόνο».
Διαβάστε επίσης: Γαλλικές εκλογές: Το τοπίο μετά το χαστούκι στον Μακρόν
Δύσκολο εγχείρημα
Υπενθυμίζεται ότι την κατάθεση πρότασης μομφής είχε προαναγγείλει η αριστερή συμμαχία Nupes, η οποία εξέλεξε 131 βουλευτές στην Εθνοσυνέλευση μετά τον δεύτερο γύρο εκλογών στη Γαλλία, ήδη από τις 20 Ιουνίου.
Η πρόταση δυσπιστίας είναι ένα μέτρο που επιτρέπει στους βουλευτές να εκφράσουν την αποδοκιμασία τους για μια κυβέρνηση και μπορεί να οδηγήσει στην ανατροπή της. Για να καταθέσουν πρόταση, οι βουλευτές πρέπει να σχηματίσουν ομάδα αντιπολίτευσης τουλάχιστον 58 ατόμων.
Ωστόσο, μια τέτοια κίνηση σπάνια είχε επιτυχία αφού για να περάσει απαιτείται απόλυτη πλειοψηφία στην Εθνοσυνέλευση και, επομένως, συμμαχία, μεταξύ όλων των δυνάμεων της αντιπολίτευσης, κάτι που από την αρχή φαινόταν ότι ήταν αδύνατο με την παρούσα σύνθεση της γαλλικής Βουλής.
- Ισχυρή ηλιακή καταιγίδα πλήττει τη Γη – Τι μπορεί να προκαλέσει
- Βόρεια Κορέα: Ο Κιμ καθαιρεί τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησής του, εξοργισμένος για την «ανικανότητα» στελεχών
- Γροιλανδία: Την ανάγκη «σεβασμού της κυριαρχίας της» τονίζει η φον ντερ Λάιεν σε μέλη του Κογκρέσου των ΗΠΑ
- Συρία: Τραμπ και Σάρα συζήτησαν για τις εγγυήσεις των δικαιωμάτων των Κούρδων
- Γουατεμάλα: 9ος αστυνομικός νεκρός από τα πυρά συμμοριών
- Ιράν: Η Lufthansa αναστέλλει τις πτήσεις προς και από την Τεχεράνη μέχρι και τις 29 Μαρτίου
- Τουλάχιστον 1.500 μέλη του Ισλαμικού Κράτους δραπέτευσαν από φυλακές της Συρίας
- Τρίπολη – Νεστάνη: Νεκρός εντοπίστηκε ηλικιωμένος κατά την κατάσβεση πυρκαγιάς σε κατοικία
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις






![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Τρίτη 20.01.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/01/danie-franco-wEuWV0Vz9uw-unsplash-315x220.jpg)






























![Καραμπόλα περισσότερων από 100 αυτοκινήτων στο Μίσιγκαν – Οδηγοί παραμένουν εγκλωβισμένοι στα οχήματα [βίντεο]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/01/michigan-visibility-315x220.jpg)
































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442