Πέμπτη 25 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Η ΕΚΤ θα διοχετεύει μετρητά από βορρά προς νότο για τον περιορισμό των spread

Η ΕΚΤ θα διοχετεύει μετρητά από βορρά προς νότο για τον περιορισμό των spread

Σε τρεις ομάδες χωρίζονται οι χώρες της ευρωζώνης

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) θα αγοράζει ομόλογα που έχουν εκδώσει η Ιταλία, η Ισπανία, η Πορτογαλία και η Ελλάδα με μέρος των εσόδων από την λήξη γερμανικού, γαλλικού και ολλανδικού χρέους σε μια προσπάθεια να περιορίσει τα spread μεταξύ του κόστους δανεισμού τους, ανέφεραν πηγές στο Reuters.

Η ΕΚΤ έθεσε την εφαρμογή του σχεδίου αυτού την Παρασκευή για να αποτρέψει τον χρηματοοικονομικό κατακερματισμό μεταξύ των χωρών της ευρωζώνης, που θα εγείρει εμπόδια στο σχέδιό της για αύξηση των επιτοκίων – ενώ ένα ακόμη σχέδιο πρόκειται να ανακοινωθεί τον επόμενο μήνα.

Διαχωρισμός σε 3 ομάδες

Η κεντρική τράπεζα έχει χωρίσει τις 19 χώρες της ευρωζώνης σε τρεις ομάδες – δωρητές, λήπτες και ουδέτερες – με βάση το μέγεθος και την ταχύτητα της αύξησης των περιθωρίων των ομολόγων τους τις τελευταίες εβδομάδες, σύμφωνα με συνομιλίες με αξιωματούχους στην ετήσια συνάντηση της ΕΚΤ στην Σίντρα της Πορτογαλίας.

Διαβάστε επίσης ΕΚΤ: Το σχέδιο για τα ομόλογα του Νότου – Τι θα γίνει με την Ελλάδα

Η ΕΚΤ θα διοχετεύσει στις χώρες-λήπτες μέρος των εσόδων από ομόλογα που λήγουν και είχε αγοράσει από χώρες “δωρητές” στο πλαίσιο του έκτακτου προγράμματος PEPP, με τις ουδέτερες χώρες να λειτουργούν ως ενδιάμεσος, ανέφεραν οι πηγές.

Ποιοι είναι οι αποδέκτες

Οι λίστες, οι οποίες θα επανεξετάζονται κάθε μήνα, αντικατοπτρίζουν τον διαχωρισμό μεταξύ της περιφέρειας και του πυρήνα της ευρωζώνης, όπως διαμορφώθηκε στην εποχή της πρώτης κρίσης χρέους πριν από μια δεκαετία. Οι αποδέκτες περιλαμβάνουν χώρες που θεωρούνται από τους επενδυτές ως πιο επικίνδυνες λόγω του υψηλού δημόσιου χρέους ή τη χαμηλή ανάπτυξής τους, όπως η Ιταλία, η Ελλάδα, η Ισπανία και η Πορτογαλία, ανέφεραν οι πηγές. Ο κατάλογός τους ήταν αρχικά μεγαλύτερος, προτού τον μειώσει το διοικητικό συμβούλιο της κεντρικής τράπεζας. Οι χώρες δωρητές απαρτίζονται από τις χώρες του πυρήνα της ευρωζώνης όπως η Γερμανία, η Γαλλία και η Ολλανδία, είπαν οι πηγές. Εκπρόσωπος της ΕΚΤ αρνήθηκε να σχολιάσει το θέμα.

Πηγή ΟΤ

Sports in

Έφερε τη σειρά στα ίσια με μπρέικ το Μαϊάμι (vid)

Οι Χιτ σόκαραν τους Σέλτικς, καθώς επικράτησαν με 111-101 στη Βοστώνη και έφεραν στα ίσια (1-1) τη σειρά του πρώτου γύρου των playoffs.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 25 Απριλίου 2024