Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Γαλλία: Με 25 δισ. ευρώ η κυβέρνηση ενισχύει την αγοραστική δύναμη των πολιτών

Γαλλία: Με 25 δισ. ευρώ η κυβέρνηση ενισχύει την αγοραστική δύναμη των πολιτών

Στόχος η στήριξη των νοικοκυριών που πλήττονται από τον πληθωρισμό

Δέσμη μέτρων ύψους περίπου 25 δισεκατομμυρίων ευρώ, ανακοίνωσε σήμερα η κυβέρνηση της Γαλλίας, με επιδίωξη την τόνωση της αγοραστικής δύναμης και γενικότερα τη στήριξη των νοικοκυριών που πλήττονται από τον πληθωρισμό

Διαβάστε επίσης: Γαλλία: Επανεθνικοποιείται η επιχείρηση ηλεκτρισμού

Η ανακοίνωση έρχεται σε συνέχεια των χθεσινών προγραμματικών δηλώσεων της πρωθυπουργού Ελιζαμπέτ Μπορν και μέσα σε ένα σκηνικό πολιτικών εντάσεων.

Εντάσεων που αναμένεται να κορυφωθούν την ερχόμενη εβδομάδα, με την ψηφοφορία επί της πρότασης μομφής που κατέθεσαν τα κόμματα της αριστεράς και η οποία όμως δεν αναμένεται να υπερψηφιστεί από τα κόμματα της κεντροδεξιάς και της ακροδεξιάς και συνεπώς θα απορριφθεί.

Διαβάστε επίσης: Ακρίβεια: 71 εκατ. άνθρωποι βυθίστηκαν στη φτώχεια μέσα σε τρεις μήνες

Το βασικό ζητούμενο ωστόσο είναι η στάση που θα κρατήσει η αντιπολίτευση επί των προτάσεων για την αγοραστική δύναμη και ειδικότερα το αν και κατά πόσο θα πλειοδοτήσει σε προτάσεις για παροχές. Για το ζήτημα αυτό το Ελεγκτικό Συνέδριο της Γαλλίας έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου επισημαίνοντας την ανάγκη σταδιακής μείωσης των κρατικών ελλειμμάτων και του δημοσίου χρέους.

Οι κυβερνητικές προτάσεις

Σε ό,τι αφορά τις κυβερνητικές προτάσεις για την τόνωση της αγοραστικής ικανότητας των νοικοκυριών αυτές σε γενικές γραμμές είναι οι εξής:

Όσον αφορά το θέμα της ενέργειας, η κυβέρνηση κρίνει σκόπιμο να παρατείνει την έκπτωση των 18 λεπτών στα καύσιμα που θεσπίστηκε την 1η Απριλίου, τουλάχιστον μέχρι το τέλος Αυγούστου. Κατά τη χθεσινή κοινοβουλευτική συζήτηση, η κυβέρνηση άνοιξε το δρόμο για περαιτέρω παράταση μέχρι το τέλος του έτους και τη δημιουργία ενός νέου “επιδόματος καυσίμων για εργαζόμενους”, το οποίο θα απευθύνεται σε μισθωτούς και εναλλασσόμενους εργαζόμενους που χρησιμοποιούν το αυτοκίνητό τους για να πάνε στη δουλειά τους.

Τέλος, το ανώτατο όριο για το αφορολόγητο ατομικό επίδομα μετακίνησης που μπορούν να καταβάλουν οι εργοδότες στους εργαζόμενους θα αυξηθεί από 200 σε 400 ευρώ για το 2022 και το 2023 και θα είναι σωρευτικό με την υποχρεωτική καταβολή του 50% των εισιτηρίων στις δημόσιες συγκοινωνίες.

Αύξηση 4% στις συντάξεις

Σε ό,τι αφορά τις συντάξεις γήρατος και αναπηρίας θα αυξηθούν κατά 4% από την 1η Ιουλίου. Η αύξηση αυτή, μαζί με την αύξηση λίγο πάνω από 1% τον Ιανουάριο, είναι κοντά στο επίπεδο του πληθωρισμού, ο οποίος έφτασε το 5,8% τον Ιούνιο.

Σε ό,τι αφορά τις αυξήσεις στους μισθούς, 5,7 εκατομμύρια δημόσιοι υπάλληλοι έλαβαν μια γενική αύξηση, η οποία ισχύει από την 1η Ιουλίου, κατά 3,5% στην τιμή του δείκτη που χρησιμοποιείται ως βάση για τις αποδοχές τους.

Kουπόνι διατροφής

Σε 9 εκατομμύρια νοικοκυριά θα καταβληθεί εξάλλου κουπόνι διατροφής 100 ευρώ, συν 50 ευρώ για κάθε εξαρτώμενο τέκνο. Το 2020, κατά τη διάρκεια της υγειονομικής κρίσης που επέφερε η Covid-19, ένα παρόμοιο πριμ 150 ευρώ ανά ενήλικα και 100 ευρώ ανά παιδί αφορούσε περίπου 4 εκατομμύρια νοικοκυριά.

Επίσης θεσπίζεται ένα ανώτατο όριο έκτακτου αφορολόγητου «μπόνους» αγοραστικής δύναμης. Οι εταιρείες θα μπορούν να καταβάλουν έως και 3.000 ευρώ στους υπαλλήλους τους, ακόμη και έως 6.000 ευρώ για όσους έχουν δημιουργήσει πρόγραμμα μερισμού κερδών ή συμμετοχής.

Για ελεύθερους επαγγελματίες

Για τους ελεύθερους επαγγελματίες προβλέπεται μείωση των εισφορών η οποία θα τους επιτρέψει να εξοικονομήσουν περίπου 550 ευρώ ετησίως.

Ως προς την στέγη τέλος, ο δείκτης αναφοράς ενοικίων θα αυξηθεί κατά 3,5% τον Ιούλιο και στη συνέχεια θα παραμείνει σε αυτό το επίπεδο για ένα χρόνο.

Πηγή ΑΠΕ-ΜΠΕ

Sports in

O Τζόλης των 17 γκολ και η… αδικία του Πογέτ (vids)

Ο Γκουστάβο Πογέτ δεν έκανε σωστή διαχείριση στο ματς με τη Γεωργία και αυτό φαίνεται από τον Χρήστο Τζόλη, που είναι ο πιο φορμαρισμένος Έλληνας παίκτης αυτή τη στιγμή και ήταν εκτός αποστολής.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024